אגוזים לוהטים: מרק ערמונים חורפי
אין כמו הארומה המפוחמת המתקבלת מקליית ערמונים, אבל תתפלאו לשמוע שאת המרק הבא אפשר בהחלט להכין מערמונים קלופים מוכנים. רותי קינן גילתה מרק מנצח לימים קרים
אם יש משהו שמסמל בעיני יותר מכל את החורף, לבד מריחו של הגשם הנוחת על מדרכות מאובקות אחרי ימים ארוכים של שמש ים-תיכונית, הרי הוא ניחוחם של ערמונים קלויים על אש. זה ריח של ארצות הקור, של דוכני רחוב מהבילים עם מוכרים המחממים אצבעות קפואות המבצבצות מתוך כפפות צמר גזורות, על מתקני בישול מבוערים בפחם. זה הריח העולה מאח מרצדת, עם בולי עץ לוהטים, שעליהם תבנית ברזל שחורה מלאה באגוזים האלה, שקליפתם חרוצה ב-X, כסמל שבטי קדמון. וזה אותו הריח (כמעט) שבוקע גם מתנור ביתי פשוט ורגיל, ואפילו מהפלא הטכנולוגי הקרוי מיקרוגל, כשטומנים בתוכם ערמונים לאפייה.

 

אני מודה שעם כל הכבוד לנוסטלגיה רומנטית, כשזה מגיע למטבח שלי אני הרבה יותר מעשית. לא שיש לי משהו נגד ערמונים בקליפתם, מחורצים וקלויים

לפי הספר, נתונים בקערה רחבה על השולחן בסלון ומתפצחים מול הטלוויזיה תוך כדי צפייה באסונות טבע. אבל לבישול אני מוכנה בהחלט להסתפק באלה שבורכנו בהם היום בכל מרכול, מוכנים לאכילה, בתוך שקיקים, ובלי שום תוספות מלאכותיות. הם זמינים, קלים לשימוש, לא יקרים במיוחד וגם - לא נעים להודות – טעימים מאוד. אמנם הם נטולים אותה ארומה מפוחמת נפלאה המלווה את הדבר האמיתי (החרוך מאש או מרמץ), אבל במקרים חגיגיים אני מוכנה לוותר להם.

 

קיבל את האישור של אמא

כך נולד בימים קרירים וסגריריים אלה מרק הערמונים, שהלך והשתכלל מהכנה להכנה. הנוסח הסופי זכה לאישור כל מי שטעמו אותו (כולל המבקרת הנחרצת ביותר של מטבחי, אמא שלי). שילבתי בו כרשה המדגישה את מתיקותם הטבעית של הערמונים, ופטריות, המעניקות מגע גשום וארומה חורפית. תפוח האדמה מחליק את המרקם והתוצאה היא מנה חורפית נהדרת, לכל הזדמנות. אצלנו הוא הספיק לככב בארוחה כמנה ראשונה לפני תבשיל קדירה עתיר בשרים וגם כמתאבן אלגנטי, בכוס קטנה, כמשהו לחימום האווירה לפני ארוחה חגיגית.


(צילום: ירון ברנר)

 

אם יש לכם חשק וזמן אתם מוזמנים לרכוש ערמונים לפי משקל, לחרוץ את קליפתם ולקלות אותם (בחום גבוה בתנור, עד שהקליפה מתרוממת וחרוכה). אם אתם מוכנים להסתפק במוצר המוכן, תוכלו לזכות בשעה של פנאי, במחיר לא גבוה של ויתור על הארומה המפוחמת.

 

מרק ערמונים

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 כרשה (כ-200 גרם)

2 כפות שמן

20 גרם חמאה

1 סלסילת פטריות שמפיניון

200 גרם ערמונים קלויים וקלופים (משקל הערמונים נטו)

1 תפוח אדמה בינוני (כ-200 גרם)

4 כוסות ציר עוף (או מים)

צרור עשבי תיבול (עלה דפנה, גבעולי סלרי, פטרוזיליה וקורנית קשורים יחדיו)

מלח, פלפל

לקישוט:

1 כף פטרוזיליה או נענע קצוצה דק


(צילום: אביהו שפירא)

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את הכרשה וחותכים את החלק הלבן בלבד לפרוסות.
  2. שמים בסיר עם השמן והחמאה ומאדים, בסיר מכוסה, כ-10 דקות או עד שהכרשה רכה.
  3. בינתיים מנקים את הפטריות ופורסים אותן. קולפים את תפוח האדמה וחותכים לקוביות גדולות.
  4. מוסיפים את הפטריות לכרשה המרוככת, מערבבים ומטגנים כ-3 דקות.
  5. מוסיפים את הערמונים, תפוח האדמה, הציר, צרור עשבי התיבול מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  6. מחלישים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-20 דקות.
  7. מסירים מהאש, מסלקים את צרור עשבי התיבול ומצננים מעט.
  8. מעבדים את המרק למחית חלקה במעבד מזון או בבלנדר (אפשר גם בתוך הסיר בעזרת בלנדר מוט).
  9. מחזירים את המרק לסיר ומביאים שנית לרתיחה. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים עוד ציר או מים. טועמים ומעדכנים את התיבול. מוסיפים את הפטרוזיליה, מערבבים ומגישים מיד.

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה אגוזים לוהטים: מרק ערמונים חורפי
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד