שתף קטע נבחר

עבדת: אחרי ההשחתה - מחזירים המצב לקדמותו

כמעט ארבעה חודשים חלפו מאותו בוקר קשה שבו התעוררנו למעשה ונדליזם נרחב באתר המורשת העולמית. כעת החלו להסיר את הצבע מהקירות העתיקים, והתוצאות ניכרות בשטח

מורידים את הצבע מהקירות - מחזירים את הצבע ללחיים. כשלושה חודשים וחצי לאחר מעשה ההשחתה החמור בגן לאומי עבדת, החלה באחרונה רשות הטבע והגנים בתהליך השיקום של אתר המורשת העולמית. בשלב ראשון מסירים את הצבע שנמרח על קירות העיר הנבטית העתיקה, בטכניקה של התזת קרח יבש (C02) על משטחי האבן.

 

חברת CO2 מנקה את הקירות ללא שימוש במים - בטכניקה יבשה לגמרי - והתוצאות החלו להיראות בשטח. "אנו נמצאים היום בתחילתו של תהליך ארוך לשיקום עבדת, אך התוצאות המרשימות בהחלט מעניקות לנו רוח גבית", אמרה אורית בורטניק, הממונה על הפיתוח והשימור במחוז דרום של רשות הטבע והגנים.


חומות הכניסה לפני הניקוי (צילומים: נילי דבש, רשות הטבע והגנים)


ואחרי הניקוי - כפי שנראו לפני מעשה ההשחתה

 

"קיים אתגר גדול בשיקום של עיר נבטית, שגילה יותר מ-2,000 שנים. הכל צריך להיעשות בעדינות, ותוך בחינה מדוקדקת של כל טכניקה, על מנת שלא לגרום נזק נוסף לאתר. גם במקרה הסרת צבע נבחנו טכניקות שונות, ומתוכן נבחרה הטכניקה היבשה של התזת קרח יבש בלחץ גבוה".

 

קרח יבש הוא גז הפחמן הדו-חמצני (CO2) במצב צבירה מוצק.

 צורתו החיצונית מזכירה קרח, ומכאן שמו. טמפרטורת הקרח היבש הינה 78- מעלות צלזיוס, והוא עובר למצב צבירת גז תוך דילוג על השלב הנוזלי ("ממריא"). הפחמן הדו-חמצני (CO2) נטול ריח, טעם וצבע, אינו רעיל או דליק ואינו מוליך חשמל.

 

טכנולוגיית ניקוי בהתזת קרח יבש דומה לשיטת ניקוי מוכרת אחרת, של התזת חול, שהיא הפעלה מכנית של חומר מוצק בתוך זרם אוויר דחוס במהירות גבוהה על גבי המשטח המנוקה. ההבדל הוא בכך שפתיתי קרח יבש אינם שורטים, ולכן אינם פוגעים במשטח עצמו ואינם משאירים פסולת משנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חומה אחרי הניקוי
צילום: נילי דבש, רשות הטבע והגנים
ממראות ההשחתה, אוקטובר 2009
צילום: אורית בורטניק , רשות הטבע והגנים
מומלצים