שתף קטע נבחר

זירת הקניות

טענת המומחים שהקרח נמס - עבודה של סטודנט

עוד מבוכה לפאנל המומחים לנושא שינוי אקלים: עיתון בריטי חשף שטענה שלהם לפיה הקרח בפסגות ההרים הגבוהים מתמוסס, התבססה על עבודה של סטודנט לתואר שני בגיאוגרפיה, והתרשמות של מטפסי הרים בכתבה עיתונאית

עוד מבוכה לפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים - גוף המומחים הבכיר של האו"ם לנושא. עכשיו נחשף כי הוא ביסס את אחת מטענותיו אודות התמוססות קרח בפסגות הרים על עבודה של סטודנט וכתבה במגזין מטפסי הרים - ולא על מאמר מדעי בדוק.

 

על פי הדיווח בעיתונות הבריטית, בדו"ח האחרון שלו, טען הפאנל כי ההפחתה בכמות הקרח בפסגות הרים כמו האלפים והאנדים, והרים באפריקה נגרמת בגלל התחממות כדור הארץ. הטענה הפנתה לשני מקורות כבסיס למידע.

 

אך על פי ה"טיימס" הלונדוני, אחד המקורות הוא מאמר שפורסם בכתב עת למטפסי הרים, והמידע שבו התבסס על התרשמות של עדי ראייה בעת הטיפוס. המקור השני היה עבודה של סטודנט לתואר שני בגיאוגרפיה מאוניברסיטת ברן בשוייץ. הוא ביסס את המידע שלו על עדויות של מטפסי הרים ומדריכי טיפוס באלפים.

 

מבוכה רודפת מבוכה

הדיווח הזה מצטרף לשורה של מבוכות שנגרמו לצוות המומחים הבכיר, המטילים צל כבד על אמינות עבודתם. בעולם נשמעת ביקורת חריפה על המקרים הללו, שכן דו"חות הפאנל משמשים את האו"ם ומדינות רבות כדי לקבוע את אופן ההתמודדות עם שינוי האקלים ואת היקף המשאבים שיש להשקיע בנושא.

 

המבוכה הבולטת ביותר לאחרונה הייתה טענה בדו"ח הרביעי של הפאנל לפיה הקרחונים בהימלאיה יתמוססו עד 2035. לפני כחודש חשף ה"טיימס" כי טענה זו שגויה, וקצב התמוססות קרחוני ההימלאיה אינו כה מהיר. החשיפה אילצה את ראשי ה-IPCC לפרסם הודעה בה הם מודים בטעותם.

 

טענה נוספת בדו"ח, אודות קצב הרס יערות האמזונס, התבררה גם היא כשגויה. נטען שהתחממות כדור הארץ תעלים 40 אחוז מהם, אך טענה זו הייתה מבוססת על דו"ח של קרן השימור העולמית (WWF) ולא על מאמר מדעי שעובר ביקורת.

 

בתקשורת הבריטית גם הטילו ספק בטענה אחרת של המומחים, לפיה יש זיקה בין התחממות כדור הארץ להתגברות הוריקנים. במקרה הזה התעקשו ב-IPCC לטעון שהביקורת אינה מוצדקת ושאכן הזיקה קיימת ומוכחת.

 

ראש הצוות ידע על הטעות - ושתק

עוד התברר כי ראש פאנל המומחים, הכלכלן ההודי ד"ר רג'נדרה פצ'אורי, ידע על הטעות שקשורה לקרחוני ההימלאיה כבר לפני חודשיים - כמה שבועות לפני כינוס ועידת קופנהגן. עיתונאי הכותב בנושאי מדע שאל אותו שאלה בנושא כבר בנובמבר, אך הוא התעלם ולא השיב.

 

למרות שידע על הטעות פצ'אורי לא חשף זאת, כנראה כדי שלא לגרום מבוכה ולהעמיד את כל ממצאי המומחים בספק. בוועידה שבו וטענו מומחי הפאנל כי התחממות כדור הארץ מסכנת את הקרחונים ברחבי העולם, לרבות את קרחוני ההימלאיה שמיליוני אנשים באסיה תלויים בהם לאספקת מים.

 

על פי דיווח ב-AFP, לפני כשבוע נשאל פצ'אורי שוב על ידי אותו עיתונאי מדוע לא השיב על שאלתו הקודמת, והאם הדבר קשור לתדמית הפאנל ערב ועידת קופנהגן. "לא ולא", אמר פצ'אורי. "אתה יודע, בימים האלה היינו קצת עסוקים בעוד כמה נושאים. כשהפרשה נחשפה, בדצמבר לדעתי, החלטנו להיכנס לעובי הקורה, ותוך שלושה או ארבעה ימים התברר לנו באופן בצורה אובייקטיבית מה שקרה".

 

פצ'אורי אמנם לא חשף את המידע המביך, אך המבוכה לא נמנעה. כשבועיים לפני פתיחת הוועידה נחשפו תכתובות דואר אלקטרוני בין כמה מבכירי המומחים החברים בפאנל. ההודעות חשפו הוכחה לכאורה של ניסיון להסתיר ממצאים מדעיים הסותרים את עמדתם, "לשחק" בנתונים ולמנוע פרסום של ממצאים אלה בכתבי עת יוקרתיים כדי לפגוע באמינותם.

 

בתקשורת העולמית זכתה הפרשה הזו לכינוי "אקלים-גייט" - פארפראזה על פרשיית ווטרגייט שבעקבותיה התפטר נשיא ארצות הברית ריצ'רד ניקסון. פצ'אורי לפי שעה מסרב להתנצל באופן אישי, ומסביר שמדובר בטעויות שהוא אינו אחראי להן באופן אישי, ושיכולות לקרות בשל עומס המידע שנכלל בתוך הדו"חות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין קפואים. האנדים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: רויטרס
ידע ושתק. פצ'אורי
צילום: רויטרס
מומלצים