שתף קטע נבחר

הקרב על לאומי: זהות יו"ר הבנק לקראת הכרעה

ועדת המניות תפרסם היום את רשימת 5 המועמדים שלה לתפקיד דירקטורים בבנק, לצד מועמדותו של דוד קליין לתפקיד דירקטור מטעמו של בעל המניות שלמה אליהו. המועמדים גליה מאור, משה טרי, אורי יוגב ואיזי תפוחי ממתינים להכרעת הוועדה. המלצה על מאור עשויה להביא לבחירתה ליו"ר

המירוץ לתפקיד יו"ר בנק לאומי יגיע היום (א') לצומת מכריע עם כינוסו של דירקטוריון הבנק לישיבה מיוחדת, שבה הוא צפוי לזמן אסיפה כללית של בעלי המניות שתתקיים ב־8 במרס. ועדת המניות תפרסם היום את רשימת 5 המועמדים שלה לתפקיד דירקטורים בבנק, לצד מועמדותו של דוד קליין לתפקיד דירקטור מטעמו של בעל המניות שלמה אליהו. המועמדים גליה מאור, משה טרי, אורי יוגב ואיזי תפוחי ממתינים להכרעת הוועדה. המלצה על מאור עשויה להביא לבחירתה ליו"ר הדירקטוריון.

 

 

ביום חמישי בצהריים התכנסה ועדת המניות של בנק לאומי, בראשות עו"ד מרגלית נוף, לישיבה בת שעה. בשעה 14:00 הגיעו לביתה של נוף בתל אביב ארבעת חברי הוועדה: אריה קורן (לשעבר המשנה למנכ"ל החברה הממשלתית נכסים מ.י), רו"ח שלומי נידם (חשב הסתדרות המורים ומנכ"ל קופת גמל הגומל), לינה ויסברג (יועצת לענייני אקטואריה ופנסיה) ודוד לויתן (חבר באגודת הידידים של אוניברסיטת תל אביב). חברי הוועדה סירבו לומר ולו משפט אחד על עבודת הוועדה ועל ניסיון ההתערבות החריג של שר האוצר יובל שטייניץ, שעליו דווח באתר של "כלכליסט" כמה שעות קודם לכן. חמישה אנשים שעמדו בשבועות האחרונים בלחצים גדולים, שהופעלו עליהם מצד גורמים פוליטיים שונים. 

 

ביום חמישי בבוקר נחשף דבר קיומה של שיחת הטלפון שיזם שטייניץ עם יו"ר ועדת המניות נוף, שבה ניסה לשכנע אותה שלא להציע את מועמדותה של מאור לתפקיד דירקטורית בבנק. שטייניץ ציין בפני נוף אתחוות הדעת שחיבר היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד יואל בריס, הקובעת כי מינוי מאור לתפקיד דירקטורית אינו אפשרי עקב תקופת צינון בת שנתיים הקבועה בחוק.

 

שטייניץ אף עירב את משרד המשפטים במהלך, לאחר שהעביר את חוות הדעת שחיבר בריס לעיונו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט. ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "התבקשנו להתייחס לחוות הדעת של משרד האוצר וחוות דעת זו מקובלת עלינו". בידי מאור חוות דעת משפטיות הקובעות כי היא זכאית לשחרור מחובת תקופת הצינון עקב "כשירות מיוחדת".  

 

לאחר שבכירים במערכת הבנקאית והפוליטית יצאו נגד ניסיון ההתערבות של שטייניץ, ועל רקע ההערכה כי מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס יבדוק את הפרשה - יצא שטייניץ ביום חמישי אחרי הצהריים לקרב בלימה באמצעות הודעה לעיתונות של משרד האוצר. לצד חוות הדעת המשפטית נגד מינוי מאור, פרסם משרד האוצר גם מכתב שהעביר בריס לשטייניץ שלכאורה מספק לו "חותמת כשרות" לפנייתו לוועדה.

 

בריס כותב במכתב לשטייניץ: "שאלת האם יש מניעה שתעביר ליו"ר ועדת המניות עותק של חוות הדעת, והאם יש מניעה שתבהיר לה כבר בשלב זה את עמדתך העקרונית בנוגע לאפשרות של מינוי המנוגד למזכרי האמור. מינוי יו"ר לדירקטוריון של בנק שבהסדר טעון אישור ועדת המניות, אחרי שזו התייעצה עם המפקח על הבנקים ועם שר האוצר. בהינתן חובת ההתייעצות עמך, אין מניעה שתביע את עמדתך העקרונית בנושא זה - כגורם עמו חייבת הוועדה להתייעץ - בצורה יזומה כבר כעת, ומובן הוא שאין מניעה שתעביר לה את מזכרי".

 

פנייתו של שטייניץ לוועדת המניות אמנם נעשתה בשם הדרישה ל"תקופת הצינון", אך זה חודשים נראה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושטייניץ מעוניינים לבצע מינוי פוליטי לתפקיד היו"ר, רגע לפני שהמדינה מוכרת את אחזקותיה בבנק (11.5%). שני השמות המרכזיים המוזכרים בהקשר זה הם אורי יוגב ומשה טרי. מינויו של יוגב, יו"ר הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה ואיש סודו של נתניהו, עלול להיתקל בקשיים עקב זיקתו הפוליטית הברורה כל כך לראש הממשלה. טרי כיהן בעבר כיו"ר רשות ניירות ערך וכחבר מרכז הליכוד ויש לו לא מעט מהלכים בדרגים הפוליטיים הבכירים ביותר. האם התערבות שטייניץ נעשתה בידיעתו או בהוראתו של נתניהו? מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי סירב לבקשת "כלכליסט" לשוחח עמו בנושא בסוף השבוע.

 

בלילה שבין חמישי לשישי יצא שטייניץ לביקור עבודה בן שבוע בארצות הברית ובקנדה. נראה שהוא אימץ את המשל המפורסם של נתניהו - בלימה־סיבוב־נסיקה, להתמודדות עם המשבר הכלכלי, ויישם אותו בשינויים קלים בפרשה הנוכחית - "התערבות־בלימה־המראה". 

 

ביקורת נוקבת על שטייניץ

לפי חוק המניות הבנקאיות שבהסדר, הפעם היחידה שבה ועדת המניות באה בדין ודברים עם שר האוצר היא כאשר היא נדרשת לאשר את מינויו של יו"ר הדירקטוריון. אז, הוועדה מתייעצת עם נגיד בנק ישראל ושר האוצר - אך אין מדובר בהתייעצות מחייבת.  

 

גורמים רבים במערכת הבנקאית והפוליטית יצאו בסוף השבוע נגד התערבותו של שטייניץ בהליך עבודת ועדת המניות. ח"כ רוני בר־און (קדימה) פנה למבקר המדינה בדרישה לקיים חקירה על מעורבות גורמים פוליטיים בכירים והפעלת לחצים על ועדת המניות: "הסיבה להקמת ועדות מניות היתה הצורך, הבלתי ניתן לערעור, להפריד בין פוליטיקה ופוליטיקאים לבין ניהול הבנק וניהול כספי המשקיעים בו. מהתרשמותי עד כה, אני מבין כי הוועדה אכן מקיימת את החוק כלשונו וכרוחו, ופנייה זו נועדה להגן על הוועדה מפני אלה המנסים לפעול מולה ולשבש את עבודתה, בניגוד להוראות החוק". ממשרד מבקר המדינה נמסר: "המבקר יעיין בפנייתו של ח"כ בר־און ובמסמכים הקשורים בנושא וייתן את דעתו במועד הקרוב ביותר האפשרי".

 

עדי אמוראי, מי שהקים את ועדות המניות בבנקים, אמר בסוף השבוע ל"כלכליסט" כי "מעולם לא היתה התערבות של שר אוצר בבחירת דירקטורים בבנקים — זו היתה אחת המטרות של חוק המניות הבנקאיות שהרחיק את הממשלה מהתערבות בענייני הבנק". באמצע שנות השמונים כיהן אמוראי כסגנו של שר האוצר משה נסים ולאחר מכן מונה לתפקיד היו"ר הראשון והמנכ"ל בפועל של חברת נכסים מ.י, שאליה הועברו לאחר משבר מניות הבנקים של שנת 1983 מניות הבנקים שנכללו בהסדר.

 

לדברי אמוראי, "אחת ההצלחות הגדולות של איתן רף ושל גליה מאור בבנק לאומי היא שהם מעולם לא היו עושי דבריה של הממשלה".

 

מקורבים לוועדת המניות אמרו בסוף השבוע ל"כלכליסט" כי הוועדה פעלה ופועלת ללא כל השפעות חיצוניות ועל בסיס שיקולים מקצועיים בלבד שהם טובת בנק לאומי והציבור בלבד. לדבריהם, ההוכחה הטובה ביותר לכך היא העובדה שלאומי, באמצעות הניהול והמינויים שביצעה ועדת המניות ב־15 השנים האחרונות, נהפך לבנק הגדול והרווחי ביותר במדינה.

 

יו"ר ועד העובדים של לאומי מירי רובינו, שיגרה בסוף השבוע מכתב לשר האוצר שבו נכתב: "ממשלת ישראל מכניסה לבנק לאומי נורמות התנהגות פסולות, פוליטיזציה ומינויים פוליטיים. הפכתם את חילופי התפקידים בבנק לסחר סוסים בסגנון המתאים למכולת". 

 

בנק ישראל שומר על שתיקה

מי שקולו טרם נשמע בפרשה הוא בנק ישראל, שהעדיף גם לא להתייחס לדרישתו של שלמה אליהו לכנס את האסיפה הכללית כדי להצביע על מינוי קליין - הדרישה שזירזה את הליכי מינוי הדירקטורים בלאומי. 

 

נראה כי בבנק המרכזי היו מעדיפים להתערב בתהליך רק לאחר מינוי הדירקטורים באסיפה הכללית - זאת במסגרת הליך "בדיקת נאותות" (fit and proper) שמתקיים עם מינוי דירקטור בכל תאגיד בנקאי. ואולם, פרסום חוות הדעת של משרד האוצר ברבים עשוי לאלץ את בנק ישראל לומר את עמדתו כבר בשלב מוקדם יותר. 

 

ביום חמישי, כשנודע דבר התערבותו של שטייניץ בעבודת הוועדה, שהו נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו בכנסים בחו"ל. הערב עתיד פישר להופיע בפתיחת כנס הרצליה העשירי. האם הוא ייתן גיבוי לעבודת ועדת המניות?

 

בהכנת הכתבה השתתפו תומר זלצר, אמנון אטד וצמרת פרנט
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גליה מאור מנכ"לית בנק לאומי
צילום: בן לם
מומלצים