שתף קטע נבחר

צילום: AFP

צה"ל חילץ ניצול מההריסות בהאיטי אחרי 10 יום

הצוותים הישראלים לא איבדו תקווה, והצילו את חייו של הצעיר עמנואל ביטו. "אני לא יודע איך שרדתי, חשבתי שאני הולך למות", הוא סיפר. אמו כבר תכננה לשרוף את גופתו, וגילתה שהוא בחיים: "עכשיו אני יודעת שיש אלוהים"

אסור לאבד תקווה: אנשי צה"ל חילצו אמש (יום ו') את עמנואל ביטו (22) שהיה לכוד תחת הריסות ביתו במשך 10 ימים, מאז רעדה האדמה בהאיטי. ביטו הובהל לבית חולים השדה של צה"ל בבירה פורט או-פרינס במצב בינוני. שם, כשאמו הנרגשת מעל מיטתו, הוא סיפר: "אני לא יודע איך שרדתי. כל האנשים שהיו לידי מתו. חשבתי שאני הולך למות, הייתי כל כך צמא. עשיתי על עצמי פיפי ושתיתי את זה". בינתיים עלה מספר הנספים הרשמי ברעידת האדמה ל-111,499 בני אדם.

 

"אל תבכה בני, אל תבכה", אמרה אמו, מריולן ביטו. כשראה אותה לראשונה הוא פרץ בבכי וסיפר לה: "הקול שלך העיר אותי".

 

הצעיר חולץ מבניין בן שלוש קומות באזור ארמון הנשיאות. אחרי שהתאושש, גם בזכות טיפול הפראמדיקים בדרך לבית החולים, הוא הוסיף ש"התפללתי לאלוהים שיישלח מישהו שיבוא לחלץ אותי. הייתי בלי הכרה, כבר חשבתי שאני הולך למות ואז שמעתי את הקול של אמא שלי בוכה. היא אמרה 'אוי הבן שלי, הוא כל כך אוהב אותי. למה הוא מת, למה הוא מתחת להריסות, אני לא מבינה איך הוא מת'".


"הוא הושיט יד חזקה, הזמנו את המחלצים" (צילום: נעם ברקן)

 

הניצול שהחזיק מעמד זמן כמעט בלתי נתפס, ניסה לקרוא לאמו, אך היא לא שמעה. "שאלתי את עצמי למה אמא שלי לא יודעת שאני לא מת", אמר. כששמע את קול אמו שוב והבין שהחילוץ קרוב, הוא מצא מכנסיים ארוכים ולבש אותם. היא שמעה קול חלוש בוקע מבין ההריסות, ורצה במהירות לשוטר אמריקאי שהיה באזור.

 

"היו שם שאריות אוכל שאיפשרו לו לשרוד"

במקביל, כוח של צה"ל בפיקודו של סא"ל רמי פלץ ערך סיור "התנהגות אוכלוסייה", שמטרתו לשוחח עם התושבים, להבין את צרכיהם, לנסות לעזור - וגם לשמוע אם עוד יש סיכוי להציל חיים. "עברנו ממקום למקום", אמר סגן-אלוף שי פרוכטמן, קצין המודיעין של המשלחת. "הגענו לחמ"ל העירייה. המאבטח בכניסה סיפר לנו שיש לכוד חי".


סוף סוף מים (צילום: נעם ברקן)

 

פרוכטמן, שסייר יחד עם קציני האוכלוסייה, בהם סא"ל רפאל סדי, סיפר ש"הסתכלנו אחד על השני סקפטים, אבל ידענו שאסור להזניח אף בקשה לעזרה. נסענו עם הנהג שלנו, נהג מקומי, למקום. הנהג הביא אותנו לשם כאילו מדובר בחיים של הבן שלו.

 

"שם ניגש אלינו צוות רפואה צרפתי שגם איתם יצרו קשר. ירדתי למטה, רציתי לוודא שהוא חי לפני שאנחנו מזמינים צוות חילוץ. היתה שם מנהרה שהובילה כמעט עד אליו. הוא ביקש מים. שאלנו אותו מה כואב לו, ביקשנו ממנו להזיז את הידיים ואת הרגליים. הוא הושיט לי יד חזקה".

 

פרוכטמן וצוותו הזעיקו את כוחות החילוץ בפיקודו של רב-סרן זהר משה, מ"פ ביחידת חילוץ ארצית. "כשנכנסנו הריח היה מחריד. היו שם שאריות של אוכל. אני מניח שזה מה שאיפשר לו לשרוד. זו הזדמנות של פעם בחיים להציל כך מישהו".

 

האם הנרגשת סיפרה שביתה התמוטט, ושני ילדים אחרים שלה נפצעו. "לקחתי אותם לכפר בו גרה משפחתי וחזרתי כדי לשרוף את הגופה של עמנואל, כבר הייתי בטוחה שהוא מת. פניתי לאחד השוטרים שיעזור לי למצוא את הגופה כדי שאוכל לשרוף אותה ואז הבנתי שהוא בחיים. אני מאושרת שהוא חי, אני יודעת שאלוהים קיים". גם אחותו, פטרישיה בת ה-18, הגיעה יחד עם אמה אל מחוץ להריסות ולאחר מכן לבקרו בבית החולים.

 

למקום החילוץ הגיעו גם אל"מ גילי שנהר, נציג צה"ל לאו"ם, ושגריר ישראל עמוס רדיאן. במבצע כולו השתתפו אל"מ דדי שימחיס, רס"ן לירון שפירא, רס"ן אמיר בן דוד, רס"ן דורון זיו, סרן חוליו שלו, סגן אילן בראל, סרן שלומי בן יאיר, סרן ניר חזות, סגן נטלי בן דוד וסגן גל מאיר.

 


פליטים רבים עוזבים את הבירה פורט או-פרינס (צילום: AP)

 

מאות אלפי תושבים נמלטו מהבירה

למרות הנסים הבודדים, נערכים צוותי החילוץ להפסיק את פעולות ההצלה ולהתמקד בסיוע לניצולים. פרט למבצע הישראלי, אשה בת 84 שהייתה לכודה תחת הריסות ביתה חולצה אמש. הרופאים פועלים להציל את חייה של הקשישה מריה קרידה רומיין, שקרוביה חילצו אותה אחרי שחפרו בידיהם במשך שעות ארוכות.

 

האישה שהייתה כחושה ומחוסרת הכרה, הועברה לטיפול בבית החולים הכללי בבירה. "היא מאוד רזה. היא בהלם וסובלת קשות מהתייבשות", אמר ד"ר לואיס אוגוסטה מהמרכז הרפואי היהודי בלונג איילנד, ניו יורק. לדבריו, למרות שהייתה לכודה במשך ימים ארוכים "תמיד יש מי ששובר את הסטטיסטיקה".

 

מאות אלפי תושבים נמלטו בימים האחרונים מפורט-או-פרינס, והממשלה פועלת לשכן כחצי מיליון נוספים במחנות אוהלים מחוץ לעיר. ברחבי הבירה המצוקה הולכת וגוברת, ובממשלה חוששים בעיקר מבוא הגשמים העונתיים. משפחות שלמות שנותרו ללא בית נאלצות להתגורר תחת אוהלים מפיסות קרטון, גרוטאות ופסולת, אשר מגינים בינתיים מפני השמש הקופחת - אך לא יסייעו כשמזג האוויר יתחלף. בהיעדר מים זורמים ומערכת ביוב תקינה, אומרים במערב, קיים חשש מפני התפשטות של מחלות ונגיפים.

 

הסוכנות לפיתוח בינלאומי של ארצות הברית העריכה כי 200 אלף בני אדם כבר עזבו את המחנות המאולתרים בבירה ועושים את דרכם אל מחוץ לעיר החרבה.

 מהנדסים מערביים פועלים ליצור משטחים מוגבהים בשולי העיר, כדי להקים עליהם מחנות אוהלים שיוכלו לשמש בית זמני לכ-400 אלף פליטים נוספים שאיבדו את בתיהם. "במחנות החדשים לפחות יהיו המתקנים המתאימים", אמר פריץ לונגשאנס, ראש הסגל של נשיא האיטי, רנה פרבאל.

 

בינתיים, ארצות הברית והאו"ם חתמו היום על הסכם המבסס את חלוקת האחריות בכל הנוגע לתיאום מאמצי הסיוע הבינלאומיים. ההסכם בא לאחר שגורמים באו"ם, עובדי סיוע ודיפלומטים, התלוננו על מתיחות ביחסים עם ארצות הברית והצבא האמריקני, בימים שלאחר רעידת האדמה.

 

מופע התרמה רב משתתפים "Hope For Haiti" ישודר בכל ערוצי רשת MTV בארצות הברית הלילה ויועבר בשידור חי בישראל החל מ-03:00 - בערוץ 10.


פורסם לראשונה 22/01/2010 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביטו בבית החולים
צילום: נעם ברקן
ברכב בדרך לבית החולים
צילום: נעם ברקן
"מנהרה הובילה כמעט עד אליו"
צילום: נעם ברקן
מומלצים