שתף קטע נבחר

סקר ynet/מכון סמית: הליכוד מתחזק, סער מזנק

אילו היו בחירות היום, הייתה מפלגת השלטון גורפת 32 מנדטים - בעיקר על חשבון קדימה. העבודה מצטמקת ומנדבת שני מנדטים למרצ. השר הכי פופולרי: שר החינוך. אבל באיזה נושא כשלה באמת ממשלת נתניהו בשנתה הראשונה? בחינוך

שנה אחרי הבחירות הכלליות, הציבור הישראלי בסך הכל מרוצה - או לכל הפחות לא מחפש שינויים. הליכוד, מפלגת השלטון, מוביל את המפה הפוליטית בהפרש הולך וגדל, וניצב בראש גוש ימין יציב וחזק. מפלגות השמאל והמרכז מחליפות את מעט המנדטים שנותרו להן ביניהן, והאישיות הפוליטית הפופולרית ביותר היא שר החינוך, גדעון סער - בניגוד משווע לחוסר שביעות הרצון הציבורית ממצבה של המערכת עליה הוא מופקד.

 

סקר מכון רפי סמית ו-ynet, שנערך בימים האחרונים, מגלה כי אילו היו נערכות היום בחירות לכנסת, הליכוד היה מגדיל את כוחו וזוכה ב-32 מנדטים, לעומת 27 שקיבל בבחירות לפני שנה. קדימה מאבדת שני מנדטים ויורדת ל-26. ישראל ביתנו שומרת על כוחה, פחות או יותר, ומאבדת רק מנדט אחד לעומת ה-15 שיש לה כיום. מצבה של מפלגת העבודה קשה: למרות שביעות רצון יחסית מעבודתו של אהוד ברק במשרד הביטחון, מפלגתו נמצאת מתחת לסף עשרת המנדטים, וזוכה רק לשמונה. ש"ס יציבה, וכך גם רוב המפלגות האחרות. היחידה שיכולה להתנחם בהתחזקות מסוימת היא מרצ, שזוכה בסקר בחמישה מנדטים, לעומת שלושה בבחירות האחרונות.


 

עוד עולה מהסקר, כי רק 60 אחוז ממצביעי קדימה משוכנעים שהיו מצביעים היום שוב למפלגתם, ורק 70 אחוזים ממצביעי הליכוד וישראל ביתנו היו מצביעים בוודאות לשתי רשימות אלה. מפלגת העבודה סופגת חבטה נוספת גם בגיזרת הרצף: רק 37 אחוזים מאלה שהצביעו לעבודה לפני שנה, היו מצביעים שוב למפלגתם. כ-16% מוגדרים כיום "קולות צפים", כאשר מחציתם הצביעה לקדימה, לעבודה או למרצ.

 

הסער הפורה

את התוצאות המפתיעות מספק הסקר דווקא ברמה הפרסונלית. נראה כי האלקטורט הישראלי מסתכל קדימה, אל העתיד, אל דור המנהיגים הבא. בשקט בשקט הוא מחפש אלטרנטיבה, מישהו שיחליף ביום מן הימים את הגווארדיה הוותיקה.

 

כתוצאה מכך, המנצח הגדול הוא שר החינוך, גדעון סער. השר התל-אביבי הצעיר, שמשלב בין ליכודניקיות, מתינות מדינית ובליינות שקוסמת לדור הצעיר, נבחר על ידי הציבור לשר המוצלח ביותר מבין שרי ממשלת נתניהו הרבים. סער עוקף בסקר משמעותית את חבריו, ונבחר על ידי 12 אחוז מהנשאלים לשר הכי מוצלח. מנגד, רק שלושה אחוז מהנשאלים השיבו כי הוא השר הכי פחות מוצלח בממשלה.

