שתף קטע נבחר

הצעה בכנסת: "מעקף" לביטול חוק בעליון

17 חברי כנסת מסיעות שונות, ובהן קדימה, ישראל ביתנו ויהדות התורה, הניחו הצעת חוק שתמנע מבית המשפט העליון לבטל חוקים בטענה כי אלה מנוגדים לחוקי היסוד - ותשאיר אותם בתוקף לפחות זמנית. ח"כ יריב לוין ל-ynet: "יש לבלום את פלישת בית המשפט לתחומי סמכותה של הכנסת"

חברי הכנסת אמנם חלוקים בתחומי רבים, אבל לפחות סוגיה אחת זוכה לתמיכה רחבה. 17 חברי כנסת מסיעות שונות הניחו היום (ג') על שולחן המליאה הצעת חוק שעיקרה לאפשר לכנסת לגבור על פסיקות בית המשפט העליון, במידה שאלו יבקשו לבטל חוקים שאושרו במליאה ברוב מקרב חברי הבית.

 

ההצעה אמורה לאפשר מצב שבו יישאר חוק בתוקפו, גם אם יקבע בית המשפט כי מטרתו מנוגדת לעקרון המעוגן באחד מחוקי היסוד, במידה שיתקבל בתמיכתם של 61 חברי כנסת ויותר, בשלוש קריאות. על פי ההצעה, יפקע תוקפו של "החוק החורג" בתום חמש שנים מיום תחילתו, אלא אם ייקבע מועד מוקדם יותר לכך, ובאמצעות זאת יוכלו חברי הכנסת לשוב ולאשר אותו לאחר פקיעת התוקף.

 

אחד מיוזמי ההצעה, ח"כ יריב לוין, אמר ל-ynet: "המטרה היא להביא להסדרה ולשרטוט קו ברור של גבולות הפרדת הרשויות בין בית המשפט לבין הכנסת. ראוי שבית המשפט יימנע מלהתערב בעבודת הכנסת ופסילת חוקיה, ולטעמי עקרון זה צריך להיקבע במסגרת חוק יסוד שטרם נחקק".

 

הוא הוסיף: "בשלב זה, נכון לקבוע באופן מפורש את זכותה של הכנסת להותיר את החוק על כנו ברוב של 61 חברי כנסת, באופן שיסייע לבלום מלכתחילה את פלישת בית המשפט לתחומי סמכותה של הכנסת".

 

בין מגישי הצעת החוק חברי סיעות האיחוד הלאומי, יהדות התורה, הליכוד, ש"ס, קדימה וישראל ביתנו. על ההצעה חתמו, בין היתר, חברי הכנסת יעקב כץ, משה גפני, יואל חסון, אריה אלדד ועוד.

 

בדברי ההסבר לחוק הוסבר: "מטרתה של ההצעה להסדיר את הביקורת השיפוטית על חוקיות חוקים, ובכך לשים קץ למצב שבו מכריז בית המשפט על בטלות חוקי הכנסת, כאשר הדבר נתפש כעימות בין הרשות השופטת לבית הרשות המחוקקת. מצב הדברים הנוכחי".

 

עוד נכתב כי "המצב שבו מכריז בית המשפט על בטלות חוקים בעוד שהכנסת מוגבלת מאוד ביכולתה להגיב הוא לקוי, ולכן מוצע בזאת לתקנו".

 

לפי ההצעה, "לא תישלל סמכותו של בית המשפט העליון לדון בתוקפו של חוק הסותר לכאורה חוק יסוד ואף לפסוק הלכה משפטית בעניין. אולם פסק דינו, בכל הנוגע לבטלות החוק שעמד לדיון בבית המשפט, לא ייכנס לתוקף באופן מיידי,

 ובית המחוקקים יוכל לתת מענה לצרכי השעה ולרצון העם ולגבור למשך זמן קצוב על פסיקת בית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים