שתף קטע נבחר

מומחים: "מלח במזון מזיק בדיוק כמו עישון"

תחזית ממוחשבת שנערכה בארצות הברית צופה כי קיצוץ כמות המלח היומית במזון היא בעלת ערך בריאותי הדומה לזה של גמילה מסיגריות. עוד עולה: הבעיה היא לא במלח שאנו מוסיפים למזון, אלא באכילת מזונות מעובדים עתירי מלחים. מומחה ישראלי: אנו נחשפים לכמות רעילה של מלח, מדובר בפצצת זמן

האם אתם יודעים כמה מלח במזון שלכם? מומחים בארצות הברית מסרו השבוע כי צמצום צריכת המלח היא בעלת אפקט בריאותי הדומה לזה של הפסקת עישון. על פי התחזית, קיצוץ המלח במזון עשוי למנוע עשרות אלפי מקרי תמותה, התקפי-לב ושבץ מוחי. ההמלצות פורסמו בגליון האחרון של כתב העת New England Journal of Medicine.

 

על פי המומחים, הכמות המומלצת היומית אצל מבוגרים הנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם היא 3.7 גרמים, ואצל אנשים בסיכון נמוך ללקות במחלות עומדת הכמות הזו על 5.8 גרם ליממה. אולם בפועל - גבר אמריקני ממוצע צורך כ-10.4 גרם מלח ליממה, ואישה כ-7.3 גרם ליממה. לפיכך ממליצים המומחים על קיצוץ של גרם ליממה לפחות, ועדיף שלושה גרמים של מלח, כדי להביא להגנה הנדרשת.

 

אבל לא יהיה די אם נפחית את כמות המלח שאנחנו מפזרים על המזון: על פי המחלקה לחקלאות בארצות הברית, 77% מהמלח במזון מגיע ממזון מעובד, בעוד שרק 6% מוסף על ידי הסועד, וכ-5% מוסף בעת הבישול.

 

מומחה ישראלי: מלח - גורם מרכזי ליתר לחץ דם

"יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון החשוב ביותר למחלות לב וכלי דם", אומר ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית ויועץ יתר לחץ דם, "בישראל כמיליון איש סובלים מיתר לחץ דם. צריכה מוגברת של מלח נחשבה מזה שנים לאחת הסיבות המרכזיות ליתר לחץ דם, והעדויות הרפואיות לכך הן גורפות".

 

לדברי ד"ר אלקיים, צריכה מוגברת של מלח מגבירה את ספיגת הנוזלים בכליה ואת נפח הנוזלים בגוף ככלל וזו אחת הסיבות לעלייה בלחץ דם. "אנו ממליצים למטופלים להפחית מכמות המלח ולעתים קרובות מוסיפים כדור משתן המסייע בשליטה על כמות המלח בגוף. בחברה המערבית מרבים לאכול מזון מעובד שמכיל כמויות שערורייתיות של מלח, בנוסף לחמוצים, חטיפים, פיצוחים ומוצרי בשר מעובד כמו נקניקים עתירי מלח, כך שאנו נחשפים לכמות רעילה של מלח".

 

הבעיה: חמוצים, פיצוחים וחטיפים

"בקרב הילדים המצב עוד יותר רע - הם צורכים כמות גדולה ובלתי מבוקרת של חטיפים מלוחים ומזון מעובד, שללא ספק יתנו את אותותיהם בעתיד, וסביר שיסבלו בעתיד משיעור גבוה של יתר לחץ דם. לזה יש להוסיף כמובן את הצריכה

הקלורית הגבוהה ואת ההשמנה הנלווית על סיבוכיה, כך שמדובר בפצצת זמן אפידמיולוגית".

 

ד"ר אלקיים מסביר כי הפתרון להפחתת צריכת המלח מתחיל במודעות. "אני ממליץ להימנע במידת האפשר מצריכת מזון מעובד, וכשזה קורה, כדאי להפחית מזונות כמו חמוצים, פיצוחים וחטיפים מלוחים למינימום הכרחי. כדאי להסתמך על בישול ביתי שמטבעו דל יותר ולא להוסיף מלח מעבר למה שיש בו. הטעם המלוח הוא טעם נרכש, ובצורה מודעת ניתן להפחית את כמות המלח שאנחנו צורכים. מדובר בבעיה חמורה ואני מחכה לחבר הכנסת שירים את הכפפה וינסה לשנות בחקיקה את כמות המלח שמותר להכניס למזון מעובד, ולחייב את יצרני המזון להוסיף אזהרות על אריזות מוצרי המזון על תכולת המלח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גורם ללחץ דם גבוה. מלח
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים