שתף קטע נבחר

שיקום קורבנות רצון: "ייקח שנים, אולי בלתי הפיך"

ההליך המשפטי נגד הגורו מתל אביב נפתח, אבל לגורמי הרווחה מצפה עבודה קשה. מומחים הסבירו ל-ynet: "צריך להשכיח את העבר ולבנות חיים חדשים"

מערכת אכיפת החוק אמנם הטילה את כל כובד על מיצוי הדין בפרשת גואל רצון, אבל בגורמי הרווחה, האמונים על שיקום קורבנותיו של הגורו, העריכו כי מדובר בתהליך סבוך שעלול להימשך שנים רבות.

 

בעקבות כתב האישום החמור שהוגש נגדו, אמרו מומחים בשיחה עם ynet כי במרכז הטיפול יפעלו גורמי השיקום לבנות עבור נשותיו של רצון וילדיהם הרבים מציאות חדשה, תוך ניסיון להשכיח מהם את עברם כמה שניתן.

 

"מערכות החינוך והרווחה התייחסו לנושא יותר כקוריוז", אמרה יו"ר האגודה להגנת הילד (אל"י), ד"ר חניתה צימרין. "זו הרי אינה משפחה רגילה. הילדים התחנכו לסגוד לאב ונמנע מהם לגדול במסגרת נורמטיבית, כאשר כל אם הייתה קורבן. הם גדלו במסגרת פוגעת נפשית והתפתחותית כאחד".

 

צימרין התייחסה לעובדה שהנושא זכה לטיפול הרשויות רק לאחרונה, למרות שהיה ידוע לכל הגורמים המעורבים במשך שנים ארוכות. "אולי מבחינה חוקית למערכת הרווחה לא היה מה לעשות, אך צריך ללמוד לפעול גם על פי הנורמות המוסריות", אמרה יו"ר אל"י והדגישה: "הרי על פניו, ניתן היה לראות שמדובר בסטייה".

 

היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית, עו"ד ענבר יחזקאלי-בליליוס, קראה לבצע שינויי חקיקה שיאפשרו למנוע הישנות מקרים דומים לזה של רצון. "הוא פעל כמו סרסור ואיתר בעקביות נשים חלשות שחיפשו מישהו שיחליט עבורן. הן חיו במערכת מינית לא תקינה וחולנית", אמרה יחזקאלי-בליליוס.


רצון עם נשותיו. "פעל כמו סרסור, איתר חלשות" (צילום: יובל חן) 

 

היא הוסיפה, כי "רצון הפעיל לחץ על נשותיו והן נכנעו מאחר שהיה במעמד של גורו. יש לשנות את החוק ולהשוות את הדבר הזה ליחסי מרות. גם אם אותן נשים נתנו את הסכמתן למעשים, הן עשו זאת מאחר שחיו באשליה של כוחות מיוחדים שייחסו לאיש. מניסיון העבר, ניתן לומר כי כנראה שגם הן ידעו על הפגיעות בבנותיהן, אך כוחן לא היה חזק די כדי להתנגד".

 

יחזקאלי-בליליוס העריכה כי שיקום הקורבנות צפוי לארוך זמן רב, והביעה חשש כי לחלקם נגרם נזק בלתי הפיך. "זה יכול לקחת שנים, ויש סיכוי שיהיו כאלה שלא ישתקמו אף פעם", אמרה עורכת הדין והוסיפה: "המצב קשה במיוחד עבור הילדות שחוו גילוי עריות. ההשלכות באשר להן קשות בהרבה".

 

"נוטים להזדהות עם מי ששבה אותם"

אולם גם לאחר השלמת הליך השיקום, צפויים חלק מהקורבנות להיוותר במצב נפשי קשה ושברירי. גבי זוהר, עובד סוציאלי המטפל כבר יותר מעשרים שנה בנפגעי כתות, אמר כי "בגלל שטיפת המוח שעברו, לעיתים הם מתחילים לעשות אידיאליזציה לעבר. מצד אחד זה מקל לרכך את הסבל, אבל מן הצד האחר זה יוצר אשליה לגבי מה שהם עברו, שפתאום לא נראה חמור כל כך".

 

זוהר הוסיף, כי "אנשים שעוברים סבל, נוטים להזדהות עם מי ששבה אותם". לדבריו, הדבר עלול אף להוות קושי במשפטו של רצון, כאשר יתבקשו נשותיו להעיד נגדו על המעשים שלכאורה ביצע בהן. "מצבם הנפשי של יוצאי כת נע בין עליות ומורדות. המשפחה והסביבה הקרובה סקרנים לגבי עברם של הקרובים בכת, אך עדיף שלא להקשות עליהם ולא להרחיב בשאלות על כך".

 

לדברי זוהר, "בני המשפחה צריכים לסיים לקורבנות לבנות מציאות חדשה, להכיר חברים חדשים, וליצור למעשה חיים חדשים לחלוטין. זו עבודה קשה מאוד, שדורשת המון סבלנות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצון. הקורבנות נותרו מאחור
צילום: ירון ברנר
צילום:  ארז ארליכמן
ד"ר צימרין. צורך בשינויים בחוק
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים