שתף קטע נבחר

רמטכ"ל ארה"ב בישראל: דואג מתקיפה באיראן

אדמירל מייקל מאלן הגיע לביקור בישראל, ובמסיבת עיתונאים הדגיש כי "הממשל רציני בכוונותיו להטיל סנקציות חריפות". לדבריו, "ברור שהאפשרות של תקיפה נמצאת על השולחן אבל אנחנו עוד לא שם". הוא ציין כי הוא מודע לצרכי ישראל בכל צעדיו: "אנחנו פרטנרים קרובים עוד מימי קום המדינה"

ראש המטות המשולבים של הצבא האמריקני, האדמירל מייקל מאלן, הציג היום (א') בתל-אביב קו תקיף ומתואם עם ישראל בנושא האיראני: "מבחינת מדיניות אסור בשום אופן שלאיראן יהיה נשק גרעיני. כרגע המאמצים הדיפלומטיים נמשכים", הוא אמר הערב במסיבת עיתונאים עם פתיחת ביקורו בארץ, והדגיש כי "האופציה של תקיפה באיראן על השולחן, אבל אנחנו עוד לא שם".

 

מאלן, שהגיע כאורחו של הרמטכ"ל, ציין כי ההערכה בממשל האמריקני היא שאיראן תוכל להשיג פצצה גרעינית ראשונה בתוך שנה עד שלוש שנים. "קשה מאוד לצפות את צעדיו של הממשל האיראני, אני מודאג מאוד מהרטוריקה שהם משתמשים ומהגברת העשרת האורניום. זאת מדינה שמערערת את היציבות בכל האזור - גם בתימן ואף באפגניסטן. הממשל האמריקני מאוד רציני בכוונותיו להטיל סנקציות חריפות, ואני מאוד מקווה שזה לא יסתיים בעימות".

 

הוא הביע דאגה מכך ש"עימות עם איראן יהווה בעיה גדולה לכולם. אני דואג מההשלכות הלא רצויות של תקיפה. ברור שיש לנו גבולות והאפשרות הזאת עדיין נמצאת על השולחן, אבל אנחנו עוד לא שם. מאוד חשוב שהמאמצים הדיפלומטיים ימוצו עד תום".


"עימות עם איראן - בעיה גדולה לכולם" (צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב)

 

"דואגים לביטחונה של ישראל" 

האדמירל מאלן נשאל האם ארצות הברית תמנע מישראל לתקוף באיראן ובתשובה אמר כי "ישראל תומכת

במדיניות שאובמה מוביל. הרמטכ"ל גבי אשכנזי הבהיר לי זאת בפגישתנו לפני שבועות ספורים. זה לא אומר שאנחנו לא מודאגים. יש לנו הערכה לישראל ואנחנו דואגים לביטחונה".

 

כשנשאל ישירות האם תקיפה ישראלית אפשרית, הוא השיב: "הריבונות של ישראל חשובה לנו. לא היינו פוגעים בריבונות של ישראל או של אף מדינה. עבדנו קשה בשנים האחרונות כדי לשפר את יכולתנו בתחומים שונים, כאן בישראל ובמקומות אחרים באזור, כולל במפרץ הפרסי. שיפור היכולות הוא לא תגובה לחודש האחרון או לתקופה האחרונה אלא שיתוף פעולה רב-צדדי מתמשך עם מדינות האזור. כל השיפורים הם הגנתיים בלבד".

 

מאלן אמר שאינו יכול להרחיב על האופציות לעתיד. "אני לא יודע על כוונה להציב בישראל סוללות פטריוט כמו שהוצבו במפרץ הפרסי בתקופה האחרונה", הוא הוסיף, וגם ביקש להדגיש שביקורו בישראל תוכנן מזמן.


אדמירל מאלן עם נחיתתו בנתב"ג (צילום: AP)

 

"היחסים מתחזקים כל יום"

בתחילת מסיבת העיתונאים ציין מאלן כי לארצות הברית יש "מערכת יחסים חשובה עם ישראל שגדלה ומתחזקת בכל יום. אנחנו פרטנרים קרובים, עוד מימי קום המדינה. אני מודע לצרכים של ישראל בכל צעדיי. אני כאן כדי להבין את נקודת המבט של אלו שגרים כאן. אני דואג ליציבות ולאפשרות של חוסר יציבות באזור. אנחנו פועלים בכל כוחותינו למען אזור יציב ובטוח ולמען ישראל והעם בישראל".

 

מאלן התייחס למתקפה הצבאית הגדולה של כוחות הקואליציה באפגניסטן, שהחלה בסוף השבוע האחרון, ואמר כי מדובר למעשה בהחלטה של הנשיא האפגני, חמיד קרזאי. "הכוחות האפגנים הם המפקדים על המבצע", אמר מאלן, "לפני תחילת המתקפה נערכה פגישה עם 450 זקני שבטים מאזור מרג'ה. הם הביעו את תמיכתם במבצע וההתחלה טובה מאוד. קרזאי הדגיש שהוא לא רוצה הרוגים מקרב האזרחים והמבצע הזה הוא לטובת האזרחים. אנחנו ממוקדים בהם ולא בטאליבן. מאוד מרגש אותנו שהאפגנים מובילים מבצע כזה".

 

מאלן, חבר הקבינט האמריקני בראשות הנשיא ברק אובמה, הוא גורם רב השפעה בארה"ב. בקיץ 2009 אמר כי הוא מתייעץ לעתים תכופות עם הרמטכ"ל הישראלי, רב-אלוף גבי אשכנזי, בנושא הגרעין האיראני. מאלן הגיע לישראל במסגרת מסע דילוגים שהוא עורך באזור, ושכולל גם את מצרים וירדן. מוקדם יותר נפגש בקהיר עם נשיא מצרים, חוסני מובארק.

 

הערב ייוועד מאלן בארבע עיניים עם הרמטכ"ל אשכנזי, ומחר הוא יתקבל על-ידי משמר כבוד במחנה הקריה בתל-אביב,

וייפגש עמו שוב. הוא צפוי להשתתף בדיון של חלק מאלופי המטה הכללי, בהם סגן הרמטכ"ל, אלוף בני גנץ, ראש אגף המודיעין, עמוס ידלין, ואחרים. גם שר הביטחון, אהוד ברק, ייפגש איתו. הצדדים ידונו בין השאר בהתעצמות חמאס וחיזבאללה, ובמצבם של הפלסטינים.

 

אדמירל מאלן ייפגש גם עם הגנרל קית' דייטון, האחראי על אימון הכוחות הפלסטינים, ויבקר במוזיאון "יד ושם", שם יניח זר לזכר קורבנות השואה. לבקשתו, מפקד הצבא האמריקני ייוועד גם עם כמה מנציגי משלחת הסיוע של צה"ל לאזור האסון בהאיטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאלן. "ישראל תומכת במדיניות אובמה"
צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב
מומלצים