שתף קטע נבחר

הח"כים עוזרים רק לי, האשכנזי

מי שבחרו בח"כים שמקדמים את חוק ועדות הקבלה, כלל לא יכולים להתקבל למקום בו אני חי. כך עוזרים להמשיך באפלייתם

בכנסת מתגלגל לו כבר כמה חודשים מהלך שזכה בתקשורת לכינוי חוק ועדות הקבלה, על פיו יישובים המכונים קהילתיים, אלו המונים עד 500 משפחות, יוכלו להחליט על בסיס התאמה ל"השקפות היסוד" של היישוב מי יוכל להתגורר בו ולהיות חבר בקהילה. את החוק מקדמים ח"כ ישראל חסון (קדימה), משה מטלון (ישראל ביתנו) ודוד רותם (ישראל ביתנו), הוא כבר עבר בקריאה טרומית וזכה לאישור ועדת שרים לענייני חקיקה, כלומר: הקואליציה עומדת לתמוך בו אוטומטית.

  

כמי שגר באחד היישובים המכונים קהילתיים במועצה האזורית משגב, הצעת החוק הזו מטרידה אותי מאוד, אבל באותה מידה - גם משעשעת. זאת משום שהתומכים הנלהבים ביותר שלה ספק אם היו מתקבלים לא ליישוב שלי וגם לא למרבית היישובים הקהילתיים שאני מכיר. אילו היה מגיע ח"כ מטלון לוועדת הקבלה, הוא היה מן הסתם היה נשאל "איך תסתדר עם כסא הגלגלים שלך"? ואולי: "עדיף לך לחיות בעיר, שם הנגישות לנכים גדולה יותר". ח"כ חסון, נשמע מזרחי לא? לא היה מתקבל על רקע מוצאו וגם השפם הזה די מעצבן, תודו! ודוד רותם, הוא בכלל חובש כיפה ודתי כזה, ובוודאי לא מתאים ל"מרקם החילוני" שלנו כאן.

 

מי שחושב שאני מגזים, אינו מכיר את המציאות ואת האופן שבו במהלך 30 השנים האחרונות קיבלו או לא קיבלו אנשים ליישובים אלה, על סמך ועדות קליטה נטולות קריטריונים מהותיים, שקיבלו החלטות בעיקר על סמך תחושות בטן של חבריהן שפעלו בהתנדבות כחלק מ"תרומתם" לקהילה.

 

חבר באחד היישובים הסמוכים לי סיפר שפעם, ביושבו בוועדת קליטה כזו, לא קיבלו זוג כי אחת מחברות הוועדה אמרה: "נראה לי שהוא מרביץ לילדים שלו". במקום אחר נכנס בחור בעל מראה מזרחי שחום מאוד, ששניה אחת לפני שוועדת הקליטה שלחה אותו חזרה למקום ממנו בא, הבינו חבריה שמלבד היותו אדם ראוי בזכות עצמו הוא גם אחיו של מי שהיה מפקד חיל האוויר בשעתו.

 

בדקו סביב, שאלו את החברים שלכם - במדינת ישראל מסתובבים אלפי אנשים טובים שניסו להגיע לבית באזור כפרי איכותי ולא התקבלו, פשוט משום שאיזה הרכב אקראי של ועדת קליטה החליט שהם אינם מתאימים.

 

לא מחזקים את היישובים, להיפך

חוק ועדות הקבלה בעייתי, לא רק משום שהוא עומד בניגוד לאינטרס הברור ביותר של חיזוק היישובים בגליל ובנגב, אלא שבחסותו תימשך אפליה של מדינה ורשויותיה נגד אזרחיה מכל מין וצבע.

 

מאז הקמת מועצה אזורית משגב פעלו בתחומה ועדות קבלה. אלו שבכנסת מבקשים לחזק כדי לעזור לנו ל"שמור על המרקם החברתי העדין" שלנו ורוח הקהילה. אבל לפעמים כדאי להסתכל על התוצאות: מרבית היישובים הקהילתיים הפכו לשכונות-וילות-מהודרות שהכניסה אליהן מותנת בכסף רב. שכונות שלפי מחקר שנערך בשנות ה-90, 75% מתושביהן הם אשכנזים, ממעמד בינוני וגבוה, בעלי מקצועות חופשיים, מצביעי מרכז ושמאל.

 

והנה, דווקא חברי הכנסת שלחברי מפלגותיהם אין כמעט דריסת רגל במקום בו אני חי, עוזרים לי להמשיך להפלות חופשי חופשי את בוחריהם.

 

עזבו דמוקרטיה, עזבו ערכים, עזבו עקרונות נשגבים כמו הזכות לקניין, הזכות למגורים, שוויון בפני החוק. הרי כאשר אומרים לנו "ערבים", סדר היום הלאומי עובר לדום. נו מה חשבתם, שנצא מהעניין בלי ערבים? הרי מה שרוצים חברי הכנסת המכובדים, גם אם יטשטשו את כוונותיהם, הוא למנוע מערבים לעשות שימוש בפסיקות בית המשפט העליון ולהכנס ליישובים אלה – כאילו שמישהו מהם באמת רוצה לחיות במקום שכל כך לא רוצה אותו. הבעיה היא שלא תמיד יש ברירות ועתודות הקרקע ביישובים הערביים נעלמות.

  

איך שלא תסובבו את זה, מרוב לייהד את הגליל ולתת זכויות יתר ליישובים קטנים השארנו את האתיופים, הרוסים, המזרחים, החרדים, החד הוריות, הגרושות וסתם את מי שמעיק עלינו - מחוץ לגדרות שמשרד הבטחון עזר לנו לבנות.

 

בפעם הבאה שאתם מתלוננים על מצבה של הפריפריה ומה מדינת ישראל עושה בשבילכם, זכרו שאתם רציתם (כי כשאנחנו לא מתנגדים למשהו אנחנו למעשה תומכים בו) את חוק ועדות הקבלה. במצב הקיים שהחוק החדש מבקש לשמר, כנסת ישראל עוזרת לי - האשכנזי, האליטיסט, השמאלני להחריד להמשיך ולחיות חיים נפלאים ולהשאיר את רובכם – יהודים (וגם לא יהודים) נהדרים מן הסתם – מחוץ לגדרות.

 

ד"ר נמרוד לוז חבר בקבוצה אזרחית חדשה "עתיד משגב" , המתנגדת לוועדות הקבלה ותקנונים ביישובים הקהילתיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין כניסה לאחרים. יישוב קהילתי
צילום: אוהד רומנו
נמרוד לוז
מומלצים