שתף קטע נבחר

פיאד בהרצליה: אתם בונים בתוך המדינה שלנו

זמן קצר אחרי שפרס כינה אותו "בן גוריוניסט", נאם רה"מ הפלסטיני בכנס הרצליה - לדברי פמלייתו, למרות איומים על חייו. פיאד אמר שהפלסטינים מתכוננים להקים מדינה עד 2011, וביקש אופק מדיני. לפניו נאם אהוד ברק, שאמר: "בישראל יש רוב דומם בעד שלום למרות שבקלפיות הוא נוטה ימינה"

ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד, ושר הביטחון, אהוד ברק, השתתפו הערב (יום ג') באופן נדיר בדיון משותף על התהליך המדיני, בכנס הרצליה. פיאד הדגיש כי "המדינה שנבנית כאן היא פלסטינית, ומי יבנה אותה אם לא אנחנו. התהליך המדיני נדרש, כי זה מה שיביא לסיום הכיבוש. אנחנו רוצים להיות מוכנים למדינה שעומדת לקום ואנחנו מוכנים להקמה זו עד 2011. אנחנו שואבים עידוד משום שהתקדמנו בשנתיים האחרונות ביצירת תשתית".


ברק ופיאד לוחצים ידיים, הערב בכנס (צילום: AFP)

 

לדבריו, "לא קיבלנו את הזכויות שלנו מהישראלים. אני חושב שמה שחשוב הוא שתהליך ההכרה במדינה הפלסטינית יתקבל על ידי הקהילה הבינלאומית. לא יכול להיות שלום אלא אם התפיסה שלפלסטינים צריכה להיות מדינה לא תתקבל באופן מלא".

הוא רמז שהוא מצפה לעוד מחוות: "הרבה מדי זמן הושקע בנושאים שבין השורות ולא בעניין. אנחנו נמצאים עכשיו במצב של מבוי סתום מדיני. אין דיון מעשי. לא היה משא-ומתן ב-16 השנים האחרונות, והפסדנו הרבה זמן. במקום לשוב ולחזור להסכם אוסלו, אנו צריכים להיות מובלים על ידי דרך שתגרום לנו להבין שהכיבוש עומד לסגת. אנו זקוקים לאופק מדיני, שהתוצאה שלו תהיה הקמת מדינה פלסטינית. אנחנו הפלסטינים רוצים לחיות לצדכם, בשלום, בביטחון וברווחה".

 

פיאד התייחס לדרישת הרשות להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות, והבהיר כי על ישראל לפנותן במסגרת הסדר קבע. "המדינה הפלסטינית צריכה לקום באזורים שבהם נמצאות היום ההתנחלויות. אחת הדרכים העיקריות להתקדם לעבר יישום מפת הדרכים היא הפסקת חדירת ישראל לשטחים שמיועדים להיות חלק מהמדינה שלנו. שואלים מדוע הפלסטינים עושים כל כך הרבה רעש על ההתנחלויות. הנושא מוצג בצורה מאוד חומרית, ומנסים להציג את זה בצורה מאוד פשטנית. הפלסטינים מצהירים כי המדינה שלהם צריכה לקום בדיוק בשטחים בהם אתם בונים". הוא לא הותיר מקום לספק בשאלה מה בדיוק כוללים שטחים אלה: "מזרח ירושלים היא חלק אינטגרלי ממדינת פלסטין העתידה לקום".

 

פיאד התייחס לדבריו של שר הביטחון ברק, באשר לדרישת ישראל לסידורי ביטחון מספקים, וקרא לישראל להפקיד בידי מנגנוני הרשות את האחריות הבטחונית באזורים נוספים בשטחים. "הביטחון הוא גם אינטרס פלסטיני ולא רק ישראלי", אמר ראש הממשלה הפלסטיני והוסיף: "הגיע הזמן להפסיק את הפשיטות שעורך צה"ל. לפלסטינים יכולה להיות נוכחות בטחונית רשמית גם מחוץ לשטחי A".

 

עוד אמר, כי הוא אינו מסכים עם דברי ברק כי המזרח התיכון הוא "שכונה קשה": "היום המצב הזה השתנה. אם לנו הפלסטינים תהיה את הזכות לחיות במדינה משלנו לצד מדינת ישראל, נוכל להבטיח את הביטחון. אני מסכים עם מר ברק שיציבות, ביטחון ושלום צריכים להתקיים - אך אני סבור שאלה לא יתקבלו, אלא אם מדינה פלסטינית תקום".

