שתף קטע נבחר

השליח מיטשל שב ונועד עם אהוד ברק

בפעם השנייה בסבב הנוכחי, נועדו הערב שר הביטחון והשליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל. סבב השיחות של מיטשל מתקיים בצל התפכחות בוושינגטון מתהליך השלום הכושל

השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל, נועד הערב (שבת) בפעם השנייה בסבב הנוכחי שלו עם שר הביטחון, אהוד ברק, בביתו בתל-אביב. הפגישה, שארכה כשעתיים, התקיימה לבקשתו של מיטשל, לאחר שאתמול סיים סדרת פגישות ברמאללה עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ועם ראשי הרשות הפלסטינית. מחר בבוקר ייוועד מיטשל עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

אחרי פגישתו שלשום עם מיטשל, אמרו מקורבי ברק כי האינטרס של ישראל הוא לנהל משא ומתן, "וזה אמור להיות גם האינטרס הפלסטיני. כל יום שחולף אינו חוזר. מבוי סתום שיוביל לפרץ אלימות נוסף ישרת רק את חמאס. משא ומתן ישרת את ישראל, את המזרח התיכון ואת העולם כולו", אמרו מקורביו.


ברק ומיטשל עם ספרים על סטלין, קיסינג'ר ואבא אבן בביתו של ברק (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

הפלסטינים ממשיכים לעמוד על תביעתם להקפאה מלאה של הבנייה בהתנחלויות, כולל בירושלים, מה שמעכב את התנעת המשא ומתן. להערכת גורמים בכירים במשרד החוץ, "הפלסטינים ימשיכו להערים קשיים על התהליך מכיוון שאינם מוכנים למחוות כלשהן". נתניהו עצמו התבטא בשיחות סגורות ביום חמישי האחרון ואמר ש"הפלסטינים יצטרכו לרדת מהאקליפטוס שעליו טיפסו. בכל פעם שאנו מניחים סולם גבוה יותר כדי שהם יוכלו לרדת עליו טיפסו, הם עולים עוד מעלה ומעלה". נתניהו הוסיף שישראל אינה מעוניינת בתיווך אמריקני בשיחות מדיניות בינה לבין הרשות הפלסטינית ורוצה משא ומתן ישיר.

  

בירושלים הבהירו בסוף השבוע שישראל עשתה שורה של מחוות כדי להוכיח את רצינותה ואת כוונתה להיכנס למשא ומתן לשלום עם הפלסטינים. ישראל אינה מתנה תנאים מוקדמים, בניגוד לפלסטינים. למרות הקשיים, אומרים הגורמים הבכירים שישראל תמשיך לעשות כל מאמץ כדי לאפשר את התחלת המשא ומתן. "יש לפלסטינים עמדות, יש לנו עמדות, הן לא בהכרח תואמות אלה את אלה - אך אנחנו צריכים לדבר עליהן במשא ומתן ולא במשא ומתן על המשא ומתן", אמרו בירושלים.

 

סבב השיחות הנוכחי של השליח מיטשל מתקיים בצלה של התפכחות בוושינגטון. בתום שנה בבית הלבן, הודה נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בראיון לשבועון "טיים" כי הוא מאוכזב מאי-יכולתו לקדם את תהליך השלום במזרח התיכון, ואומר כי ממשלו הגזים בהערכות לגבי היכולת לשכנע את הצדדים להתניע את התהליך המדיני. "אני חושב שיהיה נכון לומר שהמאמצים שלנו נמצאים בשלב ראשוני, ולא במקום שהייתי רוצה שיהיו", אמר.

 

אובמה הוסיף: "אהיה כן איתך. זה קשה אפילו לבחור כמו ג'ורג' מיטשל, שעזר להביא שלום בצפון-אירלנד. זו בעיה קשה לפתרון. שני הצדדים - אני חושב שגם הישראלים וגם הפלסטינים - הבינו שהסביבה הפוליטית, אופי הקואליציות שלהם, והשסעים בתוך החברות שלהם - הביאו למצב שבו קשה להתניע דו-שיח משמעותי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בביתו של ברק
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים