שתף קטע נבחר

מה זה נוסטרו? מורה נבוכים לפרשת פסגות

שני עובדים לשעבר בבית ההשקעות "פסגות", חשודים בהרצת ניירות ערך. רו"ח גיא מונרוב ועו"ד לירן מגן ממשרד רואי החשבון אלקלעי מונרוב ושות', מסבירים כיצד, על פי החשד, בוצעה התרמית ולמה קשה כל כך לפקח על שוק ההון?

שני בכירים בבית ההשקעות "פסגות", חשודים בהונאה חסרת תקדים בשוק ההון בישראל, שבמהלכה הרוויח בית ההשקעות הגדול במדינה עשרות מיליוני שקלים. רו"ח גיא מונרוב ועו"ד לירן מגן עושים קצת סדר בבלגן ומסבירים, על מה המהומה.

 

מה זה נוסטרו?

 

"נוסטרו הינו חשבון ההשקעות העצמי של בית ההשקעות, אשר באמצעותו מבצע חבר הבורסה פעולות קניה ומכירה של ניירות ערך עבור עצמו. בחשבון זה לא יכול לבצע חבר הבורסה פעולות עבור לקוחותיו והוא חייב בדיווח נפרד לבורסה עבור חשבון זה. במקרה הנדון המדובר בחבר הבורסה של פסגות".

 

איך התרמית בוצעה, על פי החשד?

 

"כפי שפורסם בעיתונות, עובדי החברה חשודים שהם ביצעו באופן שיטתי רכישות ני"ע ובכללם אג"ח של דלק נדל"ן לנוסטרו (תיק ההשקעות הפרטי של החברה) ובסמוך לכך, ביצעו הזמנות (ורכישות) בהיקפים גדולים של אותם ני"ע לנכסים המנוהלים על ידה (מנוהלים בקרנות הנאמנות / קופות הגמל וכו')".

 

"כתוצאה מהזרמת ביקושים בהיקפים גבוהים, נגרמו עפ"י החשד, עליות מחירים שהשפיעו על שערי הניירות. מעליות שערים אלו נוצרו רווחים לחברה".

 

יש פיקוח גדול על הנוסטרו - איך ייתכן שלא עלו על התרמית לפני כן?

 

"הגורמים שאמורים לפקח על חשבון הנוסטרו של בתי ההשקעות מתחלקים לגורמים פנימיים ולגורמים חיצוניים. בין הגורמים הפנימיים ניתן למנות את מחלקות התפעול והבקרה של בית ההשקעות וכן את המבקר הפנימי וגורמי הציות בבית ההשקעות. הגורמים החיצוניים הינם, רשות ניירות ערך והבורסה לניירות ערך".

 

"לרשות ניירות ערך עומדים מספר כלים המאפשרים להם לבקר את הנעשה בבתי ההשקעות. ביכולתה לבדוק עסקאות שנעשות על ידי חברי הבורסה עד לרמה של עסקה בודדת. רשות ניירות ערך בוחנת תנועות של ניירות ערך, תנועות ועסקאות חריגות בהיקפים גדולים, שינויים גדולים במחירי ניירות ערך ומבצעת בדיקה מדגמית של העסקאות".

 

"אחת הסיבות שבגינן מתקיים פיקוח הינה החשש כי בתי ההשקעות ינצלו לרעה את כוחם, שנגזר מכמות הנכסים המנוהלים לצורך יצירת רווחים בתיק הנוסטרו של החברה ו/או בחשבונותיהם הפרטיים של מנהלי ההשקעות, וזאת בדרכים המנוגדות לחוק. בשלב זה לא ברורים הנתונים בפרשה ולכן לא ברור האם אכן ישנה תרמית והאם ניתן היה לגלותה במועד מוקדם יותר".

 

מהו הקושי בזיהוי התרמית?

 

"באשר לזיהוי התרמית, הרי שקודם לכן, יש להבין את לשון החוק הרלוונטי לעניין, שכולל שני תנאים מצטברים. הראשון הוא כי תוצאות הפעולה ישפיעו על מחיר נייר הערך והשני הוא כי ביצוע העסקה היה ללא כוונה 'אמיתית' ושמדובר בעסקה מלאכותית".

 

"יש להדגיש כי, ביצוע פעולה טכנית של רכישת נייר ערך לנוסטרו ולאחר מכן רכישת אותם ניירות עבור הנכסים המנוהלים על ידה (ניהול תיקים, קרנות הנאמנות וקופות הגמל), לאו דווקא מעידה על ביצוע העבירה האמורה. אשר על כן, מדובר על עבירה שהוכחתה מורכבת באופן יחסי".

 

"הקושי נובע מהצורך להוכיח כי מדובר בעסקה 'לא אמיתית'. ביהמ"ש כבר הכיר בעבר (בפס"ד אופמת) בכך שרצונו של אדם להביא לרווחים שלו ושל חברתו הינו לגיטימי ורצוי. בנוסף, קבע ביהמ"ש בפס"ד האמור כי יש לבחון את התנהגותם של הנאשמים על רקע כללי המסחר הנהוגים בשוק שבו הם פעילים, וכי יישום סעיף החוק הרלוונטי צריך שיעשה בזהירות הראויה. לפיכך, במידה ויוגש כתב אישום, הרי שבית המשפט יידרש להחליט האם הנאשמים אכן ביצעו תרמית או שמא כוונת העסקאות היתה לגיטימית".

 

מהי פסגות בקצרה?

 

"פסגות בית השקעות בע"מ הינה בית ההשקעות הגדול בישראל, ומנהל נכסים בהיקף של כ-120 מיליארד שקלים במגוון רחב של מכשירי השקעה לרבות ניהול קופות גמל, קרנות נאמנות, תעודות סל וניהול תיקי השקעות. פסגות בית השקעות הינו כיום בשליטת קרן יורק".

 

איך תשפיע הפרשה על הבורסה והמסחר? על שוק ההון? ועל הפיקוח על שוק ההון?

 

"מוקדם לקבוע את מידת ההשפעה של הגילויים הידועים בפרשה זו אם בכלל, על המסחר בבורסה. כמו כן, מוקדם להתנבא בנושא, שכן ייתכן שפרשה זו תוליד גילויים נוספים וחדשים, שייתכן וישפיעו על המסחר בניירות ערך. לעניין הפיקוח יתכן ומקרה זה יוליד דרישות רגולטוריות נוספות".

 

איך הפרשה עלולה, אם בכלל, להשפיע על הארנק של הצרכן הקטן?

 

"כרגע לא צפויה השפעה מיידית על ארנקו של האזרח הקטן. סביר להניח כי אם לא יתגלו נתונים נוספים בקשר לפרשה זו, הרי שהשוק לא יחווה זעזוע שישפיע באופן ממשי על המסחר. טרם הוכח כי החשודים אכן ביצעו את העבירות המיוחסות להם. סביר להניח כי לא צפויה הפסקת מסחר בניירות בעקבות הפרשה".

 

"הרצת ני"ע, עשויה לפגוע בציבור אשר רכש את הני"ע במחיר הגבוה ממחירה 'האמיתי' אשר היה נקבע במסגרת מסחר רגיל (היצע וביקוש). חרף זאת, מוקדם לדבר על הרשעה בעבירות המיוחסות והאם נגרם נזק כלשהו למי מהמשקיעים. על כן, גם מוקדם מאוד לדבר על יכולתם של המשקיעים לתבוע את פסגות בגין נזקיהם".


פורסם לראשונה 02/02/2010 20:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי מפקח על שוק ההון?
צילום: AFP
מומלצים