 

בהמשך לדבריו של ברק לגבי שלטון חמאס ברצועה, אמר פיאד כי "על המדינה הפלסטינית להיות מאוחדת, וההפרדה בין עזה לגדה צריכה להסתיים. אני מאמין שעמנו צריך ליהנות מזכות ריבונית לקיים בחירות". יחד עם זאת, הוא מתח ביקורת על מדיניותה של ישראל כלפי החמאס בעזה, ואמר כי הוא "רואה במצור על הרצועה טעות שאותה צריך להפסיק, מה שיסייע לדינמיקה לאחד את המדינה מחדש. המשך הסגר לא יוביל לפיתרון חיובי".

  

בסיום דבריו, אמר פיאד: "לעם בישראל יש היסטוריה ארוכה ורבה של כאב ושאיפות. אנחנו מכבדים זאת, כי גם אנו חווינו לאורך ההיסטוריה כאב וסבל, ושאיפתנו היא לחיות לצדכם בשלום ובהרמוניה".

 

ברק: מציאות של הסדר נראית רחוקה

לפני כן, ברק אמר בנאומו כי בתקופה שכיהן ראש ממשלה אמר הן ליושב-ראש הרשות דאז, יאסר ערפאת, כמו גם למחליפו אבו מאזן, כי "את ההכרעות קשות ביותר צריך לקבל מול בני עמך. גם נתניהו יצטרך לקבל החלטות עם הציבור שלנו. ההחלטות קשות. בישראל יש רוב דומם בעד שלום למרות שבקלפיות הוא נוטה ימינה".

 

לדברי ברק, "מתחת לפני השטח, חל בצד הפלסטיני שינוי גם כן. סלאם פיאד הביא להווייה הפלסטינית, לחשיבה מעשית וקונקרטית של בניית כלכלה, מוסדות ועוד, וגם דרישה להכיר בתוצאות שלהם. אני מאמין גדול בשיתוף פעולה והושטת יד כשזה ניתן. יש לנו אחריות לנושא הביטחון. גם המתנחלים אומרים שהמצב הביטחוני טוב כמו שלא היה, וזה בזכות עבודת שני הצדדים".

 

בהמשך, קרא שר הביטחון לשוב לשולחן המגעים, ואמר כי שלטונו של חמאס ברצועה אינו יכול להימשך. "יש לנו כמה אתגרים. בעזה שולט חמאס וזה צריך להשתנות. ובאתגר הביטחוני, אנחנו לא רוצים להישאר בלי סידורי ביטחון כאשר נגיע להסכם. המשא ומתן יקח זמן, אבל הגיע הזמן להגיע אליו. במקום המשחק המקדים יש להיכנס לתוך החדר ולדבר".

 

למרות הקריאות מצד חלק משרי הממשלה נגד עקרון שתי המדינות הבהיר בנאום שר הביטחון: "עמדת הממשלה שלנו ברורה. היא אימצה את מפת הדרכים וקבלה את עיקרון שתי מדינות לשני עמים... אנחנו צריכים היעד הוא לסיים את הסכסוך ולהקים מדינה פלסטינית", אמר.

 יחד עם זאת, סיים את דבריו בנימה פסימית וציין כי "מציאות של הסדר, היום, נראית רחוקה".

 

טרם נאומו של ברק, לחץ שר הביטחון את ידו של פיאד. גורמים בפמלייתו של ראש הממשלה הפלסטיני אמרו כי בעקבות החלטתו להגיע לכנס, קבל איומים על חייו.

 

נשיא המדינה, שמעון פרס, חלק הערב שבחים רבים לפיאד בנאום שנשא בכנס. "פיאד הוא הבן-גוריוניסט הראשון של הפלסטינים", אמר הנשיא, ושיבח את ראש הממשלה הפלסטיני על צעדיו לבניין המדינה הפלסטינית וקידום השלום. פיאד עצמו לא נכח בקהל בעת דברי פרס.


פורסם לראשונה 02/02/2010 20:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיאד נואם. "בן גוריוניסט"
צילום: AFP
ברק, הערב. דוחף להסדר
באדיבות cast-up
מומלצים