שתף קטע נבחר

ארה"ב מציבה טילים נגד טילים במפרץ הפרסי

"ניו-יורק טיימס" מדווח כי ארצות הברית הציבה ספינות ועליהן אמצעי הגנה מפני טילים סמוך לחופי איראן. מערכות הגנה הוצבו בלפחות ארבע מדינות ערביות. לפי העיתון, הצעד נועד לאותת לישראל שאין צורך בתקיפה כעת

האמריקנים נערכים להסלמה במפרץ, ומנסים להרגיע את ישראל: "ניו-יורק טיימס" דיווח אמש (שבת) כי ממשל אובמה מאיץ את הצבתן של סוללות הגנה מפני טילים במפרץ הפרסי מחשש לתקיפה איראנית. לדברי העיתון, פריסת מערכות ההגנה נועדה לאותת לישראל שאין צורך מיידי בתקיפת מתקני הגרעין באיראן, וכן להרגיע את החשש האמריקני מפני תגובה חריפה אפשרית של האיראנים לסנקציות שיוטלו עליהם.

 

גורם בכיר בממשל אמר ל"ניו-יורק טיימס": "המטרה הראשונה שלנו היא להרתיע את האיראנים, והמטרה השנייה היא

להבטיח שמדינות ערב לא יחושו שהן צריכות להתחמש בגרעין בעצמן, אך יש בכך בהחלט אלמנט של הרגעת ישראל".

 

גורמי ממשל בוושינגטון ומקורות רשמיים בצבא ארה"ב אמרו כי בין היתר הוצבו ספינות מיוחדות הנושאות אמצעי הגנה סמוך לחופי איראן. מערכות הגנה נפרסו בלפחות ארבע מדינות ערביות. באופן מכוון, נבנה כוח הגנתי באופיו מול איראן, כדי למנוע תגובה חריפה מדי מצד טהרן. גורמי צבא מסרו לעיתון כי עד כה הסכימו ארבע מדינות לקבל סוללות הגנה: קטאר, איחוד האמירויות, בחריין וכווית. לכוויתים יש כבר סוללות פטריוט ישנות מלפני שנים, והם ביקשו לקבל סוללות חדישות מתוצרת "רייתאון", שכבר מכרה מערכות דומות לישראל ולסעודיה.  

 

הגנרל דיוויד פטריוס, העומד בראש הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב, אמר באחרונה כי "איראן נתפשת כאיום רציני מאוד על-ידי המדינות בצד השני של המפרץ, ועובדה זו מאיצה את מימוש תוכנית הפריסה שאנחנו מתכוונים ליישם".


שיגור פטריוט (צילום: AP)

 

הוא גם ציין שארה"ב מחזיקה במפרץ ספינות "אייג'יס", ועליהן מערכות מכ"ם ומערכות נגד טילים, המסוגלות ליירט טילים לטווח בינוני. אגב, אף אחת מהמערכות הללו לא תוכל ליירט את טיל ה"שיהאב 3" של איראן. עם זאת, סוכנויות מודיעין במערב מאמינות שיעברו עוד שנים עד שטהרן תוכל להציב ראשי נפץ גרעיניים על טילי השיהאב.

 

לא היה זה מקרי שהגנרל פטריוס החל לדבר על מאמצי ההגנה בפומבי. הוא החליט לחשוף את תוכניות ההגנה מפני טילים במפרץ, כשהיה ברור שמאמצי הטלת הסנקציות על איראן נתקלים בקשיים. פטריוס ביקש לשגר מסר למדינות המפרץ שארה"ב מחויבת לסייע להן ולהגן עליהן.

 

25 מיליארד דולר להגנה תוך שנתיים

גם העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח שממשל אובמה פועל בשקט להגברת החימוש של סעודיה ומדינות המפרץ האחרות, ולשדרוג ההגנה על תשתיות המפתח שלהן, מחשש לתקיפה איראנית עתידית. לפי הדיווח, הסיוע כולל מטוסים. העיתון דיווח כי העברת הציוד הצבאי המתקדם למדינות המפרץ נעשתה בידיעת ישראל, שפגישות התיאום עמה הוגברו.

 

לפי "וושינגטון פוסט", ארה"ב העבירה בשנתיים האחרונות ציוד צבאי בשווי של 25 מיליארד דולר לסעודיה ולאיחוד האמירויות. בסעודיה בוצעו פעולות להגנה על תשתית הנפט, על הנמלים ועל מתקנים להתפלת מים.


מתקן ההעשרה ליד קום שבאיראן. ההתלקחות מתקרבת? (צילום: AP)

 

ארה"ב גם סייעה לממלכה להכשיר 30 אלף חיילים להגנה על מתקניה מפני התקפות של אל-קאעידה או ארגוני טרור הפועלים בהשראת איראן.

 

בדיווח נכתב כי סעודיה ואבו-דאבי רכשו גם מערכות הגנה מסוג תאאד, המתקדמת יותר ממערכת הפטריוט, וכי איחוד האמירויות רכש 80 מטוסי F-16. בכינוס שנערך לאחרונה בבחריין הצהיר הגנרל פטריוס כי חיל האוויר של האמירויות לבדו יכול לטפל בכל חיל האוויר האיראני.

 

ימי הכרעה בשאלת הגרעין

ישראל רמזה לא אחת שהיא עשויה לנקוט מהלך צבאי אם תשתכנע שאובמה ובעלות בריתו במערב לא מסוגלים לבלום את תוכניתה הגרעינית של איראן. באביב 2008 ביקשה ישראל מהנשיא דאז, ג'ורג' וו' בוש, פצצות חודרות בונקרים וטכנולוגיית תדלוק. לאחר שהממשל האמריקני סירב, כך לפי "ניו-יורק טיימס", מתמקדת ישראל בפיתוח יכולות אלו בעצמה.

 

היועץ לביטחון לאומי של הנשיא אובמה, הגנרל ג'יימס ג'ונס, ביקר החודש בישראל כדי להרגיע ולהציג בפני בכירים ישראלים

את הסנקציות המתוכננות נגד איראן. בוושינגטון מציינים כי העובדה שמדינות ערב הסכימו לקבל מערכות הגנה, בתוספת חיילים אמריקנים המתפעלים את המערכות ושומרים עליהן, מעידה על החשש שלהן משאיפותיה הגרעיניות של איראן.

 

הדיווחים מארה"ב מגיעים בשעה קריטית למגעים הדיפלומטיים עם איראן, כשהממשל האמריקני מנסה לגייס תמיכה בינלאומית בסנקציות נגד המשטר בטהרן. כחלק מהמאמץ הזה מתחה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, ביקורת חריפה על התנגדות סין לעיצומים חדשים, ואמרה שגישה זו קצרת רואי. ביום חמישי בלילה אישר הסנאט הצעת חוק המטילה סנקציות על מכירת נפט מזוקק לאיראן.


פורסם לראשונה 30/01/2010 22:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האיום שמעבר לפינה. אובמה
צילום: AFP
ניסוי טילים באיראן. ופיתרון ל"שיהאב 3"?
צילום: AFP
אמנו. "איראן - איום לא רק לישראל"
צילום: רויטרס
מומלצים