שתף קטע נבחר

בדמשק זיהו חולשה ישראלית

ליברמן אכן חרג לחלוטין מכללי הטקס, אבל הבשורה המעניינת מגיעה מסוריה: נראה כי שם פירשו את דברי אהוד ברק, שהזהיר מ"מלחמה כוללת", כחשש אמיתי מפני עוצמת הטילים והרקטות שמופנים לישראל

החיצים המורעלים ששלח היום (ה') שר החוץ ליברמן לכיוון דמשק, חרגו ללא ספק מהקו הרשמי של כל ממשלות ישראל בעשור האחרון. אבל בתוך האש הצולבת שחורכת ביממה האחרונה את הציר ירושלים-דמשק, נראה שהתמקדות רק בדבריו של ליברמן, דווקא מחטיאה את המטרה. למעשה, יותר מעניין לנסות ולנתח מה הניע את פרץ ההתבטאויות הלוחמניות ששוגרו בזו אחר זו מצפון-מזרח, החל מהנשיא בשאר אל-אסד, דרך שר החוץ מועלם וכלה ביו"ר ועדת החוץ של הפרלמנט, סולימאן חדד (שבעקבותיה מיהרו נתניהו וליברמן לפרסם הבהרה פייסנית).

 

בניגוד לחוסר האחידות במסרים היוצאים מירושלים, בדמשק כולם מתבטאים ברוח אחת, והמסר שלהם הוא כמעט אחיד: התלקחות בצפון, בין אם בגזרת לבנון ובין אם בגזרה הסורית, תהפוך למלחמה כוללת בין סוריה וחיזבאללה לבין ישראל, שבה יספוג העורף בישראל מטחי טילים כואבים ביותר שיגרמו לו הרס רב. בנוסף לכך, אומרים הסורים, אחרי המלחמה הכוללת, שבה ייגרם לישראל אותו נזק חמור, סוריה לא תשב עמה לשולחן המשא-ומתן.

 

בין גורמי ההערכה בישראל, יש מי שסבור שפרץ ההודעות הסורי משקף עצבנות איראנית-סורית-חיזבאללית משותפת, בשל החשש שישראל מתכוונת לתקוף את סוריה. ההודעות הסוריות, גורסים תומכיה של פרשנות זו, נועדו להרתיע את ישראל מפני כך. תפיסה זו, לפיה מדיניותה של דמשק מונעת בראש ובראשונה מחשש מפני תקיפה ישראלית, היוותה במשך שנים ארוכות את הזרם המרכזי בהערכת המודיעין הישראלית בנושא הסורי - אך כיום כבר אינה תקפה.

 

פרשנות אחרת לקולות הנשמעים מדמשק, גורסת כי בסוריה פשוט לא הבינו כהלכה את דבריו של שר הביטחון ברק בתחילת השבוע, לפיהם "בלי הסדר, אפשר להגיע עד למלחמה כוללת עם סוריה. אחריה נשב למשא-ומתן". עצם העובדה שברק השתמש במונח "מלחמה כוללת", בדברים שנשא בפני סגל הפיקוד הבכיר של צה"ל, מצטייר בדמשק ככוונה ישראלית לתקוף את חיזבאללה ואת סוריה. חיזוק לכך הם מוצאים בהצהרתו של השר יוסי פלד לפני שבועיים, כי "אנחנו הולכים לעוד סיבוב בצפון, אך איני יודע מתי". גם דברים אלו זכו להד ניכר בעולם הערבי.

 

אז מי בעצם "החלש התוקפן"?

אבל יש גם אפשרות השלישית - והיא המועדפת כיום על ידי מומחים שונים לסוריה. לפי הערכה זו, הסורים לא כל כך חוששים - אלא דווקא מרגישים "על הסוס", ורוצים לנצל את הכרזתו של ברק, ולמנף אותה ללחץ על ישראל. לפי פרשנות זו, שיש לה תימוכין נוספים במידע המגיע מסוריה, ההנהגה בדמשק רואה בדברי ברק כי "אנחנו מסתכנים במלחמה כוללת", עדות לחולשה וחשש של ישראל מפני עוצמת מערך הטילים והרקטות שבידי סוריה וחיזבאללה.

 

את החולשה הזאת מנסים מנהיגי סוריה למנף כעת, ולכן הם מגבירים את איומיהם. כך למשל, דבריו של שר החוץ מועלם, כי במלחמה הבאה "נגיע לערי ישראל", האיומים כי לבנון וסוריה הן חזית אחת שתקיפת אחת מהן תביא לתגובה של שתיהן,

וגם אמירתו של חדד כי "אחרי המלחמה לא יהיה משא-ומתן לשלום" - כל אלה הם ניסיון להלך אימים על ישראל, מתוך הבנה שדבריו של ברק משקפים חשש וחולשה.

 

בהקשר זה, אומרים מומחים לזירה הסורית כי ברק שגה כשנתן פרסום לדבריו, באופן שגורם לכרסום בהרתעה הישראלית. ואף על פי כן, עדיין, דברי הפוליטיקאים הסורים לא מצדיקים השתלחות מאוד לא דיפלומטית מצדו של שר החוץ ליברמן. דבריו היום רק מעצימים את תדמית "החלש התוקפן", שסוריה מנסה להדביק לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. מעצים את תדמית "החלש התוקפן"
צילום: יוני המנחם
אסד. קו אחיד בדמשק
צילום: AFP
ברק. הזהיר מ"מלחמה כוללת"
צילום: ירון ברנר
מועלם. "נגיע לערי ישראל"
צילום: רויטרס
מומלצים