שתף קטע נבחר

בקרוב: בדיקת דם פשוטה לגילוי סרטן המעי הגס

רבים נמנעים מבדיקות פולשניות לגילוי סרטן המעי הגס, הסרטן השני בשכיחותו בישראל. בדיקת דם חדשה, שפותחה בביה"ח איכילוב, יכולה לזהות נוכחות גידולים במעי הגס והיא מדויקת יותר מהבדיקה הפופולרית לגילוי דם בצואה

האם בדיקת דם פשוטה תוכל להחליף את הבדיקות המקדימות לגילוי סרטן המעי הגס? מחקר שנעשה במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) העלה כי הבדיקה זיהתה בדיוק של 70% עד 80% את נוכחותם של גידולים או את היעדרם. המחקר הוצג בסוף השבוע בכנס של האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) באורלנדו, ונבחר כאחד מארבעת המחקרים החשובים מתוך 500 העבודות שהוגשו.  

 

"ערכים טובים של רגישות"

פרופ' נדיר ארבר, ראש המרכז המשולב למניעת סרטן באיכילוב, פיתח את הבדיקה, שמזהה נוכחות של חלבון בשם CD24 הקיים ברמות גבוהות אצל מי שבגופו ישנו גידול סרטני במעי הגס. המחקר החל לפני כשנתיים במרכז המשולב

למניעת

 סרטן, בקרב אנשים שעומדים לעבור בדיקת קולונוסקופיה. השתתפו בו 223 נבדקים ונמצא כי אצל 70% עד 80% מהם, האיבחון בבדיקת הדם היה זהה לממצא שהתגלה בבדיקת הקולונסקופיה.  

 

"המחקר מצא שלבדיקה יש ערכים טובים של רגישות, הטובים יותר מרגישות של בדיקת דם סמוי בצואה", אומרת ד"ר שרה קראוס, מנהלת המעבדה של המרכז המשולב למניעת סרטן באיכילוב. "הבדיקה היא לא תחליף לקולונסקופיה, אבל אדם שמתלבט אם לבצע קולונסקופיה יוכל לעשות אותה". עוד ציינה: "מצאנו כי אצל חולים בסרטן המעי הגס, רמת החלבון CD24 הייתה גבוהה באופן משמעותי מנבדקים בריאים, ועל כן בדיקת דם פשוטה לאיתור חלבון זה יכולה להביא לגילוי מוקדם של המחלה. בדיקת דם הרבה פחות מרתיעה אנשים מבדיקות פולשניות ועל כן ההיענות לבדיקות להערכתי תהיה גדולה הרבה יותר ובכך תעזור במיגור המחלה".  

 

הפיתוח של ערכת בדיקה נעשה בשיתוף עם חברת מיקרו-מדיק, אך המוצר טרם הוגש לאישור הרשויות הרגולטוריות באירופה או בארצות הברית. באיכילוב העריכו שיקח עוד כשנה לפחות עד שהבדיקה תוגש לאישור כזה.  

 

הסרטן השני בשכיחותו בארץ

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. בשנת 2006 אובחנו בישראל 3,181 חולים חדשים בסרטן זה. לציבור מוצעות שתי בדיקות לגילוי מוקדם של המחלה. האחת - בדיקה לאיתור דם סמוי בצואה - מומלצת לכל אדם מעל גיל 50 אחת לשנה. בפועל ניגשו לבצע את הבדיקה כ-336,000 איש ב-2008. מדובר ב-31% מבני 50 ומעלה שאינם בעלי היסטוריה משפחתית של המחלה. עם זאת, רגישות הבדיקה נחשבת לנמוכה

 והיא עלולה לפספס גידולים קיימים או לחילופין - לשלוח לבירור נוסף אנשים שבסופו של דבר מתברר שאין בגופם גידול.  

 

הבדיקה האחרת, בדיקת הקולונסקופיה, כוללת הסתכלות ישירה במעי באמצעות מכשיר בעל סיב אופטי, באמצעותו ניתן גם לטפל ולהוציא גידולים אם הם מתגלים. הבדיקה מומלצת בעיקר למי שנמצא בקבוצת סיכון לחלות בסרטן המעי הגס, אחת לעשר שנים.  

 

בישראל אין מדיניות אחידה בנושא הבדיקות המקדימות לגילוי סרטן המעי הגס. איגוד הרופאים הגסטרו-אנטרולוגים ממליץ גם לאנשים ללא סיכון מיוחד לעבור את הקולונסקופיה כבדיקת סקר שגרתית לגילוי מוקדם, בעוד שאיגוד רופאי בריאות הציבור מזהיר שמדובר בבדיקה שעלולה לגרום למוות ולכן אינה מתאימה לשמש כבדיקת סקר לכלל האוכלוסיה, אלא רק עבור חולים בסיכון מיוחד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקווה: יעודד יותר אנשים להיבדק
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים