שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מפלס הכנרת עלה ב-91 ס"מ בחודשיים האחרונים

לאחר שהסתיימה שביתת עובדי רשות המים, שב ומתפרסם הנתון הרשמי שכולם ציפו לו: ממדידות בכנרת עולה כי בדצמבר עלה המפלס ב-30 ס"מ ובינואר (עד סוף השבוע) בעוד 57 ס"מ. מאז סוף השבוע עלה המפלס ב-4 ס"מ נוספים. על פי הנתונים, ינואר 2010 הוא החודש הגשום ביותר מזה חמש שנים

לאחר חודשיים של סימני שאלה, כששביתת עובדי רשות המים מנעה את פרסום מפלס הכנרת, נחשפת סוף סוף התעלומה: בחודשים דצמבר וינואר עלה מפלס האגם ב-91 סנטימטרים. המפלס עומד כעת על 213.40 ס"מ מתחת לפני הים.

 

מהנתונים הרשמיים של רשות המים, המתפרסמים היום (א') לראשונה, עולה עוד כי במהלך חודש דצמבר נרשמה עלייה של 30 ס"מ. בחודש ינואר (עד סוף השבוע) נרשמה עלייה של עוד 57 ס"מ. מסוף השבוע עלתה הכנרת בעוד 4 ס"מ - ובסיכום כללי - 91 ס"מ עלייה במפלס מתחילת דצמבר ועד סוף ינואר.

 

משיקלול הנתונים עולה כי חודש ינואר 2010 נחשב לגשום ביותר מזה חמש שנים. עם זאת, ברשות המים מזהירים משאננות ומדגישים כי חסרים עדיין 4.60 מטר לכנרת מלאה.

 

שביתת ועד עובדי רשות המים פרצה על רקע שינויים ארגוניים שנערכו ברשות ונחשבה לאחת השביתות הארוכות במשק בהן לא קיבלו עובדים משכורות. השביתה, שהחלה לפני 60 ימים, גרמה על פי ההערכות לנזקים קשים למשק המים - בין היתר עיכוב בטיפול בטיהור שפכים ועיכוב בהקמת תשתיות עבור מתקני ההתפלה החדשים.

 

בשל השביתה גם לא התבצעו מדידות קבועות בכנרת ובים המלח, ולא נמסרו עדכונים אודות מצב האקוויפרים בתום פרקי הגשם האחרונים. עם זאת, בוצע מעקב אחר מפלס הכנרת וגם מדידות לאחר פרקי גשם משמעותיים, אך הנתונים לא פורסמו.

 

גורמים בהנהלת רשות המים ציינו בחיוב את העובדה שלמרות המחלוקת הקשה עובדי הרשות הפגינו אחריות רבה והמשיכו לבצע חלק מהמדידות של המפלסים - גם אם לא פרסמו את הנתונים. בהנהלה ציינו כי הדבר חיוני כדי שניתן יהיה לעדכן כעת את בסיס הנתונים, וכדי שלא ליצור "חור" במידע, שיקשה על ניתוח הנתונים בעתיד.

 

בחלק מהמקומות ירד גשם של עונה שלמה

פרקי הגשם האחרונים היו משמעותיים מאוד בכל הקשור למשק המים בישראל. על פי נתוני השירות המטאורולוגי, בחלק מהמקומות בצפון הארץ (וגם בשדה בוקר) כמות המשקעים מתחילת העונה (1 באוגוסט) היתה שקולה לכמות שיורדת בדרך כלל בעונת גשמים שלמה.

 

עונת הגשמים הרשמית בישראל נמשכת מ-1 באוגוסט עד ה-31 ביולי. אך בדרך כלל לא יורדים גשמים בחודשים יוני, יולי ואוגוסט, ולרוב גם לא בספטמבר, ולכן באופן מעשי עונת הגשמים היא מאוקטובר עד מאי. ובכל זאת, באזורים אחדים בצפון הארץ ירדה עד כה כמות גשם ממוצעת של עונה שלמה, זאת כשיש לכאורה לפנינו עוד ארבעה חודשים גשומים לפחות.

 

כך למשל בתחנות בחיפה נמל ובעכו ירדו למעלה מ-100 אחוז מכמות הגשם הממוצעת של כל העונה. בחלקים ממישור החוף הצפוני (מחיפה וצפונה) והגליל המערבי, באזור השרון ועמק יזרעאל, ירדו 90 אחוז מכמות הגשם שיורדת בכל העונה. בהרי הצפון ובאזור עמק החולה והכנרת ירדו כ-80 עד 85 אחוז מגשמי כל העונה. לעומת זאת במישור החוף המרכזי, בהרי המרכז ובצפון הנגב ירדו כ-40 עד 65 אחוז בלבד.

 

בהיעדר מדידות רשמיות בכנרת ובים המלח, התפרסמו בשבועות האחרונים הערכות שונות אודות העלייה במפלסים. כך למשל, ברשות הטבע והגנים העריכו לפני מספר ימים כי מתחילת העונה עלה מפלס הכנרת בכחצי מטר.

 

באשר למפלס ים המלח, בהיעדר מדידות פרסמו מפעלי ים המלח את תוצאות מדידותיהם באגן הצפוני - שהצביעו על עלייה של כ-10 ס"מ במפלס, בתום פרק הגשם האחרון. 


פורסם לראשונה 31/01/2010 11:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים למדידות
צילום: אפי שריר
מומלצים