שתף קטע נבחר

הרשות לניקוז נחלים: העירייה הטביעה את נהריה

לאחר שהעיר הוצפה במי הגעתון, ברשות לניקוז נחלים בגליל המערבי תולים את האשם בעירייה, שהתעקשה לבצע עבודות פיתוח בשפך הנחל ללא תיאום עמה - אף שהציעה את עזרתה ואף הקציבה לכך 10 מיליון שקל: "גם היום הצענו להם עזרה - אך הם טענו שיסתדרו לבד". בעירייה מאשימים דווקא את הרשות

ברחבי נהריה עוד לא סיימו לשאוב את מי השטפונות - אך כבר מתחילות "לעוף" האשמות. זרימת המים בנחל הגעתון שעלה על גדותיו נמשכת אחר-הצהריים (יום ד'), בעוד הגשמים החזקים מוסיפים לרדת ומים רבים נוספים זורמים מכיוון מעלות ומושבי האזור. מאז אמש נמדדו בנהריה יותר מ-80 מ"מ גשם. כוחות ההצלה בשיתוף עם עיריית נהריה עוסקים בשאיבת המים מחצרות הבתים ברחובות ויצמן והרצל, ומנסים להטות את המים אל שדרות הגעתון, הרחוב ראשי של העיר, ודרכן מערבה לכיוון הים.

 

ברשות לניקוז נחלים בגליל המערבי הפנו אצבע מאשימה לעבר עיריית נהריה והעומד בראשה, ז'קי סבג. ברשות מסבירים כי ההצפות הן תוצאה של עבודות פיתוח שביצעה העירייה בשפך הנחל, ללא תיאום עם הרשות וללא קבלת אישורה - אף שהרשות הציעה את עזרתה ואף הקצתה כספים רבים לשם כך. "אני מצר על המצב שהגענו אליו", אמר ל-ynet יו"ר הרשות, אורי ארנון. "ראוי היה שנזכה לשיתוף פעולה מעיריית נהריה. ההצפות בעיר היו צפויות מראש".

 

גם מנהלת הרשות, שיפרה בן דוד, מוצאת את האשם בעיריית נהריה: "בשלוש השנים האחרונות פעלנו על הכנת תוכניות לפתרון בעיית ההצפות, ועלה בידינו לגייס תקציב של 10 מיליון שקל לאזור שפך הנחל, סמוך לרחוב סוקולוב - אך לא זכינו להתייחסות מצד העירייה. רשות הניקוז עשתה כל אשר ביכולתה על מנת לקבל את הסכמת ראש העירייה לאפשר היתר לערוך עבודות במקום. אך כל העת התבקשה להציג בפני הוועדה לתכנון ובנייה תיקונים לתוכנית".

 

לדברי בן דוד, עם הגעת הדיווח על ההצפות הבוקר, הציעה הרשות שוב את עזרתה לעירייה - "אך זו דחתה את ההצעה על הסף, בטענה שהיא תסתדר לבד".


זו נהריה או ונציה? (צילום: רס"ל שמוליק פרנקו)

 

בעיריית נהריה דוחים מכל וכל את הטענות, וטוענים כי דווקא רשות הניקוז היא שמעלה בתפקידה כשלא טיפלה בבעיה מבעוד מועד - אך מנגד, מתעקשים גם כי האחריות על העבודות באזור הן של העירייה בלבד. "האשמה לאי ביצוע העבודות בגעתון והצפת העיר, רובצת לפתחה של רשות הניקוז בגליל המערבי", נמסר בתגובה מהעירייה. "בית המשפט לעניינים מִנהליים שדן בעתירה שהגישה רשות הניקוז, קבע במפורש שמדובר בשטח שבבעלות העירייה, והעבודות הצפויות אמורות להתבצע בציר עירוני מרכזי. רצונה של העירייה לבצע את העבודות אינו בלתי סביר. חבל שרשות הניקוז לא השכילה להבין את הדברים מבעוד מועד. מן הראוי שהייתה נמנעת לפרסם הודעות מטעות שמנסות להסיר מעליה את האשמה".

 

כלב ים ביקר בראש הנקרה

מי שלא יהיה האשם, בינתיים הפך היום אזור הגעתון למקום עלייה לרגל למאות תושבי העיר והסביבה, שבאו לחזות מקרוב במחזה הלא שכיח, בו הפך חלקו המערבי של רחובה הראשי של העיר לתעלה בסגנון ונציה. גורמי העירייה ממשיכים בפעולות למניעת התפשטות המים למסעדות ולבתי העסק הסמוכים, אך הם נאלצים בינתיים להתמודד עם הזרימה ההולכת וגוברת מנחלי הסביבה.

 

ועוד בסביבה - זרימתו של נחל בצת, מצפון לעיר, הביאה לשפך הנחל מוקש חי מדגם "קרמבו", שנסחף בזרם. קצין הביטחון של המועצה האזורית מטה אשר,

 ישי עפרוני, הזעיק למקום את המשטרה, וחבלן ניטרל את המוקש ללא פגע. בצהריים הוזנקו עובדי חברת החשמל בנהריה לתקן כמה עמודי חשמל ליד מושב רגבה, שנטו על צדם ועלולים להתמוטט כתוצאה מזרימת מים מנחל מזרעה, שעלה גם הוא על גדותיו.

 

אך האירוע המרגש ביותר היום באזור, היה ככל הנראה זה שהתרחש באתר הנקרות בראש הנקרה: אל החוף עלה כלב ים תיכוני - אחד היונקים הנדירים בעולם, שלא נראה בחופיה הצפוניים של ישראל זה כ-30 שנה. בזמן האירוע נכחו במקום נציגים של רשות הטבע והגנים וחוקרים מטעם המכון הימי לחקר ימים ואגמים, והם תיעדו את בעל החיים. לאחר ניתוח התמונות יתברר אם מדובר באותה כלבת ים תיכונית שהופיע במרינה בהרצליה לפני כשבועיים.

 

מזג האוויר הסוער לא הרתיע כמה עשרות מבקרים שבחרו להגיע לאזור ולצפות בגלי הים המכים בסלעי האתר, הנמצא על גבול ישראל-לבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נהריה טובעת. "צפוי מראש"
צילום: חגי אהרון
הגעתון עלה על גדותיו
צילום: אביעד פינקלשטיין
מומלצים