שתף קטע נבחר

יו"ר ועדת מניות לאומי: "אנו לא בכיס של מאור"

גורמים באוצר טענו כי גליה מאור ניצלה פירצה המאפשרת לה להתמודד לתפקיד היו"ר כבעלת מניות פרטית. במידה והייתה מתמודדת מטעם המדינה, הייתה נדרשת לתקופת צינון

"הוועדה בראשותי היא בלתי תלויה ואנחנו לחלוטין לא בכיס של גליה מאור. אני לא צריכה להוכיח מי הוועדה וגם לא צריכה להוכיח מי אני", כך אמרה אתמול יו"ר ועדת המניות של בנק לאומי, מרגלית נוף. זאת, בעקבות טענות במשרד האוצר ובבנק ישראל לפיהן ועדת נוף, שבחרה השבוע את גליה מאור לדירקטור בבנק לאומי, פעלה בתיאום מלא עם מאור.

 

 

בשיחה עם "ממון" אמר גורם המעורב במגעים בין משרד האוצר, משרד המשפטים ובנק ישראל, כי "הוועדה בכיס של גליה מאור, ופעלה בתיאום עימה. לפיכך חברי הוועדה לא בחרו אף מועמד חיצוני לדירקטור מלבדה, על אף שהוצעו להם עשרות מועמדים". אותו גורם מסר כי באופן רשמי, בבנק ישראל טרם קיבלו החלטה אם לגבות את מינויה הצפוי של מאור ליו"ר בנק לאומי או להתנגד.

 

עם זאת, מאחורי הקלעים נשמעות טענות קשות אודות דרך קבלת ההחלטות בפרשה. "מצד אחד ברור לגמרי שברגע שהוועדה לא בחרה באף מועמד חיצוני חדש שיכול להיות יו"ר, אז גליה מאור היא הטובה מבין החלופות", אומר הגורם המעורב במגעים. "מצד שני, ברור שמבחינת הממשל התאגידי, והיכולת שלה לשמש כיו"ר שמפקח על בנק שאותו ניהלה במשך 15 שנים, קיימת בעייה קשה. זאת הסיבה שבבנק ישראל מתלבטים, ביחד עם היועץ המשפטי של משרד האוצר ועם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, בשאלה אם הפתרון כאן הוא משפטי או רגולטורי. במשפטי – אם יוכלו להגן בבג"ץ על ההחלטה. וברגולטורי – למפקח על הבנקים יש סמכות תוך 60 יום לפסול כל מינוי. אבל ראשית יש לקבל החלטה אם בכלל לנסות לטרפד את המינוי או לא, והחלטה כזו טרם התקבלה".

 

בסביבת האוצר ובנק ישראל מספרים כי הופתעו מאוד מהמהלך האחרון של מאור, שהגישה את מועמדותה לתפקיד יו"ר הבנק שלא מטעם המדינה אלא כבעלת מניות פרטית. הסיבה: מהלך זה שחרר את מאור מהצורך בתקופת צינון, טיעון חזק שעמד לרשות האוצר כשטען כי המינוי אינו ראוי. בסביבת האוצר ובנק ישראל מספרים כי מאור ביצעה מהלך מחוכם שטרף את כל הקלפים. כעת, כאמור, לומדים באוצר את המהלך שלה, ומתלבטים מה המכניזם דרכו יש לטפל בפרשה כעת.

 

דובר בנק ישראל, יוסי סעדון, אמר אתמול כי המפקח כלל לא עסק עד כה בנושא זה, "ולכשיידרש לכך, עם הבאת שמות הדירקטורים בפניו, יחליט על עמדתו ויודיע עליה ברבים". גורם אחר בבנק ישראל אמר אתמול כי "לכל דבר יש את הזמן שלו. זה לא שהמפקח לא מודע למתרחש בבנק. כאשר הוא יצטרך להכריע בעניין הדירקטורים – הוא יעשה כן באופן גלוי. בכל מקרה זה טרם קרה".

 

אתמול התייחס לראשונה לפרשה מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי. "אני בטוח שכל מי שמעורב במינוי היו"ר לבנק לאומי יפעל על-פי חוק. חוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ומשרד האוצר (שהיו נגד המינוי - ג.ל) ברורות".

בתוך כך נודע כי שר האוצר, יובל שטייניץ, השוהה כעת בארצות-הברית, מתכוון מיד עם שובו לארץ לקיים דיון לקידום הפרטת בנק לאומי, תוך מכירת מניותיו לציבור הרחב.

  

הכתבה המלאה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים