שתף קטע נבחר

בית המשפט: ההפגנות בשייח ג'ראח חוקיות

בית משפט השלום בירושלים דחה את בקשת המשטרה להאריך את מעצר הנאשמים בהתפרעות עד תום ההליכים נגדם, וקבע כי ההחלטה שהתקהלותם הייתה בלתי חוקית - אינה נכונה. השופט: המפגינים לא נזקקו לרישיון, והמשטרה לא הייתה צריכה לבקש מהם להתפזר. ההפגנה הפכה בלתי חוקית רק כשהחלו להתפרע

ניצחון למפגיני שייח ג'ראח במזרח ירושלים: בית משפט השלום בעיר קבע היום (ה') כי הפגנות ארגוני השמאל בשכונה אינן בלתי-חוקיות כפי שטענה המשטרה. השופט גד ארנברג גם דחה את בקשת המשטרה להאריך את מעצר הנאשמים בהתפרעויות עד תום ההליכים.

 

"העובדה שהמתקהלים אוחזים בשלטים או אף כורזים סיסמאות, בין אם הכריזה נעשית באמצעות מגאפון ובין אם לאו, אינה טעונה רישיון... ולא מהווה עבירה רק בשל כך שהיא נעשית ללא רישיון", קבע השופט.

 

השופט ארנברג פרסם את החלטתו במסגרת דיון בעניין כתבי אישום שהוגשו נגד 18 מפגינים שנעצרו בשכונת שייח

ג'ראח ביום שישי האחרון. המפגינים מחו על כניסת מתיישבים יהודים לשכונה הערבית, ועל היד הקשה שנוקטת לטענתם המשטרה כלפיהם בהפגנות דומות.

 

המשטרה טענה כי המפגינים התפרעו, וכי יש בידיה עדויות וצילומים המוכיחים עבירה זו. נציגיה הסבירו כי האירוע נולד מתחילתו כעבירה, ומנגד טענו המפגינים כי לא היו צריכים לבקש אישור להתכנסות, ולכן לא היה מקום להורות להם להתפזר.


מפגינים ושוטרים בשייח ג'ראח. "זה חוקי עד ההתפרעות" (צילום: גיל יוחנן)

 

השופט דחה כאמור את טענות המשטרה כי מדובר בהתקהלות לא חוקית. "הזכויות לאסיפה, להפגנה, לתהלוכה ולהבעת דעה הן זכויות יסוד... כל צמצום של זכות כזו צריך להיעשות על דרך הצמצום ותוך מתן פרשנות מצמצמת", קבע השופט. "התקהלות של 50 איש ומעלה אסורה אך ורק אם מטרת ההתקהלות היא לשמוע נאום או הרצאה על נושא בעל עניין מדיני או כדי לדון בנושא כזה. ככל שמטרת ההתכנסות אינה כזו - לא דרוש רישיון כדי לקיימה".

 

השופט למשטרה: עליכם להגן על המפגינים

בגוף ההחלטה מתח השופט ביקורת הן על המשטרה והן על המפגינים. הוא טען כי משום שמדובר היה בהתקהלות חוקית, היה על המשטרה לפעול אחרת: "אין די בחשש שאחרים המתנגדים להתקהלות ולמטרתה עלולים להפר את שלום הציבור כדי להפוך את ההתקהלות לבלתי-חוקית... ההיפך הוא הנכון: לאור היות הזכות לאסיפה ולהבעת דעה זכות יסוד, על המשטרה להגן על המתקהלים מפני אותם אחרים, ולא להכריז על ההתקהלות כבלתי-חוקית בשל אותו

חשש מאחרים".

 

השופט ארנברג גינה את החלטתם של המפגינים לקראת סוף ההפגנה לחסום את הכביש המרכזי, להתקהל סביב מחסום המשטרה, ולמנוע לכאורה מעבר מתפללים יהודים לקבר שמעון הצדיק. "אמנם כל המתפללים עברו, אך זאת תוך שהם נאלצים לעבור בתוך ההמון שחסם בדרך זו או אחרת את דרכם החופשית".

 

השופט ציין כי לפי העדויות בתיק, המפגינים צעקו על המתפללים, ואף ירקו אל עבר אחד מהם. מרגע זה, קבע השופט, הפכה ההתקהלות לבלתי-חוקית, והמעצרים שבוצעו אחריה היו כדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעצרים בשייח ג'ראח בשבוע שעבר. 18 כתבי אישום
צילום: AFP
מפגינה ערבייה. "החשש מהמתנגדים לא מספיק"
צילום: דודי ועקנין
אסור להפגין? רק מ-50 איש, רק לנאום מדיני
צילום: AFP
מומלצים