שתף קטע נבחר

שפעת עופות התגלתה בלול בקיבוץ עין שמר

משרד החקלאות איבחן את ההתפרצות בלול פרגיות לאחר תמותה חריגה של עופות במקום. הוחלט להמית את כל 43 אלף העופות כדי למנוע התפשטות של המחלה, ושוקלים לתת חיסון מונע לעובדים ולווטרינרים שבאו עימם במגע. משרד הבריאות: בשתי התפרצויות קודמות של המחלה בישראל לא נדבק איש

התפרצות של שפעת עופות אובחנה הלילה (ד') בלול בקיבוץ עין שמר שליד חדרה. במקום אירעה תמותה חריגה של עופות ומשרד החקלאות הטיל הסגר על כל שטח החווה.

 

ראש השירותים הוטרינריים במשרד החקלאות, משה חיימוביץ', הורה להמית את כל 43 אלף הפרגיות שבחווה ולאסוף לבדיקות מעבדה עופות מלולים אחרים בסביבה על מנת לוודא שאין התפשטות של המגיפה.

 

שפעת העופות היא מחלה הגורמת לתמותה נרחבת בעופות, אך העברה שלה מעופות לבני אדם נדירה יחסית. ובכל זאת, במשרד הבריאות שוקלים לתת טיפול מונע בתרופה "טמיפלו" לעובדי הלול הנגוע ולווטרינרים שבאו במגע עם העופות.

  

הפעם האחרונה שבה התגלתה שפעת עופות בישראל היתה בחודש ינואר 2008 בכלוב תרנגולות בגן ילדים בבנימינה. הלולן ושבעה אנשים מצוות הגן קיבלו אז טיפול תרופתי מונע. הילדים לא טופלו משום שלא באו במגע עם העופות. כל עשרות העופות במקום הושמדו וכן הוטל סגר על תנועת בעלי חיים ברדיוס של עשרה קילומטרים מבנימינה - אמצעים שמנעו את התפשטות המחלה.

 

במשרד הדגישו כי בשתי התפרצויות קודמות של המחלה בישראל לא נדבק בה איש. "משרד הבריאות נוקט מספר פעולות שמטרתן להגן על בריאות הלולנים ואנשים שהיו במגע עם העופות הנגועים וכן העובדים שיעסקו בהשמדת העופות". עוד נמסר כי המשרד יקיים חקירה אפדימיולוגית ויאתר כל מי שבא במגע עם העופות.

   

נפוצה אצל עופות; הידבקות אנשים - נדירה

שפעת העופות היא מחלה שכיחה בקרב בעלי חיים, בעיקר ממחלקת העופות, העלולה לפגוע באדם. זהו שם משותף לכמה זנים של נגיף השפעת מטיפוס A, הפוגע בסוגים רבים של עופות וכן בכמה בעלי חיים אחרים. הזן הקטלני של שפעת העופות נקרא H5N1.

  

בדומה למצב הרווח אצל בני אדם - המתגברים בקלות יחסית על זנים של נגיף השפעת הנפוצים בקרבם, משום שהמערכת החיסונית שלהם "מכירה" אותם ומטפלת בהם ביעילות - גם העופות הנושאים את זני הנגיף המיוחדים להם אינם נפגעים קשות מהמחלה, בדרך כלל. לעיתים מתרחשות התפרצויות אלימות של המחלה במשקי עופות, ואז הם מפיצים אותה למרחקים, משום שהיא מצויה לא רק בעופות משק, אלא גם בעופות נודדים רבים, בעיקר מבין עופות החוף והביצה.

 

ועם זאת, העברה של שפעת עופות מעופות לבני אדם נדירה יחסית. במהלך שנת 2009 דווחו לארגון הבריאות העולמי 72 מקרי הידבקות של בני אדם ו-32 מקרי תמותה משפעת העופות ברחבי העולם. יותר ממחצית ממקרי ההידבקות אירעו במצרים (39 נדבקים ו-4 נפטרים). מדינות נוספות בהן נדבקו בני אדם הן אינדונזיה, סין וויאטנם.

 

מבקר המדינה: ישראל לא הייתה ערוכה

המחלה התגלתה בישראל במארס 2006. רבבות עופות הושמדו בקיבוצים בדרום הארץ. בסוף אותו חודש, יומיים אחרי ששר החקלאות הודיע כי המחלה מוגרה בישראל, התגלו גם מקרים בקיבוץ מעלה-החמישה שליד ירושלים.

 

דו"ח מבקר המדינה שפורסם במאי אשתקד קבע כי השירותים הווטרינריים בארץ לא היו ערים דיים לכך שמגיפת שפעת העופות עלולה לפרוץ גם בישראל. בדיקת המבקר העלתה כי אף ששנתיים לפני פרוץ המגיפה קיבל משרד החקלאות התרעות בעניינה מרחבי העולם והחל להיערך לקראת הבאות, היערכות משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים היתה לקויה

 

גם בשיטת ההמתה של העופות שחלו במחלה, וגם בטיפול בלולים מצא המבקר ליקויים. השיטה - הצמאת העופות במשך 24 שעות לפחות והרעלתם ברעל זרחני - לא הייתה יעילה; חלק מהעופות שהורעלו לא מתו, והיה צורך להמיתם אחד אחד באמצעים אחרים.

 

לאחר פינוי הפגרים היה צורך לנקות את הלולים ולחטאם, כדי למנוע את התפשטות המגיפה ולהכין את הלול לאכלוס מחדש. אך כשפרצה המגיפה במרס 2006 לא נעשו הפינוי, הניקוי והחיטוי של הלולים במהירות הנדרשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים