שתף קטע נבחר

מטפל זר להורה הקשיש? היזהרו מיורש חדש

יחסי התלות בין מטפל לקשיש יוצרים אינטימיות גדולה שלעיתים משפיעה על שיקול הדעת של המטופל. לעיתים מתגלה כי מטפל או מטפלת זרה, ניצלו את הקשיש כדי לזכות בירושה. מה עושים אם התגלה כי הקשיש כתב צוואה בה הוריש את כספו למטפל, כיצד מתייחס לכך בית המשפט ואיך מונעים סיטואציה כזו?

בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה הולכת ומתרחבת של קשישים המפתחים מערכת יחסים עם מטפליהם, כשלא מעט קשישים מעדיפים להמשיך ולהתגורר בביתם עם מטפל או מטפלת צמודים.

 

הממשלה: עובדים זרים לוקחים עבודה לעניים

לסבתא יש חבר חדש. מה יהיה עם הירושה?

 

מטבע הדברים, יחסי התלות שבין המטפל לקשיש יוצרים אינטימיות גדולה מאד שלעיתים משפיעה על שיקול הדעת של הקשיש ויוצרת אצלו מחויבות בלתי מוסברת שלעיתים אף יוצרת בכייה לדורות לילדיו של הקשיש ו/או ליתר בני המשפחה הנותרים כיורשים של עיזבונו.

 

כך לדוגמה, קשיש בן 84 היה מטופל בביתו על ידי עובדת זרה במשך שלוש שנים. היחסים ביניהם התהדקו ובשלב מסויים היא השפיעה עליו לעשות צוואה, כשנתיים לפני מותו, שבה הוא מוריש לה את כל רכושו.

 

כשהקשיש נפטר ילדיו הופתעו לגלות את ה"צוואה החדשה" שהיתה בניגוד מוחלט לזו שערך מספר שנים קודם לכן. הילדים הגישו התנגדות לביצוע הצוואה בבית משפט לענייני משפחה. בפסק הדין קבע בית המשפט כי אכן היה מדובר בהשפעה בלתי הוגנת של אותה מטפלת על הקשיש שהיה במצב נפשי וגופני רעוע מאד בעת עשיית הצוואה ולאחר הליך ממושך, הצוואה בוטלה.

 

ניצול מצבו של הקשיש

"את הסיטואציה הרגישה שבו מצוי הקשיש, לעיתים מנצלים אנשים צעירים, בין אם הם מטפלים שהובאו לסייע לקשיש ככוח עזר רפואי וסיעודי ובין אם הם מסייעים ב"התנדבות" לקשיש או אפילו "ציידי ראשים", המתחברים לקשיש במטרה אחת ויחידה - ליהנות מכספיו בעודו בחיים או לנכס לעצמם את עזבונו לאחר מותו", אומר עו"ד רונן דליהו מומחה לענייניי משפחה המשמש גם כיו"ר הועדה לענייני משפחה של לשכת עורכי הדין במחוז המרכז ותל אביב .

 

דליהו מציין עוד כי ברבים ממקרים אלו קורה שאותם קשישים נישאו בסופו של דבר לאותה מטפלת או מטפל וכחלק מאותה התקשרות, בסופו של יום, אף ציוו בצוואתם לאותו מטפל את הונם.

 

כאמור,מול מציאות עגומה זו מתמודדים בני המשפחה, שלאחר פטירתו של המנוח מצויים במציאות חדשה שבה לפתע הם מגלים שותף חדש בעיזבון.

 

רצתה להתחתן עם הכסף

עו"ד דליהו מספר על מקרה נוסף בו טיפל, שבו התעוררה סוגיה דומה:

 

י. הינו בנו יחידו של א' קשיש בן 88. במהלך השנים האחרונות, נראה כי מצבו המנטאלי של אביו הלך והתדרדר עד כדי כך שהוא אינו מנהל בצורה ראויה, הגיונית וסבירה את ענייניו הכספיים השונים. לאחר פטירתה של אשתו, א' ניהל מערכת יחסים עם חברה לחיים שתחילת ההכרות בניהם הייתה כשהיא בעצם טיפלה בו. בדיעבד התברר כי אותה אישה הייתה מקבלת לידיה מא' עבור עבודתה אצלו כ-5,000 שקל בחודש.

 

עד מהרה החברה/מטפלת גם נכנסה להתגורר באופן קבוע בביתו של א'. בשלב מסוים ביקש א' להיכנס לדיור מוגן ולהכניס גם את החברה עימו. י' לא ידע על כל המהלך עד שהחל לברר והסתבר לו כי אביו חתם עם המטפלת על הסכם לחיים משותפים ואף על צוואה שמותירה לה את מרבית הרכוש.

 

כשפנה י' למטפלת בבקשה לקבלת הסברים וגם בקשה לעיין בהסכם, זו סירבה כשהיא אומרת שאינה חייבת. עד מהרה נודע לבן כי החברה לוחצת על אביו גם ללכת עימו לרבנות מאחר שלטענתה ההסכם ביניהם אינו מספק. כמו כן היא הייתה מעוניינת לקבל גם את הרנטה מגרמניה וכן זכויות נוספות, שלטענתה מגיעות לה. כאמור, לאחר שיחה של הבן עם אביו הוחלט בניהם שלאור העובדה שהחברה לוחצת על האב ומתישה אותו, מוטב שבנו יחידו יתמנה כאפוטרופוס לרכושו וזאת למנוע מניפולציות ולחץ בלתי סבירים.

 

מהרגע שהבן התמנה כאפוטרופוס החברה מיד ניתקה מגע וחדלה לבקר את האב. בינתיים הבן עתר לביהמ"ש והגיש תביעות לבטלותם של כל המסמכים שאביו החסוי הוחתם שלא כדין.

 

"זו דוגמא לכך שהעניין נעצר ברגע האחרון אבל בהחלט ישנם מקרים גם של ניצול מחפיר של קשישים שקשה מאד לתפוס את המצב בזמן הנכון", אומר דליהו.

 

מה עושים אם התגלה כי קיימת צוואה?

לא קל לבטל צוואה, שכן הגישה היא כי יש לכבד את רצונו של האדם. אולם, יש ועורך הצוואה היה במצב ששולל את האפשרות שלו להחליט מתוך רצון חופשי מה באמת הוא רוצה שיקרה עם רכושו לאחר מותו. לעתים מה שנחזה להיות רצונו של אדם אינו כך באמת ומכאן נגזרות עילות לביטול צוואה.

 

להלן כמה דוגמאות לביטול צוואה. המקרים משתנים בהתאם לנסיבות ובהתאם למקרה הנדון בפני בית המשפט.

1. אם מצבו הנפשי של עורך הצוואה היה מצב בו לא יכול היה לקבל החלטה מתוך רצון חופשי.

2. אם היתה מערכת יחסים של תלות מוחלטת של עורך הצוואה במי שלטובתו נעשתה הצוואה.

3. אם הנהנה כל פי הצוואה היה מעורב בעריכת הצוואה .

4. אם האמור בצוואה אינו חוקי, אינו מוסרי או איננו ניתן לקיום.

 

השפעה על המצווה

המבחן הוא מה היה רצונו האמיתי של המצווה. לכן, במקרים מסויימים מגיע בית המשפט למסקנה כי מי שאינו כשיר מבחינה נפשית או נתון להשפעה בלתי הוגנת או תלוי תלות מוחלטת באדם שלטובתו נכתבה הצוואה, לא ערך אותה מתוך רצונו החופשי ולכן צוואה זו תפסל. אך כאמור לא בנקל, אלא על בית המשפט להשתכנע כי בעת שערך המצווה את צוואתו לא יכול היה לפתח רצון עצמאי ואמיתי משלו.

 

כך למשל במקרים בהם אנשים ציוו רכושם והונם למטפלים בהם היו תלויים לחלוטין בית המשפט בוחן היטב (עד כמה שניתן לעשות זאת בדיעבד), האם מדובר בהכרת תודה או בתלות. לדברי עו"ד דליהו, הגישה הרווחת היא כי במקרים בהם נושלו הילדם לטובת גורם מטפל, הנטל המוטל על מבקש קיום הצוואה הוא גבוה יותר מאשר על המבקש לבטלה. לעומת זאת במקרה בו העדיף המצווה את אחד הילדים שטיפל בו בעוד האחרים לא, יצטרך בית המשפט לקבוע אם מדובר בהכרת תודה או בניצול מצב של תלות מוחלטת שיש בה כדי ביטול רצונו של המצווה ומילוי רצונו של אותו יורש ולאו דווקא רצון חופשי של המצווה.

 

דליהו מציין כי מי שהיה מעורב בעריכת הצוואה או נטל חלק פעיל בהכנתה יהיה פסול מלרשת. כמובן, שוב, במהלך השנים התמודד בית המשפט עם מצבים גבוליים שהנהנה על פי הצוואה היה מעורב בתהליך הכנתה או היה גורם פעיל ביצירת הקשר בין עורך הדין לבין המצווה או שהיה זה שהוביל את המצווה למשרדו של עורך הדין, "הדברים הם לא תמיד לגמרי חד משמעיים ולא כל מעורבות פוסלת. אך בהחלט יכולה להזיק", אומר דליהו.

  

כיצד ניתן אם בכלל, להתמודד עם התופעה?

עו"ד דליהו מציע 10 נקודות שיסייעו לבני המשפחה להימנע ממציאות כזו:

1. אם חייבים להכניס מטפלת סיעודית לבן המשפחה, יש לוודא כי המטפלת מגיעה מסוכנות מוכרת ולא למצוא מטפל/ת מזדמנת.

2. לפני תחילת עבודתו/ה של המטפל/ת יש לחתום על הסכם עבודה מפורש ולהגדיר את תפקידיו.

3. לא לאפשר מגורים של קבע ביחד עם בן המשפחה אלא לאחר החתמה על מסמך שאין במגורים יצירת זכויות בנכס.

4. לפקח ולעקוב אחר מערכת היחסים המתפתחת שבין הקשיש לבין המטפלת ככל שיש צורך אף להניח מצלמות מעקב בבית.

5. לוודא במשך כל תקופת שהייתו של המטפל/ת בבית כי הרכוש והמיטלטלין לא מוצאים מהבית.

6. להמליץ לקשיש לערוך צוואה בזמן אמת, מומלץ גם להסריט את מעמד עריכת הצוואה.

7. אם מתפתחת מערכת יחסים קרובה עם המטפל/ת שיכולה להגיע למסגרת של "ידועים בציבור", יש לוודא עריכת הסכם שיעגן את זכויותיו של הקשיש .רצוי גם הסכם שיאושר בבית המשפט.

8. ככל שיש החמרה במצבו המנטאלי ו/או הנפשי ו/או הגופני של הקשיש למנות אחד מבני המשפחה כאפוטרופוס לרכושו של החסוי.

9. להצטרף לחשבון הבנק של הקשיש בחשבון בנק משותף על מנת שלא יעשו בחשבונו פעולות כספיות שיסכנו את מצבו הפיננסי.

10. ככל שהדבר ניתן, לרשום הערת אזהרה על נכס המקרקעין שבבעלותו של החסוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ניצול הקשישים
צילום: שאול גולן
עו"ד רונן דליהו
צילום: אייל פישר
מומלצים