שתף קטע נבחר

מכרתי את הרכב. מה לעשות עם 30 אלף שקל?

ברשותכם 30 אלף שקלים, אותם אתם מעוניינים להשקיע לתקופה של כשנה, תוך רצון להגיע לתשואה גבוהה אך עם סיכון סביר. דן רון, מתכלית בית השקעות, מציע לחלק את הסכום ל-30% מניות במדד ת"א 100 ו-70% באג"ח צמודות ושקליות

מכרתי את הרכב שלי וקיבלתי כ-30 אלף שקל. איני זקוק לכסף הזה כרגע, כי יש לנו רכב נוסף. אני מעוניין להשקיע את הכסף הזה ולהשיג תשואה מקסימלית עם סיכון סביר. ברצוני להשתמש בכסף בעוד כשנה לרכישת רכב אחר. מה אתם ממליצים לעשות עם הכסף בינתיים?

 

דן רון: כאשר אנו בוחנים החלטת השקעה, ראשית עלינו להבין את סביבת המאקרו בה אנו נמצאים. בורסות העולם התאפיינו בשנת 2009 בהתאוששות חדה ומהירה, בעוד נתוני המאקרו המתקבלים בעולם הם טובים אך אינם מזהירים וישנה צמיחה מתונה במדינות המפותחות וצמיחה מעט גבוהה יותר במדינות המתפתחות.

 

הנתונים הכלכליים הטובים של ישראל

על פי נתוני קרן המטבע, תחזית הצמיחה העולמית הממוצעת לשנת 2010 היא 3.9%. בעוד שהמדינות המתפתחות יצמחו בקצבים גבוהים, הצמיחה במדינות המפותחות צפויה להיות נמוכה. לאור זאת, אני צופה שהריבית בארה"ב ומדינות האיחוד האירופי תיוותר נמוכה בשנה הקרובה.

 

לעומת זאת, בישראל המצב שונה. אם במדינות המערב הריבית הריאלית נמוכה עד אפסית, הרי שבישראל הריבית הריאלית כיום היא שלילית. תחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנת 2010 עומדת על כ- 3.5%, כאשר משרד האוצר טוען כי ישראל יכולה להכות את התחזית ואף לחזור לקצבי הצמיחה טרום המשבר.

 

במקביל, אנו עדים לשיפור במדד המשולב זה החודש התשיעי ברציפות (מדד המנתח את ההתפתחות הריאלית במשק) ומדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים מעיד על המשך רוח אופטימית בקרב הסקטור העסקי בישראל. מדובר בנתונים אופטימיים המעידים על המשך שיפור בכלכלה הישראלית.

 

על אף האמור לעיל, להערכתי רמת האינפלציה בשנת 2010 לא תעלה מעל 2%. זאת מכיוון שגורמים רבים שהשפיעו על רמת האינפלציה בשנת 2009 (מיסים, דלק וסיגריות) היו חד פעמיים ואינני צופה שאלו יחזרו על עצמם בשנת 2010. לכן הריבית במשק צפויה לעלות, אם כי בשיעור מתון יחסית. העדר אלטרנטיבה וירידה בשנאת הסיכון, צפויים להמשיך לגרום להסטת כספים לעבר שוק ההון בכלל ולמניות בפרט.

 

חלוקה בין מנייתי לסולידי

ישנו קושי בבניית תיק השקעות מפוזר בסכום של 30 אלף שקל. הקושי נובע מחוסר האפשרות לעשות בחירת מניות מדוקדקת (Stock Picking) ו/או בחירת אגרות חוב מדוקדקת (Bond Picking) מפאת סכום ההשקעה הנמוך. לכן, הכלי המתאים לדעתי להשקעה שכזו הוא ההשקעה במדדים ובעזרת מוצרי מדדים כדוגמת תעודות סל. כלי השקעה זה עוקב באופן מלא אחר נכסי בסיס כדוגמת מדדי מניות, מדדי אגרות חוב, מטבעות וסחורות. ומהווה בעצם תחליף לרכישת נכס הבסיס עצמו.  

 

אפיק מנייתי - כפי שציינתי, בנקודת זמן זו, האפיק המנייתי עדיף על פני זה הסולידי. כמו כן, מפאת העובדה שהכלכלה הישראלית מציגה חוסן יחסי ושיפור מתמיד, השקעה בארץ עדיפה על פני השקעה בכלכלות מפותחות, כדוגמת ארה"ב ואירופה. לכן בחלוקת התיק הייתי מקצה 30% לאפיק המנייתי ומשקיע אותם בעזרת תעודת סל על מדד תל אביב 100. מדובר במדד מניות מוביל של הבורסה הישראלית, הכולל בתוכו את 100 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה, הנכללות במדדים ת"א 25 ות"א 75. באמצעות השקעה במדד זה, אתה נהנה מחשיפה איכותית לשוק המניות הישראלי ומשקיע במניות מסקטורים שונים כגון בנקים, תקשורת, מזון, אנרגיה, אגרוכימיה, פארמה, ביטוח ועוד.

 

תל בונד-60 ושחר

אפיק סולידי - החלק הסולידי הוא החלק המשמעותי בגודלו - 70%, הוא יורכב מאגרות חוב ולדעתי יש לחלק אותו לשני חלקים שווים, כאשר חלק הראשון הוא צמוד מדד - כלומר השקעה הצמודה למדד המחירים לצרכן, והחלק השני הוא שקלי - כלומר נושא ריבית קבועה ושאינו צמוד למדד.

 

באפיק הצמוד אני מציע לרכוש אג"ח קונצרני (של חברות) בדמות התל בונד 60, הנותן מרווח של כ- 1.8% מעל אג"ח ממשלתי. באפיק זה ניתן להשקיע באמצעות תעודת סל על מדד התל בונד 60. המדד כולל את 60 אגרות חוב הקונצרניות, צמודות המדד, בעלות שווי השוק הגבוה ביותר מבין כלל אגרות החוב מסוג זה בבורסה. אציין כי הפיזור הרחב יחד עם אגרות חוב איכותיות, נותנים ביטחון למשקיע.

 

באפיק השקלי אני מציע לרכוש אג"ח ממשלתי בעל מח"מ (משך חיים ממוצע) בינוני - סביב ה- 3 שנים. זאת מכיוון שאני מצפה לעליית תשואות בחלק הקצר, ולכן אג"ח במח"מ בינוני לא תינזק מעליה זו. זאת ניתן לעשות או על ידי השקעה בתעודת סל על מדד שחר 2-5 - מדד המורכב מאגרות חוב שקליות של הממשלה, בעלות ריבית קבועה, כאשר מועד הפדיון שלהן נע בין שנתיים לחמש שנים, או לחילופין קניה ישירה של אגרת חוב ממשלתית שקלית במח"מ הנ"ל.

 

אסכם בכך שאמנם דיברנו על סכום של 30 אלף שקל, אך הרכב ההשקעה הנוכחי ובמצב השוק הנוכחי, מתאים גם להשקעות בסכומים גבוהים יותר.

 

דן רון הוא סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחלק ל-3
צילום: דנה קופל
דן רון, סמנכ"ל השקעות, תכלית
צילום: אריק סויסה
מומלצים