שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חוקר: ההתחממות בעולם אינה אשמת האדם

מבוכה רודפת מבוכה בכל הנוגע לממצאי של חוקרי אקלים באו"ם על האשמים בתופעת ההתחממות הגלובלית ובמימדיה. הפעם אחד החוקרים בבריטניה, שהואשם בהטיית הנתונים כדי להציג תמונת מצב "קודרת" יותר, מכחיש מעורבותו בפרשה, אך מודה כי לא נרשמה התחממות עולמית משמעותית ב-15 השנים האחרונות

הפרשות הרבות שנחשפות בחודשים האחרונים ממשיכות לפגום באמינות המדענים הטוענים כי לאדם יש חלק מרכזי בהתחממות הגלובלית. באחת מהפרשות המביכות שנחשפו בסוף השנה שעברה, שזכתה לשם "אקלים גייט", פרצו האקרים לשרת מכון למחקר באוניברסיטת מזרח אנגליה לחקר האקלים וחשפו תכתובות דוא"ל בין מנהל המכון, פרופ' פיל ג'ונס, לעמיתיו, שנגעו לדבר אמיתות חומרת התופעה.

 

ג'ונס, סיפר לאחרונה בראיון ל"סאנדיי טיימס" כי שקל להתאבד בעקבות הפרשה. "קיבלתי איומים רבים על חיי מאז אותה תקרית", אמר וציין כי הטענות המרכזיות של חושפי הפרשה היו כי נתוני האקלים עברו מניפולציה כדי להתאימן לסברה כי לאדם יש חלק מרכזי בהחמרת התחממות הגלובלית.

 

ג'ונס הכחיש כי שינה בכוונה תחילה את הנתונים, אך הודה כי חלק מהנתונים המקוריים בהם השתמשו החוקרים כדי להציג את חומרת התופעה שהצביעה על עלייה חדה בטמפרטורות בעולם, אבדו כתוצאה מחוסר סדר מצידו.  בראיון לאתר הבי.בי.סי הוא העלה סברה כי הטמפרטורות היו בעבר גבוהות יותר. בנוסף הוא אמר כי "השינוי באקלים העולמי לא נגרם על ידי פעילות האדם וכי לא נרשמתה התחממות גלובלית משמעותית מאז שנת 1995".

 

השבוע פרסמו חוקרים מארה"ב כי מרבית מהנתונים שהגיעו לתחנות המדידה של האו"ם והצביעו על כך כי לאדם ישנה השפעה גדולה על ההתחממות הגלובלית, יתכן שעברו שינוי בעקבות הימצאותם של מכשירי המדידה בסמוך למקורות חום, כדוגמת בניינים וחום שנפלט ממטוסים והציעו כי דרושה בדיקה נוספת לממצאים.

 

אחת המבוכות האחרונות היתה בפאנל המומחים של האו"ם בנושא שינוי האקלים - נוכח טענה שהופיעה בדו"ח האחרון שלו לפיה התחממות כדור הארץ קשורה להתגברות המספר והעוצמה של הוריקנים והצפות. הפאנל ביסס את הטענות שלו על מחקר מ-2006 שלא עבר ביקורת על ידי מומחים באופן שעובר כל מאמר מדעי. הפאנל אף התעלם מאזהרות של יועצים מדעיים שאמרו שההוכחות המופיעות בדו"ח לא מוצקות, ולא סייג את הפרסום אפילו כאשר מחבריו של המחקר חזרו בהם מטענותיהם, משום שחשו שלא הוכיחו את השערתם באופן מספק.

 

בחודשים האחרונים, הפאנל הבין-ממשלתי לנושא שינוי האקלים (IPCC) טען שהתחממות כדור הארץ כבר מגבירה את התדירות והעוצמה של אסונות טבע. טענה זו השתרשה בשיח הפוליטי והציבורי, בעיקר בארה"ב, שעדיין נושאת את צלקות הוריקן קתרינה.

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הזכיר זאת בנאום בסתיו שעבר, ושרים וראשי ממשלות בעולם ציינו אף הם את הזיקה הזו בין התופעות בהתבטאויותיהם. היא אפילו עמדה במרכזם של כמה דיונים בוועידת האקלים בחודש שעבר בקופנהגן, לרבות דרישה מצד מדינות מתפתחות לפיצוי של 100 מיליארד דולר מהמדינות העשירות שגרמו לפליטת גזי חממה.

 

המבוכה הנוכחית מגיעה לאחר פרק זמן קצר בו ראש הפאנל נאלץ להודות בטעות שהופיעה באותו דו"ח מ-2007 ובו טענה לפיה הקרחונים בהימלאיה יתמוססו וייעלמו תוך 20 שנה. אלא שהתברר שמדובר בטענה שגויה ומטעה, שצוטטה מתוך כתבה עיתונאית משנת 1999.

 

שורה של מבוכות

כל זאת, עוד בטרם נשכחה לגמרי המבוכה של חשיפת תכתובת הודעות הדואר האלקטרוני בין בכירי הפאנל, בו הם לכאורה מדברים על סילוף מידע באופן שיתמוך בעמדתם, וניסיון למנוע ממחקרים מנוגדים לעמדתם להגיע לפרסום.  

 

כעת, לאחר שנחשף כי אין הוכחה מדעית לקשר בין התחממות כדור הארץ להתגברות הוריקנים לא הוכחה מדעית, יבחן ה-IPCC מחדש את הטענה המופיעה בדו"ח שלו. 

 

פרופ' ז'אן-פסקל ואן פרסל, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הקתולית בלובן שבבלגיה, ומשמש כסגן נשיא של ה-IPCC אמר: "אנו מעריכים מחדש את הראיות ונפרסם סקירה בנושא שינוי האקלים והקשר לאסונות טבע ואירועי מזג אוויר קיצוניים עם הממצאים המעודכנים ביותר. חרף הרושם שנוצר מהאירועים האחרונים, ה-IPCC מעביר את כל המחקרים שהוא כולל בדו"חות שלו תחת ביקורת מדעית נוקשה".

 

למרות המבוכה, מדענים טוענים שאין לתקוף את הפאנל באופן חמור כל כך משום שלעיתים אין מנוס מטעויות, במיוחד כשמדובר באיסוף של מידע רב כל כך וממקורות מגוונים. מי שעמד בראש הוועדה שבחנה את המחקרים שנכנסו לדו"ח ב-2007 הגן על הפאנל ואמר כי הדו"ח היה מדויק בעת שנכתב, ושהוא מייצג את "תמונת המצב" של הידע המדעי שהיה קיים בשעתו. "המדע מתקדם. אם משהו מתברר כשגוי, אנו יכולים לתקן זאת בפעם הבאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אז יש או אין התחממות גלובלית?
צילום: רויטרס
מומלצים