שתף קטע נבחר

הכסף חוזר: שוק האומנות לאספנים מתחמם

המשבר הכלכלי הביא ב-2008 לצניחה חדה ברכישות יצירות האומנות בבתי המכירות הפומביות בעולם, אולם בתקופה האחרונה ידם של המשקיעים הופכת ל"קלה יותר על הארנק"

פסל של ג'קומטי שבר את שיא המכירות הפומביות של עולם האמנות בשבוע האחרון, כשהשיג 104.3 מיליון דולר, אחרי רק שמונה דקות של הצעות מחיר אינטנסיביות בבית המכירות של סותבי'ס. מומחים צופים כי מחירים גבוהים עוד יותר צפויים להירשם בתחום. "אתה נזקק רק לשני אנשים שיהיו מוכנים לעלות עד ל-104 מיליון דולר, או יותר", אומר פיליפ הופמן, מייסד קבוצת קרן השקעות בתחום האומנויות שמייצגת יותר מתריסר לקוחות שהם מיליארדרים. "אני בטוח שנשבור גם את הסכום של 104 מיליון דולר בשנים הבאות", הוא טוען.

 

 

בלי קשר למה שיקרה בהיבט הכלכלי הרחב, תמיד יהיו אנשים מאוד עשירים שמביטים על עולם האומנות כאספנים נלהבים, או כמשקיעים ממולחים, או כשני הסוגים. יש גם מוסדות עם תמיכה ממשלתית, שמחפשים בשוק עבודות נדירות שימלאו את המוזיאונים והגלריות שצמחו בשנים האחרונות, במיוחד במזרח התיכון. ובזמן שקצב הקנייה של האוליגרכים הרוסים הואט, השווקים בהודו וסין תפסו את מקומם.

 

למרות זאת, שוק האומנות העולמי לא היה חסין למשבר הכלכלי הנוכחי בשנתיים האחרונות. כריסטי'ס, בית המכירות הפומביות הגדול ביותר בשנת 2009, ראה את המכירות שלו צונחות ביותר משליש במונחים דולריים בהשוואה לשנת 2008, כשבעלים עצבניים של יצירות אומנות שמרו על אחזקותיהם היקרות קרוב לחזה וקונים הפכו לבררנים יותר בנוגע לרכישות שלהם. עם זאת, עד סוף שנת 2009, הביטחון חזר במהרה לשוק האומנות העולמי.

 

בחודש דצמבר האחרון, מכרה כריסטי'ס את הפריט היקר ביותר של השנה: ציור של רפאל שהשיג שיא עבור כל יצירת אומנות שצוירה על נייר לפניו, בסכום של 47.9 מיליון דולר. כעת, כאמור, השיגה סותבי'ס את סכום השיא ששולם עבור כל יצירת אומנות - 104.3 מיליון דולר, עבור פסל הברונזה הדקיק של ג'קומטי המכונה "האיש ההולך 1". הסכום עלה במעט על המחיר ששולם עבור ציור של פיקאסו בשנת 2004 בניו-יורק ועמד על 104.2 מיליון דולר.

 

המומחים מעריכים שהטרנד הנוכחי צפוי לשחרר לשוק היצע של יצירות אומנות "איכותיות". "מה שאנשים נוטים לשכוח הוא שההיצע הוא הגורם המשמעותי בשוק", מסבירה ג'ורג'ינה אדם, עיתונאית בתחום האומנות. "אני חושבת שמה שזה מוכיח קודם כל הוא שיצירות אומנות גדולות ישיגו מחירים גדולים ושנית, שמכירות כאלו ישחררו עוד היצע לשוק".

 

אדם והופמן ראו בחודשים האחרונים השקעות כספיות גדלות והולכות בשוק האומנות. כפי הנראה הרכישות הנוכחיות משמשות עבור המשקיעים מקור אלטרנטיבי של הכנסות בזמנים כלכליים לא יציבים ופריט שישמור על ערכו יספק סוג של הגנה מפני האינפלציה.

 

"לקוחות רבים שרפו את האצבעות שלהם בנכסים "מעמדיים" אחרים וכעת די היו רוצים לרכוש נכסים מוחשיים ולכן הם משקיעים בזהב, ביהלומים ובאומנות", אומר הופמן. לדבריו, הקרן שלו השקיעה יותר כסף באומנות בחודש האחרון, מאשר בכל זמן אחר בשמונה השנים האחרונות.

 

בתקופה שבה הרוכשים מביעים ביטחון בתחום "שוק יצירות המופת", הכולל יצירות נדירות של אמנים ידועים כמו ג'קומטי, רפאל ופיקאסו, דווקא למגזר האומנות המודרנית בת זמננו ייקח יותר זמן להתאושש מהמשבר. "מה שקורה לשאר השוק הוא פחות ברור, עם הסיכון של ניתוק בין מה שנחשב ל"טוב ביותר" לבין השאר. אם יש לך משהו טוב, עדיין תקבל עליו מחיר טוב מאוד", אומרת קלייר מק'אנדרו, כלכלנית המתמחה בעולם האומנות, "אבל אם יש לך פריטים בינוניים, השוק מאוד לחוץ ולא כדאי לך למכור".

פורסם לראשונה 06/02/2010 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקור הכנסה אלטרנטיבי בימי אינפלציה
צילום: איי פי
מומלצים