שתף קטע נבחר

ההתעללות ב"כפיר": סא"ל ששינה גרסה - עד עוין

סא"ל שמעון הרוש, שזומן להעיד מטעם ההגנה במשפטם של הקצין והחייל שנאשמו באלימות נגד פלסטינים, הביע בעבר תמיכה בהפעלת כוח מצד חיילים במקרים מסוימים. אלא שדבריו לא נעמו לאוזני בכירים בצבא, והשבוע מסר עדות שונה בתכלית מזו המקורית. "לא הייתי מספיק ברור", אמר

גרסה שונה אחרי מסע לחצים? השופטים בבית הדין הצבאי ביפו, הדנים בפרשה שבה הואשמו קצין וחייל מגדוד "שמשון" של חטיבת כפיר בהכאת פלסטינים, הכריזו השבוע על קצין בכיר כ"עד עוין", לאחר שהתקשו לקבל את ההבדלים התהומיים בגרסאות שסיפק.

 

האיש, סא"ל שמעון הרוש, משמש סגן מפקד החטיבה הצפונית באוגדת עזה. רק לפני כחצי שנה הוא אישר הפעלת אלימות מוגבלת נגד

פלסטינים בפעילות מבצעית, אך השבוע נשמע אחרת לחלוטין.

 

הרוש התייצב לפני כמה ימים בדיון, כעד הגנה במשפטם של הלוחמים, הנאשמים, כאמור, בהכאת פלסטינים בכפר קדום שליד שכם, בחודש ספטמבר 2008.

 

הקצין, סגן אדם מלול, הורשע באחרונה בהתעללות, ואילו משפטו של הלוחם, סמל א', עדיין נמשך. סא"ל הרוש, שהיה מפקד הגדוד בזמן האירוע, גרס במשפטו של מלול, בחודש מאי האחרון, כי במקרים מסוימים, עשויה להיות הפעלת אלימות מוגבלת צעד לגיטימי. "לפעמים, כשזהו בן אדם שיכולים להוציא ממנו משהו, משמשים בכוח", אמר הרוש - שהוסיף גם כי "לא מן הנמנע לתת 'כאפה' כדי להוציא מידע".

 

אלא שהדברים שאמר הרוש בעדותו, שהצטרפו לפרטים דומים שמסר באותו המעמד מפקד חטיבת כפיר דאז, אל"מ איתי וירוב, עוררו כעס רב בצה"ל. אלוף פיקוד המרכז דאז, גדי שמני, שיגר איגרת לכל המפקדים בה הוא הבהיר כי אינו מקבל אלימות נגד בלתי מעורבים בפעילות מבצעית, ורשם לוירוב הערה פיקודית. במקביל, הגישו ארגוני זכויות אדם עתירה לבג"ץ בדרישה להדיח את השניים.

 

השבוע, כאמור, התבקש סא"ל הרוש לעלות בשנית לדוכן העדים. אלא שהפעם, הוא היה זהיר במיוחד. "אני חושב שאולי לא הייתי מספיק ברור או בהיר", אמר בהקשר לעדותו הקודמת, וציין כי אין סיבה להפעיל אלימות אם לא נשקפת לחייל סכנת חיים.

 

השופטים, בראשות אל"מ מאיה הלר, החליטו בתום עיון בעדותו הקודמת להכריז עליו "עד עוין", בעקבות הפערים בין דבריו הסותרים. זאת לאחר שגם הסניגור בתיק, סרן יובל קגן, הציג לפניהם את השוני בין הדברים.

 

ניסיון לחדד את האמת או לחץ מבית?

תחילה ניסה הקצין להבהיר כי דבריו נתונים לפרשנות. הוא הסביר כי יתכן שבעדותו הקודמת לא הבין את ההקשר וציין כי כאב לו לראות את פקודיו אזוקים. הוא הודה כי קיבל ייעוץ משפטי מעורך דין, כאשר ברקע עומדת בעינה העתירה שהוגשה נגדו לבג"ץ.

 

כשנשאל לפשר הסתירות בעדותו, אמר כי רק ביקש לחדד את הדברים, אך גם הודה כי קיבל מסרים שלפיהם היו מי שלא הביעו שביעות רצון מעדותו הראשונה. "יכול להיות שזה צרם לאנשים אחרים", אמר הרוש והוסיף: "יותר מפעם אחת עבר מסר שיתכן שמאוכזבים מהדברים שאמרנו".

 

עו"ד בני קוזניץ, המתמחה בדיני צבא, הסביר בשיחה עם ynet כי הכרזה על "עד עוין" מתקבלת עם אישור בקשת הצד שזימן אותו לבית הדין, לאחר שהשופטים נוכחו לדעת כי דבריו עומדים בסתירה מהותית לאלו שמסר במקום אחר. "השופטים התרשמו כי היו נקודות מכריעות בהן הסמח"ט סתר את עדותו הקודמת", אמר.

 

רב-סרן מרק פרי, עורך דינו של סא"ל הרוש, ציין כי מרשו שולל מכל וכל נקיטת אלימות מצד חיילי צה"ל כלפי פלסטינים.

"עמדה זו ביטא סגן אלוף הרוש הן בחקירתו במצ"ח והן בעדויותיו בבית הדין הצבאי. לאור פרשנויות שהושמעו ביחס לניסוח בו נקט בעדותו הראשונה, ביטא הרוש את עמדתו ביתר נחרצות ובהקפדה יתרה בעדותו בשנייה".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ההליכים המשפטיים בשני התיקים בהם העיד סא"ל הרוש עודם תלויים ועומדים. לפיכך, ובהתאם לעמדה שהציגה המדינה בבג"ץ, תיבחן עמדת הפרקליטות הצבאית עם סיום ההליכים".

 

עוד נמסר, כי "ההחלטה התקבלה על מנת להימנע מהתערבות בהליכים משפטיים תלויים ועומדים וממצב שבו יחששו עדים מלהעיד באופן חופשי ולומר את מלוא האמת, כפי שזו מצטיירת בעיניהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא אסיאג
סא"ל הרוש. שינוי עמדות או הבהרה?
צילום: גיא אסיאג
סגן אדם מלול. הורשע
צילום: עופר עמרם
עו"ד קוזניץ. נקודות מכריעות סותרות
צילום: army.co.il
מומלצים