שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: שניצל

האוסטרים בכלל לא המציאו אותו, אבל הם כן הכינו את השניצל הארוך בעולם. אז מי אהב לאכול אותו מצופה זהב, איך הוא קשור לג'ולי אנדרוז ומה זה קורדון בלו? הנה כמה דברים שלא ידעתם על אחד המאכלים האהובים בישראל

איזו חתיכה: פירוש המילה "שניצל" בגרמנית הוא "חתיכה קטנה", כאשר לרוב היא מתייחסת לקציצה או נתח בשר. הווינר-שניצל ("שניצל וינאי", Wienerschnitzel) הוא נתח עגל מרודד, מצופה ביצה ופירורי לחם ומטוגן בשומן חזיר.

 

שיני זהב 1: למרות שהוא מזוהה יותר מכל עם אוסטריה, השניצל בכלל לא נולד שם. האגדה מספרת כי לידתו של השניצל בקפריזה קולינרית: היה זה עוד בימי האימפריה הביזנטית, כאשר הקיסר בסיליוס הראשון הורה על כך שנתחי בשר יוגשו לו כשהם מצופים בעלי זהב. הנסיונות לייצר תחליף זול למנה המלכותית הובילו להחלפת הזהב בפירורי לחם, שטיגונם הקנה להם צבע מוזהב.

 

כמוצא שלל רב: אל האוסטרים הגיע השניצל דווקא מאיטליה. כאשר מרדו תושבי מילאנו בקיסרות האוסטרו-הונגרית בשנת 1848, נשלח לעיר הגנרל רדצקי. רדצקי הצליח לדכא את המרד, אך נפל בשביה של מנה בשרית מקומית המכונה "קוטלטה מילנזה". הגנרל דיווח על התגלית הקולינרית לקיסר, ובמטבחים הווינאים עלו עד מהרה ניחוחות הטיגון.

 

רק לא קטשופ: בווינה נהוג להגיש את השניצל עם פרוסות לימון טרי וסלט תפוחי אדמה.


עם לימון, בבקשה (צילום: יריב כץ)

 

עיניים גדולות: "Figlmüller" היא ככל הנראה מסעדת השניצלים המפורסמת ביותר בווינה. במסעדה - שמגישה וינר-שניצל מאז שנת 1905 - מתגאים בגודל הכתיתות שלהם, שממש גולשות מן הצלחת.

 

שיני זהב 2: מסעדת שניצלים מצליחה בשם Schitzelhuber הנמצאת בעיר דיסלדורף שבגרמניה, החליטה להקים לתחייה את המנה העתיקה ששמה "השניצל הקיסרי המוזהב", ויצרה שניצל עגל מסורתי המכוסה בעלי זהב 24 קראט ובפטריות כמהין לבנות ושחורות. המחיר: 150 אירו. כן, לשניצל אחד.

 

תזמין לי גינס: השניצל הארוך בעולם טוגן בווינה בשנת 2008. אורכו, כפי שנמדד על ידי נציג ספר השיאים של גינס שנכח במקום, היה 9.55 מטר. באותה השנה ובאותה העיר הוכתר גם השניצל הגדול בעולם - 1.76 מטר קוטרו. השניצל הוכן מפיסה יחידה של בשר, בתוספת 15 ק"ג של פירורי לחם, 5 ק"ג קמח, 160 ביצים ו-70 ליטר שמן. רק דבר אחד שכחו המארגנים לעשות - להזמין את נציגי גינס כדי שהשיא יהפוך לרשמי.

 

יורדים נמוך: הגרמנים מכנים את האוסטרים בתואר "Schnitzelfresser", או בתרגום חופשי: "בולסי השניצל".


חגיגת שניצלים באוסטריה (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

בן יהודה מתהפך בקברו: למרבה הצער, במקרה של השניצל לא הצליחה השפה העברית לגבור על המותג הלועזי. אם ההיסטוריה היתה פועלת אחרת, כשהייתם מבקשים במסעדה "כְּתיתָה" המלצר היה מכתת רגליו אל המטבח ומניח על שולחנכם צלחת ובה שניצל. הכתיתה נגזרת מהפועל לכתת, שפירושו למעוך.

 

אנחנו מאוד לייק: אם פייסבוק יכול להצביע על טרנדים ופופולריות של מזון, הרי שבוודאי אפשר ללמוד משהו על האהדה הישראלית לשניצל מהנתונים הבאים: נכון ליום כתיבת שורות אלו ל-Schnitzel יש 5,626 אוהדים בפייסבוק. לעומת זאת לדף שניצל העברי בפייסבוק יש 5,621. לשם השוואה, ל-Pasta יש 635,680 אוהדים ולפסטה בעברית 99 אוהדים בלבד.


אהבה ישראלית ממבט ראשון (צילום: תומריקו)

 

אוכל חינם: בשנת 2007 גזר בית משפט גרמני שנה וחצי מאסר בפועל על גבר שנודע בכינויו "שניצל סטפן". סטפן הורשע בהונאת לא פחות מ-64 מסעדות. מסתבר כי הגבר המזוקן, נהג משאית מובטל שמשקלו 160 ק"ג, נהג באופן קבוע להכנס למסעדות בעיר ולהזמין את אחד ממאכליו האהובים: צלעות כבש, סטייק או שניצל וינאי, לצד מספר כוסות בירה. עם הגעת החשבון אל שולחנו היה נמלט מהמקום או פשוט אומר למלצר שאין לו כסף לשלם. הנזק שגרם למסעדות מסתכם בכ-3,000 אירו.

 

שיר הלל: בשיר "הדברים שאני הכי אוהבת" מתארת מריה מ"צלילי המוזיקה" מה עושה לה טוב על הנשמה. בין "טיפות גשם על ורדים", "כפפות צמר חמות" ו"שפמי חתולים" היא מציינת גם "שניצל עם נודלס". לא, המשורר לא התבלבל בין האוסטרים לבין הסינים. המילה "נולדס" מתארת את השפצלה - בצקניות קטנטנות הפופולריות באוסטריה וגרמניה.


יודעת להעריך שניצל טוב. ג'ולי אנדרוז (צילום: פוקס)

 

רק צריך לבחור: במסעדת Schnitzelhaus Alte Münz שבהיידלברג, גרמניה, מגישים למעלה ממאה סוגים שונים של שניצל. החל משניצל פשוט נטול פירורי לחם, ועד שניצל ממולא גבינת צ'דר וחלפיניו, שניצל גורגונזולה ובייקון, שניצל קארי, שניצל שרימפס ובייקון, ולקינוח - איך לא, שניצל שוקולד.

 

שעת כשר: קורדון בלו (Cordon Bleu), כלומר, "סרט כחול", הוא וריאציה פופולרית אך מאוד לא כשרה של שניצל ממולא בגבינה (לרוב גבינה שווייצרית) והאם. ככה זה נראה:


קורדון בלו (צילום: דלית שחם)

 

רגע מתוק: ואם כבר בשניצל שוקולד עסקינן, הנה מה שהאנטי-שף שלנו מכין כשמבקשים ממנו שניצל.

 

המנה הצמחונית: שניצל טבעול, שהיה השניצל-מן-הצומח הראשון בישראל, נולד בסנדלרייה של קיבוץ לוחמי הגטאות בשנת 1985.


בכל רגע נולד שניצל (צילום: גיל נחושתן)

 

ממה עושים מסטיק? מי המציא את הסנדוויץ' ואיפה נולד הקרמבו? כל התשובות בקטנות בצלחת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מכתת את דרכו לצלחת. שניצל
צילום: שאול גולן
מומלצים