 

מי שהשאיר את משתתפי הסקר פחות אדישים הוא שר הביטחון ברק. חרף תחושת הביטחון שהוא משרה על הציבור הישראלי, הוא עדיין נאבק על הנקודות החיוביות: 11 אחוז מהציבור חושבים שהוא השר הטוב ביותר בממשלה, אך מצד שני, 15 אחוז סבורים שהוא השר הכי פחות מוצלח. גם שר החוץ אביגדור ליברמן, למרות התבטאויותיו המדיניות מעוררות הסערות, קיבל את תמיכתם של תשעה אחוז מהישראלים - אך 14 אחוז חשבו שהוא השר הכי פחות מוצלח. שר האוצר, יובל שטייניץ, נאבק גם הוא על מעמדו ועל מקומו: שני אחוז חושבים שהוא המוצלח ביותר, אולם שמונה אחוז חושבים שהוא הגרוע ביותר.


 

גם שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, שר הרווחה יצחק הרצוג והשר לאיכות הסביבה, גלעד ארדן, זוכים לבולטות מסוימת בסעיף הפופולריות - ולמאזן חיובי מצטבר: אטיאס נבחר על ידי ארבעה אחוזים מן הציבור לשר הכי מוצלח, ורק אחוז אחד חשב אותו להכי פחות מוצלח; להרצוג ולארדן אין שונאים: שלושה אחוזים סברו שהם השרים הטובים ביותר, אולם אף אחד לא חשב שהם הכי לא.

 

קר שם בחוץ

אחת הנקודות המעניינות העולות מהסקר היא חוסר ההתאמה בין התוצאות

האישיות של השרים לתחושות הציבור, בכל הנוגע לטיפול הממשלה בנושאים השונים. על השאלה "איזה נושא מטופל בצורה הטובה ביותר על ידי הממשלה", השיבו 16 אחוז כי הנושא הביטחוני מטופל בצורה הטובה ביותר. רק 12 אחוז חשבו שנושאי הביטחון לא מטופלים כראוי.

 

אבל אם יש נושא שהציבור לא מרוצה מהדרך שבה הממשלה מטפלת בו, הרי שזהו הנושא עליו מופקד השר הפופולרי ביותר: החינוך. רק ארבעה אחוזים מרוצים מטיפול הממשלה בתחום, ואילו 19 אחוזים סבורים שזהו הנושא המטופל בצורה הכי פחות טובה.

 

שר החוץ, שכאמור זכה לציונים נמוכים יחיסת ברמה האישית, זוכה לציונים כאלה גם ברמה המקצועית: שני אחוזים בלבד חושבים שהיחסים הבינלאומיים של ישראל מטופלים בצורה הטובה ביותר, לעומת שבעה אחוזים החשים כי הנושא הזה מטופל בצורה לא טובה.  


ציון כללי לממשלה

ציון כללי לממשלה
  הנושא שממנו הכי מרוצים הנושא שממנו הכי פחות מרוצים
ביטחון 16% 12%
כלכלה 11% 11%
איכות סביבה 7% 3%
תשתיות (כבישים, אנרגיה) 5% 2%
חינוך 4% 19%
המו"מ עם הפלסטינים 2% 15%
נושאים חברתיים 2% 8%
מדיניות חוץ ויחסים בינלאומיים 2% 7%
אחר 2% 5%
 

באוצר יכולים להיות מרוצים, יחסית: 11 אחוז חושבים שהכלכלה מטופלת היטב, ו-11 שאינה מטופלת כראוי. בסך הכל, התוצאה בנושאים הכלכליים מאוזנת. בנושאי תשתיות ואיכות סביבה, הישראלים בסך הכל מרוצים מטיפול הממשלה: שבעה אחוזים מרוצים מאוד מהטיפול בנושאי איכות הסביבה, ורק שלושה אחוזים חושבים שזה נושא שנזנח. בכל הקשור לכבישים, למשל, הישראלים מרוצים: חמישה אחוזים מרגישים שהממשלה מטפלת בנושאי התשתיות בצורה הטובה ביותר, ורק שני אחוזים חשים שנושא זה לא מטופל היטב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מחפשים שינוי: ממשלת נתניהו
צילום: רויטרס
גדעון כוכב עליון - החינוך מקרטע
צילום: ירון ברנר
ציון לא טוב, גם אישי וגם מקצועי. ליברמן
צילום: גיל יוחנן
בלי שונאים. הרצוג
צילום: עופר עמרם
מומלצים