שתף קטע נבחר

יחידת עוז עצרה סיני בבסיס; צה"ל: הועסק כחוק

פקחים באו לבסיס מרא"מ ג'וליס, ועצרו סיני שלטענתם הועסק בעבודות תחזוקה ללא היתר. עוד חשדו, כי בזמן שעוכבו מחוץ לש"ג, הבריח הרס"ר החוצה סיני נוסף. אולם בבסיס מבהירים כי הסינים, עובדי חברה קבלנית, עסקו בריצוף - בהתאם לאישורים שבידיהם. ואכן, הפועל שוחרר במהרה, ושב לעבוד בבסיס

האם בצה"ל הועסקו עובדים זרים שלא כחוק - או שמא ביחידת "עוז" מיהרו לחפש כותרות? בצעד חריג ביותר, נכנסו בצהריים (יום ג') פקחי יחידת האכיפה של רשות האוכלוסין לבסיס צבאי בג'וליס, ועצרו אזרח סיני שלפי החשד הועסק במקום ללא היתר עבודה מתאים. עוד חושדים ביחידה, כי אזרח סיני נוסף שהועסק במקום, הוברח ממנו בסיוע רס"ר הבסיס. זו הפעם הראשונה שעובד זר נעצר בתוך בסיס צה"ל.

 

יש לציין כי הפועלים לא הועסקו ישירות על ידי צה"ל, אלא על ידי החברה הקבלנית "ישראמרין", שצה"ל נוהג לשכור את שירותיה. בנוסף, לטענת גורמים באותו בסיס, העסקתם בבסיס לכמה שעות, בריצוף יביל, התבצעה בהתאם לחוק ולאישורים שבידיהם. זאת ועוד, אותו אזרח סיני שוחרר כעבור זמן קצר - וחזר לעבוד בבסיס.

 

מיחידת "עוז" נמסר כי "במסגרת פעילות שגרתית", הגיע צוות של פקחיה לבסיס מרא"מ 7500 - מרכז אימונים ליחידות השדה הנמצא במתחם בסיסי צה"ל בג'וליס, סמוך לצומת קסטינה. הפקחים נשלחו למקום בעקבות מידע שהגיע למחלקת המודיעין של היחידה, לפיו שני אזרחים סינים הועסקו בעבודות תחזוקה שונות בבסיס - למרות שברשותם היה היתר עבודה לעבודות בניין בלבד. "מאחר שמדובר בעבירה על חוק הכניסה לישראל", נמסר מהיחידה, "הופעלו צוותים של עוז דרום לבדיקת הנושא".

 

כשהגיע צוות הפקחים לפתח הבסיס, הובהר להם כי יש הוראה לא לאפשר להם להיכנס. הייתה זו הפעם הראשונה מאז החלה יחידת עוז לפעול, שמוסד ציבורי מסרב לפתוח את שעריו בפני פקחיה. "הש"ג לא איפשר לנו להיכנס", סיפר ראש צוות פקחי דרום ביחידה, עידן לוי. "קצין בדרגת רב-סרן אמר שהוא צריך להתייעץ עם הרס"ר, ואחר-כך קיבלנו תשובה שהרס"ר אינו מאשר את כניסתנו".

 

"לא ידענו שיש כניסה נוספת"

מנהל מחוז דרום ביחידה, שקיבל דיווח על התקרית, החליט לערב בעניין את המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח). בעקבות זאת נשלחו צוותי מצ"ח לבסיס, וכשהגיעו - הוכנסו אליו גם פקחי עוז. בתוך הבסיס אכן איתרו הפקחים פועל סיני אחד, ואילו השני כנראה הצליח לצאת מהבסיס.

 

ביחידה סבורים כי פרק הזמן שחלף בזמן שהמתינו מחוץ לבסיס, הוא שאיפשר לרס"ר הבסיס להבריח את הפועל השני החוצה, כנראה מהשער האחורי. "זו הייתה נקודת תורפה אמיתית בטיפול בפרשה", אמר לוי ל-ynet. "הבסיס ענק וניסינו לסגור פרצות עד הגעת המשטרה הצבאית, אבל לא ידענו שיש כניסה נוספת". לדבריו, בהמשך שוחחו הפקחים עם הרס"ר, אך הוא אמר להם כי אינו חייב למסור פרטים על העובדים, וכי עליהם לפנות לדובר צה"ל.

 

הפועל שנעצר, כבן 40, סיפר כי הוא נמצא כארבע וחצי שנים בישראל. עד כה הועסק בבניין באשדוד, אולם לפני כמה ימים שלח אותו מעסיקו לעבוד בבסיס. הוא שוחרר לאחר תחקור קצר, וביחידה  מבהירים כי הוא עצמו אינו חשוד בדבר, ומי שעבר עבירה הוא מעסיקו, שקיבל רישיון להעסיקו רק בתחום הבנייה - ובוודאי שלא בתוך בסיס צבאי.

 

יהודה בן עזרא, מנהל יחידת עוז, ביקש להבהיר כי העבירה במקרה זה חמורה באופן מיוחד: "אם אנו מנסים להעביר מסר חד משמעי לציבור, כי העסקה ללא אישור הינה עבירה על החוק, אנו מצפים לכל הפחות שנציגי הרשויות יישמו את ההוראות הללו ויהוו דוגמה לכלל הציבור".

 

"נעשה עוול לשם הבסיס"

בצה"ל הגיבו בקצרה: "צה"ל אינו מעסיק עובדים", נמסר מדובר צה"ל. "מדובר בעובדים של חברת קבלן, שמועסק על ידי משרד הבטחון".

 

במשרד הביטחון הוסיפו: "בכל החוזים שמשרד הביטחון מחתים את הקבלנים שעובדים איתו, מצוין באופן מפורש שהקבלן חייב לפעול על פי חוקי העבודה וחוקי מדינת ישראל, בכל הקשור להעסקת עובדים ולזכויות המגיעות להם על פי חוק. משרד הביטחון יבצע בדיקה של הנושא מול הקבלן. במידה ואכן הוא חרג מתנאי החוזה - יפעל המשרד להפסקת החוזה לאלתר".

 

גורמים בבסיס המרא"מ הסכימו למסור תגובה מפורטת יותר, לגופו של עניין: "חברת ישראמרין הינה חברה זכיינית של יחידת הבינוי בצה"ל, והיא קיבלה היום עבודה לרצף יביל (קרוואן) בתוך הבסיס. שני פועלים זרים הובאו הבוקר על ידי מנהלי החברה לעבודה של ארבע שעות. מתוך בהלה, אחד העובדים ברח כשראה את פקחי יחידת עוז.

העובד השני ניגש אליהם והציג את ההיתר שמגיע לו. העובדים לא עבדו בשום עבודות רס"ר ולא עבודות תחזוקה בתוך הבסיס. מדובר בשני עובדים חוקיים עם היתרים לעבוד בעבודות בנייה - וזה מה שהם עשו. לא הייתה שום עילה לעצור את העובד, ועובדה שהוא שוחרר, ובשעה זו הוא ממשיך את עבודות הריצוף בבסיס".

 

לגבי הטענות שהפקחים נאלצו להמתין זמן רב בש"ג, אמרו אותם גורמים: "לא ניתנה אפשרות להכניס את יחידת עוז לבסיס צה"לי, אלא רק באישור המשטרה הצבאית. לדעתנו נעשה עוול לשם הבסיס, לשם של צה"ל וגם לשם של יחידת עוז". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פקחי "עוז" ופועלים סינים (ארכיון)
צילום: עופר עמרם
מומלצים