שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מומחים: השקעה באנרגיה סולארית - בזבוז כסף

מומחים מהפורום הישראלי לאנרגיה, שביצעו עבודה מקיפה בנושא, טוענים כי ההשקעה הנוכחית באנרגיה סולארית בישראל היא לא יותר מבזבוז כספי ציבור. השקעה בהתייעלות אנרגטית - תביא לאותן תוצאות ותחסוך למשק 4 מיליארד שקלים

האנרגיה הסולארית נחשבת לאחת ההשקעות הפופולריות והנכונות ביותר במשק בתקופה האחרונה, אך כעת טוענים מומחים לאנרגיה שהן לא יותר מבזבוז כסף וזמן.

 

עבודה שבוצעה לאחרונה בפורום הישראלי לאנרגיה, מצאה כי ב-20 השנים הבאות צפויה ישראל להשקיע 900 מיליון שקלים מדי שנה. זאת, על מנת להגיע לפחות מאחוז אחד מכלל ייצור החשמל. במקום זאת, הם ממליצים כי ישראל תשקיע במהלך של התייעלות אנרגטית - שיביא על פי חישוביהם לחיסכון של כ-2 מיליארד שקלים.

 

במכתב ששיגרו הבוקר (ב') מומחים, מדענים ומפתחי טכנולוגיות מהפורום לראש הממשלה, בנימין נתניהו, הם כותבים כי "מדיניות הממשלה בתחום האנרגיות המתחדשות הינה בזבוז כספי הציבור". במכתב הם מציינים כי הסיבה המרכזית לכך היא ההשקעה הרבה בהקמת מערכות פוטו-וולטאיות - מערכות שהטכנולוגיה שלהן נחשבת ליקרה ביותר ובעלת הנצילות הנמוכה ביותר.

 

לדבריהם, יש להעדיף טכנולוגיות שנצילותן גבוהה, דוגמת הטכנולוגיה התרמו-סולארית למשל, שהשימוש המרכזי בה בישראל צפוי להיות במסגרת תחנת הכוח הסולארית באשלים. במכתב קוראים חברי הפורום לממשלה "לאמץ מדיניות השקעה מושכלת באנרגיה מתחדשת, על פי סדרי עדיפויות ברורים ושיקולים ארוכי טווח לניתוב כספי העתק המושקעים באנרגיות מתחדשות".

 

על פי החישובים שביצע בנושא ד"ר שחר דולב, נמצא כי תנובת סך כל המערכות תעמוד על כ-640 מיליון קוט"ש בשנה. "בשנת 2020, על פי תחזיות חברת חשמל, יעמדו הביקושים במשק החשמל על 82.4 מיליארד קוט"ש. מכאן כי כלל המערכות הפוטו-וולטאיות תספקנה כ-0.77 אחוזים בלבד מהביקושים, תמורת 6 מיליארד שקלים", נכתב.

 

המסקנות מצביעות על כך שקידום התייעלות אנרגטית במשק תחסוך 4 מיליארד שקלים ובתוך כך תשיג יותר יעדים בתחום האנרגיה. הסיבה לכך לדבריהם נעוצה בראש ובראשונה בבחירת הטכנולוגיה: הטכנולוגיה הפוטו-וולטאיות (PV) נחשבת ליקרה ביותר ובעלת נצילות השטח הנמוכה ביותר מבין הטכנולוגיות להפקת אנרגיה מתחדשת - ולפיכך הבזבזנית ביותר במשאבי קרקע.

 

אין מספיק מחקר מדעי

במכתב ששיגרו ממליצים חברי הפורום לקבוע יעדים ארוכי טווח וכן להגביר את התמיכה במחקר המדעי בנושא. "בישראל פועלים כיום שני מרכזי מחקר אקדמיים בלבד בתחום האנרגיה המתחדשת, כאשר הפעילות באחד מהם אף הוקפאה בחלקה הגדול", הם כותבים.

 

בפורום הישראלי לאנרגיה ציינו עוד כי מרכזים אלו ניזונים בעיקר מתרומות פילנתרופיות מחו"ל כאשר הקמתו של מרכז מחקר שלישי אף הופסקה - לאחר ביטולה של תרומה פרטית. בנוסף, בשל המחסור המתמשך זה שנים בתקני מחקר אקדמיים, אין כיום הכשרה של דור ביניים של חוקרים. "באם יימשך מצב זה, יוטל בספק עצם המשכו של המחקר המדעי בישראל בתחום זה".

 

יעל כהן-פארן, מנכ"לית הפורום, התייחסה לממצאי העבודה ואמרה כי המדיניות הנוכחית היא "בכייה לדורות".

 

לדבריה, "מימוש החזון להפוך את ישראל למעצמה עולמית בתחום אנרגית השמש והצבתה בחזית השוק העולמי מחד, והפקת אנרגיה מתחדשת במשק החשמל בהיקף משמעותי, מחייבים את הפניית עיקר המשאבים למחקר ולפיתוח טכנולוגיות מתקדמות בתחום".

 

כהן-פארן הוסיפה כי "על מנת להגדיל את חלקה של האנרגיה הנקייה בישראל בטווח הקצר, יש להפנות את מירב המשאבים להתייעלות אנרגטית. סדרי העדיפויות היום בוחרים בהשקעת כספי ציבור באנרגיה מתחדשת יקרה ולא יעילה, שתורמת בעיקר לשוק העבודה בסין". 

 

מהפורום נמסר עוד כי במסגרת כנס אילת-אילות הבינלאומי לאנרגיה מתחדשת, שיפתח מחר באילת ויימשך שלושה ימים, יקיים הפורום מיני כנס בנושא התייעלות אנרגטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בזבוז? פאנלים פוטו וולטאים
צילום: רויטרס
מומלצים