שתף קטע נבחר

צ'ופר יקר בכנסת: ליו"ר יש דובר, עכשיו גם לוועדה

הכנסת פרסמה מכרז ל-8 דוברים לוועדות. הם יצטרפו לעוזרים הפרלמנטריים, שחלקם נוסף רק לאחרונה, ויקלו על עבודת יושבי הראש. העלות: מיליון וחצי שקל בשנה. אחד היו"רים: "אפשר היה לחסוך במשרה הזו, אבל נותנים לך - לא תיקח?"

כאילו שאין לח"כים מספיק עוזרים וכאילו שאין משבר כלכלי - נמצאו בתקציב הכנסת עוד כמה גרושים כדי להקל קצת על חיי המחוקקים. הכנסת פרסמה באחרונה מכרז פנימי לשמונה משרות דובר לוועדות המשכן, ומחר (יום ג') היא צפויה לפרסם מכרז חיצוני לתפקידים. מבדיקת ynet עולה כי עלות התפקידים החדשים תגיע למאות אלפי שקלים: העסקתו של כל דובר מסתכמת ב-190 אלף שקל בשנה, ובסך הכול תעלה ההטבה למשלם המיסים כמיליון וחצי שקל בשנה.

 

 

במצב הקיים כיום, ועדות הכנסת מדובררות בדרך כלל על-ידי אחד העוזרים הפרלמנטריים של הח"כ המשמש יו"ר הוועדה. במקרים מסוימים, נמסרות הודעות לתקשורת על-ידי גורמים מקצועיים בצוות הוועדה. המכרז הנוכחי יוסיף למעשה תקן נוסף לצוות הוועדה, של אדם שישמש באופן ייעודי כדובר.

 

ההחלטה לצאת למכרז הדוברים, שעליה חתום מנכ"ל הכנסת, דן לנדאו, היא לא השדרוג הראשון לו זוכים יושבי-ראש הוועדות בתקופה האחרונה: רק ביולי האחרון אישרה ועדת הכנסת הוספת עוזר נוסף ליושבי ראש הוועדות הקבועות בכנסת - מהלך שנתקל בביקורת במשכן. ההטבה הזו כבר עולה לציבור 2.3 מיליון שקל בשנה. אגב, כפי שפורסם אז לראשונה ב-ynet, יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קיבל שדרוג מיוחד: שני עוזרים נוספים (ובסך הכול ארבעה).

 

"מרבית הוועדות מדבררות עצמן היטב כבר היום"

כיצד מצדיקים במשכן את המהלך? בדוברוּת הכנסת ניסו להסביר: "חלק מהדוברים ישרתו מספר ועדות. העוזר הנוסף ליו"ר הוועדה לא ישמש כדובר הוועדה, כפי ששימש עד כה, אלא כדובר יו"ר הוועדה. ההבדל ברור: דובר הוועדה משתייך למנגנון הכנסת ומדברר את הוועדה כמוסד, ולא את יו"ר הוועדה או את מי מחבריה כאישיות פוליטית".

 

דרישות ההשכלה של המכרז לתפקיד, אגב, אינן גבוהות במיוחד: נדרשת השכלה של 12 שנות לימוד בלבד. לשאלה מדוע תנאי הסף נמוך כל כך, השיבה דוברות הכנסת כך: "הכנסת מעוניינת לפנות בראש ובראשונה לבעלי הניסיון המקצועי הקונקרטי, לרבות עיתונאים ודוברים חרדים, בוגרי גל"צ ואנשי מקצוע צעירים נוספים, שאינם בהכרח בעלי השכלה גבוהה".

 

עוד ביקשו בכנסת להבהיר כי סינון המועמדים יכלול, מלבד מבדקים ומבחנים סטנדרטיים של נציבות שירות המדינה, גם מבחן מקצועי ספציפי, שבו ייבחנו הכישורים המקצועיים הדרושים לתפקיד. "התפקיד אינו מתמצה רק בדברור שוטף של הוועדה", אומרים בכנסת,

 "אלא גם בכתיבה בנושאים שונים עבור אתר האינטרנט של הכנסת, ובהפעלת מערך המצלמות שישדרו את דיוני הוועדות באמצעות אתר הכנסת".

 

ובכל זאת, אפילו בין מי שצפוי ליהנות מהעזרה הנוספת, נראה כי המהלך החדש מעורר תחושת אי נוחות מסוימת. "עם יד על הלב - אפשר היה לחסוך במשרה הזו, אבל נותנים לך - לא תיקח?", מודה אחד היו"רים. "כיום, לרשות יושבי-ראש הוועדות הקבועות עומדים שלושה עוזרים במקום שניים שהיו עד לאחרונה, ובנוסף עומד לרשותו צוות הוועדה המקצועי מטעם הכנסת. כמובן שמינוי של דובר לוועדה יוכל לפנות את אחד משלושת העוזרים למשימות אחרות, במידה והוא עוסק בדברור הוועדה, אבל מרבית הוועדות מדבררות את עצמן היטב כבר היום. עם זאת - וגם את זה צריך לומר - העובדה שהדובר לא ייבחר על ידי יושב-ראש הוועדה - יש בה כדי להבטיח יציבות ואוביקטיביות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיון בוועדת החינוך (ארכיון)
צילום: חיים צח
חתום על המכרז. מנכ"ל הכנסת דן לנדאו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים