שתף קטע נבחר

נציגת סין ל-ynet: מאז אובמה נפגעו היחסים

טייוואן היא שטח סיני, גוגל לא מכבדת את התרבות הסינית ולאיראן יש זכות לאנרגיה גרעינית: "סנקציות לא יעזרו". בראיון מיוחד ל-ynet מציגה סגנית שגריר סין בישראל, ג'אנג שיאו-אן, את נקודת המבט של המשטר הקומוניסטי במשבר עם וושינגטון ובענייני המזרח התיכון

"מאז שאובמה נבחר היחסים הידרדרו". כך פוסקת סגנית שגריר סין בישראל בראיון מיוחד ל-ynet על רקע העימות שהתגלע בין המשטר הקומוניסטי לארצות הברית. בעוד ארה"ב מנסה לגייס את סין לתמוך בסנקציות על איראן, הבהירה הבכירה הסינית כי המתיחות עלולה לפגוע ב"שיתוף הפעולה המדיני".

 

סגנית השגריר ג'אנג שיאו-אן ניסתה להציג בראיון ל-ynet את נקודת המבט הסינית לשפל שביחסים בין ארה"ב וסין. "במבט לאחור, היחסים של סין עם נשיאים אמריקנים חדשים לרוב מתחילים בדרך לא כל כך טובה, אך משתפרים בהדרגתיות עם הזמן. כעת יש תהליך הפוך - אחרי שאובמה נבחר בשנה שעברה, היחסים בין סין לארצות הברית החלו ברגל ימין, ומאז הם בסימן של הידרדרות", אמרה.

 

הנשיא האמריקני, ברק אובמה, ביקר בבייג'ינג בנובמבר אשתקד ונפגש עם עמיתו הסיני, הו ג'ינטאו. ביקורו נועד לשפר את היחסים בין המדינות, אך מאז היו שורה של סכסוכים בין שתי מעצמות-העל: עסקת הנשק בין ארה"ב לטייוואן, ביקור המתוכנן של הדלאי למה בוושינגטון, נושאי סחר, שערי מטבע, זכויות אדם בסין ופרשת גוגל.  


ברגל שמאל. הנשיאים הו ואובמה בבייג'ינג, נובמבר 2009 (צילום: AP)

 

"אנו מקווים שארצות הברית תעמוד בהצהרת אובמה בסין", אמרה הדיפלומטית הבכירה. "הוא הבטיח שמדינתו תכבד את האינטרסים של סין ושהבעיות והנושאים הרגישים ייפתרו תוך דיאלוג ושיתוף פעולה", אמרה. אובמה הצהיר ביומו הראשון בתפקיד כי בכוונתו לפעול לקידום היחסים עם סין ואף הבטיח שעד סוף 2009 יהיה המצב "טוב מאי פעם".

  

"סנקציות ידחקו את איראן לפינה"

סגנית השגריר הסיני התייחסה להתנגדות של מדינתה להטיל סנקציות על איראן. "עמדתנו כלפי הגרעין האיראני ידועה וברורה", הדגישה. "אנחנו תומכים בעמדה הבינלאומית היוצאת נגד פיתוח נשק גרעיני איראני - וזה ברור. עם זאת, אנו מאמינים שלכל מדינה יש את הזכות להשתמש באנרגיה גרעינית לצרכי שלום, וזה נכון גם כלפי איראן", מבהירה.

 

לדברי ג'אנג, סנקציות נגד איראן עלולות להביא לאפקט ההפוך מהרצוי: "סנקציות ידחפו את איראן לפינה, ויהיה להם קשה מאוד לחזור מהפינה הזו. זה עלול להוביל לעימות. אנו תומכים בגישה שונה, בהתייעצות ובדיאלוג ולא בצעדים קיצוניים. סנקציות, כפי שראינו בעיראק, לא עוזרות. גם באו"ם הרבה מדינות הבינו שסנקציות הן לא הדרך", טענה הדיפלומטית הסינית.

 

ג'אנג אינה סבורה שהמתיחות האחרונה בין בייג'ינג לוושינגטון תשליך על ישראל. "אני מאוד מקווה שזה לא ישפיע, משום שהיחסים בינינו טובים מאוד. המתיחויות נוגעות לגורמים חיצוניים. יש לנו יחסים טובים עם איראן, כפי שיש לנו גם עם מדינות אחרות. אנו שואפים ליחסים טובים עם כל המדינות".

 

הסינים דורשים כבוד

הסינים משתדלים שלא להשתמש במילה "משבר" על מנת לתאר את יחסיהם עם ארה"ב שעלו על שרטון. "את היחסים הדיפלומטיים בין המדינות ביססנו לפני כ-30 שנים", אמרה ג'אנג. "לאורך כל הזמן הזה היו עליות ומורדות בטיב היחסים. יש חילוקי דעות, אבל יש גם שיתוף פעולה".

 

סין טוענת לריבונות על טייוואן, שמנהלת משטר עצמאי בתמיכת ארה"ב והמערב מאז נפרדה מבייג'ינג ב-1949. "היחסים עם טייוואן תמיד היו החשובים והרגישים ביותר. הם תמיד יכולים להוות מכשול", הבהירה. "במסגרות ההבנות הדיפלומטיות, סין וארצות הברית הסכימו לכבד זו את זו ואת האינטרסים אחת של השנייה. נושא טייוואן הוא אינטרס סיני. זה עניין של ריבונות ושלמות טריטוריאלית - וארצות הברית צריכה לכבד זאת", קבעה.  


סין לא מרוצה. סוללות פטריוט בטייוואן (צילום ארכיון: AP)

 

"לצערנו, ארצות הברית החליטה לאחרונה למכור נשק לטייוואן ולכן וסין הגיבה בחריפות. המדינה מחתה על ההחלטה, המהווה הפרה חמורה של העקרונות המשותפים בין המדינות", הוסיפה ג'אנג. "העם שלנו לא יכול לקבל זאת". הבכירה הסינית הוסיפה כי העסקה האחרונה אכן מערערת את היחסים בין המדינות ועלולה להשפיע על שיתופי פעולה מדיניים.

 

"החלטנו להפסיק את חילופי התכניות הצבאיות עם ארצות הברית, לדחות את הייעוץ הנוגע לאסטרטגיה ביטחונית ואת היחסים הבילטרליים הקשורים לנשק. כמו כן, נטיל סנקציות על החברות האמריקניות המעורבות במכירת נשק לטייוואן", פירטה ג'אנג. 

 

בכל הקשור למשבר עם חברת גוגל דחתה הדיפלומטית את הביקורת על הצנזורה ברשת. "האינטרנט הסיני פתוח", קבעה ג'אנג והציגה נתונים על מנת

לבסס את האמרה. "סין היא מספר 1 בעולם בשימוש באינטרנט, עם 384 מליון גולשים. כמו כן, יש לנו 3.68 מליון אתרים, ומעל ל-180 מליון בלוגים", התעקשה.

 

"זה נושא מסחרי שהפך להיות פוליטי", טענה. "יש אצלנו הרבה חברות אינטרנט זרות מלבד 'גוגל', והמדיניות שלנו היא לפתח את האינטרנט. והמספרים ממחישים את מהירות הפיתוח. עם זאת, כל חברה בסין, בין אם היא מקומית או זרה, צריכה לציית לחוק הסיני. זה טבעי וזה חובה. בכל מדינה יש רגולציה, וגם בסין. מדובר לא רק בציות לחוק, אלא גם בלכבד את התרבות שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סין לא מוותרת. ג'אנג
צילום: רונן מדזיני
הבטיח שיפור. אובמה
צילום: רויטרס
בלב המחלוקת. הדלאי למה
צילום: AFP
מומלצים