שתף קטע נבחר

האולימפיאדה הלבנה: רייטינג זה שם המשחק

האחראים על המשחקים האולימפים ביקשו להביא קהל יותר צעיר, וכך נסללה הדרך לאולימפיאדה לענפים כמו הסקי החופשי, סנובורד והשילוב הנורדי

העולם שייך לצעירים. בשנים האחרונות הוועד האולימפי הבינלאומי שם לו מטרה למשוך את הקהל הצעיר לצפות במשחקים. כפי שנעשה באולימפיאדת הקיץ עם צירופם של אופני ה-BMX, כך גם נעשה בגרסה החורפית. הכתבה הבאה תציג את הענפים הצעירים שלא כדיי לפספס.

 

סקי בסגנון חופשי

סקי בסגנון חופשי הוא ספורט צעיר שנכנס לתוכנית האולימפית ב-1992, בניסיון להציג ענף ספורט מרהיב ומושך ויזואלית. מהותו של הענף מתבטאת בביצוע אקרובטי של אלמנטים וירטואוזיים שונים על זוג מגלשיים. קיימים שלושה תתי-ענפים אולימפיים מובחנים.

 

Moguls: ירידה מגבעה גבשושית, תוך ביצוע טכניקת סלאלום. במהלך התרגיל מבצע הגולש שתי קפיצות אורך. הציון ניתן על זמן התרגיל, טכניקת הפניות, איכות ומורכבות הקפיצות. Aerials: ענף הדומה במהותו לקפיצות למים ובו מבצע הגולש קפיצה על גבעה גבוהה תוך ביצוע אלמנטים אקרובטיים באוויר. הציון ניתן על סמך איכות הביצוע כפול דרגת הקושי של התרגיל. Ski Cross: החלקה במורד אלפיני תלול במיוחד, שכולל פניות חדות וקפיצות מרהיבות. בכל מקצה מתחרים ארבעה גולשים והמנצח הוא מי שחוצה את קו הסיום ראשון. התחרויות מתקיימות בנפרד לגברים ולנשים.

 

ענף זה הוא בעל תפוצה רחבה מאוד ופתוח למדי. ניתן למצוא מתחרים חזקים במדינות סקנדינביה, חבר המדינות (בעיקר ב-Aerials), מרכז אירופה (בעיקר אוסטריה, צ'כיה ושווייץ), צפון אמריקה ודרום מזרח אסיה.

 

סנובורד

ענף שנכנס לתוכנית האולימפית ב-1998 עקב הפופולריות הגואה שצבר בעולם ושאיפתו של הוועד האולימפי הבינלאומי למשוך קהל צעיר למשחקים. בדומה לסקי בסגנון חופשי, גם כאן מדובר בענף ספורט ששם דגש על ביצוע וירטואוזי של אלמנטים שונים. אלא שלהבדיל מסקי, הגולש מחליק על קרש הדומה לסקייטבורד. לא מפליא אפוא שהענפים שבהם מתחרים גולשי הסנובורד מזכירים במהותם את תחרויות הסקייטבורד.


שון ווייט. הסנובורדיסט שמשגע את ארה"ב (גטי אימג'ס)

 

באולימפיאדה קיימים שלושה סוגי תחרויות (גברים ונשים): Halfpipe - תחרות שבה מבצעים תרגילי אקרובטיקה ופעלולים על רמפת קרח בצורת חצי צינור (ומכאן שמה של התחרויות). Parallel Giant Slalom - החלקה במורד תוך עקיפת דגלים, בדומה לסקי האלפיני. ההבדל בין שני הענפים הוא שבסנובורד המנצח נקבע כתוצאה מהתמודדויות ראש בראש בשיטת "המפסיד יוצא" עד הגמר. Snowboard Cross - תחרות הזהה במתכונתה וכלליה ל-Ski Cross למעט העובדה שמחליקים על סנובורד ולא על סקי.

 

הסנובורד רכש פופולריות בעולם ונכון להיום רשומים בעולם מעל לחמישה מיליון גולשים. גם התפוצה של הענף היא רחבה. המדינות שמובילות בתחום הן אוסטריה, שווייץ, צרפת, ארצות הברית, קנדה, יפן וסין.

 

השילוב הנורדי

ספורט שבוחן את יכולת הספורטאים בשני הענפים: סקי קרוס קאנטרי וקפיצות סקי ונקרא שילוב נורדי (Nordic Combined). חשוב לציין כי כל אחד מהענפים דורש מהספורטאי תכונות שונות לחלוטין. בעוד שקפיצות סקי דורשות מהספורטאי שיהיה קל משקל ובעל כוח מתפרץ, סקי קרוס קאנטרי דורש סיבולת לב ריאה ויכולת לעמוד במאמצים למרחקים ארוכים ולשם כך על הספורטאי להיות כמה שיותר כבד.

 

עקב דרישות סותרות, ניתן למצוא מעט מאוד ספורטאים המתמחים בצורה טובה גם בקפיצות סקי וגם בגלישה ולרוב מתמחה האתלט באחד מהתחומים תוך ניסיון למזער נזקים בתחום החלש יותר.


סקי בסגנון חופשי. מהווה אטרקציה במשחקים (גטי אימג'ס)

 

התחרות עצמה מתחילה מסיבוב אחד של קפיצות סקי. הנקודות שנצברו אחרי שלב זה מתורגמות לשניות לקראת תחרות הקרוס קאנטרי (למרחק של 10 ק"מ). מי שסיים ראשון בשלב קפיצות סקי, יזנק ראשון וכל נקודת הפרש שווה לארבע שניות השהיה בזינוק (15 נקודות הפרש = דקה פיגור בזינוק).

 

מטבע הדברים, הגולשים המצטיינים מתחילים לסגור פערים כבר מהתחלה. לעיתים הם משיגים את הקופצים המצטיינים ולעיתים לא. בכל מקרה, הגולש שיחצה את קו הסיום ראשון יוכרז כמנצח. באולימפיאדה יתקיימו שתי תחרויות אישיות ותחרות קבוצתית. נשים אינן מתחרות בענף זה.

 

למרות היותו הענף הפחות פופולרי מבין הענפים הנורדיים, מדובר באחד הענפים הפתוחים ביותר. השנה חזרו מפרישה הוותיקים פליקס גוטוולד מאוסטריה והפיני האנו מנינן בניסיון לזכות במדליות האולימפיות. לצידם מועמדים גם האמריקנים טוד לודוויק וביל דמונג, הנורבגי מגנוס מואן ובעיקר הצרפתי ג'ייסון לאמי שפואה, שמוביל את הגביע העולמי. בתחרות הקבוצתית המועמדות הן אוסטריה, גרמניה, פינלנד, צרפת וארה"ב, כאשר גם הנורבגים והיפנים עשויים להפתיע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים