שתף קטע נבחר

זירת העימות החדשה בגדה: הכול בגלל מעיין

מוקד החיכוך בין הכפרים נבי סאלח ודיר ניזאם להתנחלות חלמיש מאיים להפוך למוקד ההפגנות החדש, לצד שכניו הוותיקים - נעלין ובלעין. שני הצדדים טוענים להתנכלויות, ובשישי האחרון זה נגמר במאות מפגינים, פצועים ועצורים

המעיין שהצית את המחאה. בעוד ההפגנות השבועיות נגד תוואי גדר ההפרדה בכפרים נעלין ובלעין חולפות בשקט יחסי, סיפק דווקא מקום חדש את הכותרות בצהרי שישי בשבועות האחרונים - הכפר נבי סאלח, שעל אדמותיו הפגינו כ-400 תושבים פלסטינים ופעילי שמאל ישראלים וזרים, לטענתם במחאה על השתלטות מתנחלים על אדמות. שישה ממשתתפי ההפגנה נפצעו, ושישה נוספים נעצרו.

 

אזור נבי סאלח והכפר הסמוך דיר ניזאם הפך בתוך פחות מחודש לאחר ממוקדי החיכוך המרכזיים בגדה המערבית. הסיבה העיקרית למאבק המתהווה היא טענותיהם של התושבים כי תושבי ההתנחלות הסמוכה חלמיש (נווה צוף) מנסים להשתלט על אדמותיהם. במרכז המחלוקת עומד מעיין אחד, ששני הצדדים עושים בו שימוש, והבעלות עליו שנויה במחלוקת.


העימותים בנבי סאלח. חמישה מפגינים נעצרו (צילום: AP) 

 

מתברר כי כמעט כל האדמה באזור היא קרקע פלסטינית פרטית - למעט החלקה שמסביב למעיין, שמעמדה נמצא כעת בבדיקה במנהל האזרחי, בעקבות תלונת הפלסטינים. אחת הטענות שנשמעת היא כי מדובר באתר ארכיאולוגי, שלאיש אין בעלות עליו. במשך שנים, היחידים שנהנו מהמעיין היו תושבי האזור הפלסטינים - אלא שבתקופה האחרונה בנו תושבים מחלמיש סככה במקום, הציבו בה שלט, תלו את דגל ישראל - והחלו גם הם לפקוד את המקום.

 

הפלסטינים, שראו במהלך נסיון השתלטות, הציתו את הסככה והקימו אחת משלהם. הם מצדם טענו כי נפלו מספר פעמים קורבן למעשי התנכלות של המתנחלים שלא איפשרו להם להתקרב למעיין. בעקבות מספר תקריות נקרא הצבא למקום ואף הקים בו עמדה. גורמים ממערכת הביטחון פנו לתושבי חלמיש וביקשו מהם לא להתקרב למקום כדי לא "להדליק" אותו מחדש, אולם באחת ההזדמנויות הפלסטינים תקפו באבנים גם את עמדת צה"ל.

 

"היינו חייבים לפעול"

פעולות איבה הדדיות נמשכו לסירוגין בשבועות האחרונים, עד ל"פיצוץ הגדול" ביום שישי האחרון: כשיצאו חקלאי הכפר לשדותיהם, הבחינו כי המעיין גודר ולצדו הוצבה שוב סככה. באסם תמימי, חבר הוועדה העממית בכפר, אמר בשיחה עם ynet כי מבחינת אנשיו, היה זה הקש ששבר את גב הגמל, ואילץ את תושבי הכפר - כ-400 בני אדם - לצאת למאבק. לשם כך, הזעיקו אנשי הכפר למקום את הפעילים המשתתפים בקביעות בהפגנות בבלעין ובנעלין - ורבים מהם אכן העתיקו את מקום פעילותם.

 

"ההתנחלות חלמיש הוקמה על אדמות הכפר שלנו ב-1976, ומאז שנת 2000 היא החלה להתרחב לתוך אדמותינו תוך גל של מעשי התנכלות מצד תושביה - שלא נגמר עד היום", אמר תמימי, שהאשים את צה"ל בשיתוף פעולה באירועים של תקיפת חקלאים, הפרעה למסיק, אלימות והשתלטות על קרקעות.

 

לדבריו, המעיין המדובר שימש את חקלאי הכפר בעיקר להשקיית העדרים שבבעלותם. "פתאום אנו מוצאים את המקום ככה, מה שמהווה תקדים ויכול להעיד על מה שיהיה בעתיד באשר לאדמות אחרות", הסביר. "לכן היינו חייבים לפעול, אחרת לא יישאר לנו כלום".

 

בסך הכל, נעצרו בהפגנה האחרונה בכפר חמישה מתושביו - בהם אשתו של תמימי - הם צפויים לעמוד לדין בבית המשפט הצבאי במחנה עופר. "נוסף על המאבק העממי על האדמות שלנו, מתווסף במקרה שלי העניין האישי והאחריות הכבדה בבית לארבעת הילדים שלנו", אמר תמימי בהתייחסו למעצר, אך הבהיר כי בכפר מתכוונים להמשיך במאבק. "זה לא רק המעיין, אלא חשש שבסיוע הצבא, ימשיכו המתנחלים להשתלט על עוד ועוד אדמות".

 

בעימותים ביום שישי האחרון נפצע פעיל השמאל יונתן פולק, שנורה בכדור גומי ברגלו - ואחר כך אף עוכב על ידי הצבא. לדבריו, תופעת ההשתלטות על האדמות מוכרת לרשויות בישראל, שמעדיפות להתעלם מהדברים. "המנהל האזרחי יודע שהאדמות שהמתנחלים השתלטו עליהן לאחרונה נמצאות בבעלות תושבי נבי סלאח, אבל זה לא מונע מהצבא לדכא ביתר אלימות את מחאת תושבי הכפר", אמר פולק. "הגענו לשם כפי שאנחנו מגיעים לבלעין ונעלין - כמו בכל זירת מאבק שבה זקוקים לעזרתנו", הוסיף.

 

"תמונה מוקצנת ושגויה של המצב"

סגן-אלוף במיל' איציק שדמי, תושב חלמיש ויו"ר ועד מתיישבי בנימין, הגיב בציניות לטענות הפלסטינים כי שטח המריבה שייך להם: "רק זה שלהם? גם יפו שלהם, חיפה שלהם, צפת שלהם, תל-אביב ובאר-שבע".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בשבועות האחרונים, כוחות צה"ל עדים לתופעה בה מדי יום שישי מגיעים פלסטינים לאזור המעיין, סמוך להתיישבות חלמיש, ומנסים לחסום את ציר התנועה במקום על-ידי יידוי אבנים לעברו ולעבר כוחות הביטחון. לאחרונה אף נוצר מצב אבסורדי בו

חקלאים פלסטינים, המאובטחים על-ידי כוחות הביטחון, מעבדים את אדמתם, ובאותה העת פלסטינים מהכפרים נבי סאלח ודיר ניזאם מיידים אבנים לעבר הכוחות על מנת לגרור אותם לכדי עימות. זאת על אף הפניות החוזרות והנשנות של צה"ל להנהגת הכפרים להפסקת העימותים האלימים. צה"ל מאפשר לחקלאים הפלסטינים לעבד את אדמתם ללא כל מפריע, אך עם זאת ישנם אלו הבוחרים להציג תמונה שגויה ומוקצנת של המצב בין המתיישבים לפלסטינים במקום".

 

גורמים צבאיים הוסיפו: "באשר לסוגיית הבעלות על הקרקע, סמוך למעיין, מתקיימת כיום עבודת מטה בפיקוד המרכז ובמנהל האזרחי לצורך בדיקת הנושא".

 

בהכנת הכתבה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת התושבים
צילום: רויטרס
כוחות הביטחון בכפר
צילום: רויטרס
פולק. נפצע בהפגנה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים