אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

פולמוס ההצבעה

נתניהו. מי תומך בהצעה? צילום: גיל יוחנן
נתניהו. מי תומך בהצעה? צילום: גיל יוחנן
 
חרדי בברוקלין. יגיעו לקלפי הישראלי? צילום: אבריימי שטאובר
חרדי בברוקלין. יגיעו לקלפי הישראלי? צילום: אבריימי שטאובר
 
בקר. החרדים מעדיפים יהדות על ישראליות באדיבות "יסודות"
בקר. החרדים מעדיפים יהדות על ישראליות באדיבות "יסודות"
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 

66%: מתנגדים לזכות הצבעה לישראלים בחו"ל

סקר ynet-יסודות מגלה כי החרדים הם המגזר היחיד שמצדד במתן זכות הצבעה לישראלים בחו"ל. בהתאם לכך, כמעט 70 אחוז מהיהודים בישראל סבורים שחוק השבות עדיין רלוונטי

ynet
פורסם: 15.02.10, 15:25

הצעת ראש הממשלה להעניק זכות הצבעה בבחירות לכנסת גם לישראלים השוהים בחו"ל עוררה דיון נרחב על מידת ההשפעה שיש לתת בידי יהודים שהתוצאות אינן נוגעות ישירות אליהם. ומה חושב הציבור? סקר ynet ועמותת "יסודות" מגלה כי רוב מכריע של הישראלים בארץ מתנגד לרעיון.

 

הסקר נערך על ידי מכון המחקר פאנלס בקרב 507 מרואיינים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית היא 4.4%±.

 

בחלק הראשון של הסקר נבחנה עמדת הציבור ביחס ליוזמת ראש הממשלה נתניהו. 66% מהנשאלים אמרו כי הם מתנגדים לחוק, 28% בלבד תמכו ו-6% השיבו כי טרם גיבשו דעה בנושא. פילוח להגדרות דתיות מלמד שהחרדים הם המגזר היחיד שרובו מצדד במתן זכות הצבעה לישראלים בחו"ל (55%). לעומת זאת, 61% מהדתיים, 65% מהמסורתיים ו-70% מהחילונים מתנגדים למהלך.

 

בהמשך הוצגו למשתתפי הסקר האמירות הבאות - הנוגעות לזכויות יהודי התפוצות - והם התבקשו לציין את מידת הסכמתם עליהן:

 

לאזרח ערבי-ישראלי יש יותר זכויות מליהודי בניו-יורק

56% כפרו באמירה (35% "כלל לא מסכימים" ו-21% "לא כל-כך") ומנגד 40% תמכו בה (25% "די מסכימים" ו-15% "מאוד"). 4% טענו כי אין להם דעה בעניין. בעוד ש-50% מהחילונים סברו שלערביי ישראל זכויות אזרחיות עדיפות על אלה של יהודי העולם - רוב מובהק של המסורתיים, הדתיים והחרדים חשב אחרת.

 

לכל יהודי התפוצות, ללא קשר לאזרחות, זכות הצבעה

75% התנגדו לאמירה (54% "כלל לא מסכימים" ו-21% "לא כל-כך"), ורק 22% הסכימו עמה (12% "די מסכימים" ו-10% "מאוד"). ל-3% הנותרים אין דעה בעניין. בחלק זה בלטו החרדים לעומת המגזרים האחרים, והיו היחידים התומכים בהענקת זכות הבחירה גם ליהודי שאינו אזרח המדינה (50%). שיעור המתנגדים בקרב הדתיים, המסורתיים והחילוניים נע בין 72 ל-73 אחוז.

 

כל יהודי בעולם יוכל להצביע בשאלות גורליות

למשתתפים הוצגו נושאים כגון "חוק השבות" או "מעמד הכותל והר הבית", וגם הפעם גברו המתנגדים: 62% היו נגד ההצעה (40% "כלל לא מסכימים" ו-22% "לא כל-כך") ו-33% (22% "די לא מסכימים" ו-11% "מאוד לא") היו בעדה. הפעם נרשמה תמימות דעים בין כל המגזרים, אם כי במגזרים הדתי והמסורתי - המתנגדים היו כמעט שקולים לתומכים בהצעה.

 

חוק השבות מיושן וצריך לבטלו

מהו מעמדו של החוק המתיר לכל יהודי לעלות ישראל ולקבל אזרחות? מתברר ש-69% לא מסכימים (44% "כלל לא" ו-25% "לא כל כך") עם האמירה שמדובר בחוק שאבד עליו הכלח. לעומתם, 27% דווקא כן סבורים כך (17% "די מסכימים" ו-10% "מאוד"). גם בנושא זה נמצא רוב למתנגדים בכל אחד מהמגזרים – חרדים (60%), דתיים (75%), מסורתיים (69%) וחילונים (69%).

 

הצעת פשרה

מנכ"לית יסודות, שושי בקר, התייחסה לממצאים: "בשורה התחתונה, רוב הציבור מתנגד להצבעת יורדים. אין הבדל גדול בין המגזרים השונים, להוציא את החרדים - הציבור היחיד שבאופן עקבי מעדיף את

היהדות על הישראליות. לגבי הציבור הדתי, בולטת הזדהותו עם ההצעה לערב את יהודי התפוצות בשאלות גורליות - הד לטענה של הרב צבי יהודה קוק כי ארץ ישראל נמסרה לעם היהודי לדורותיו ואין לנו סמכות לדון בגורלה.

 

"לנו נראה כי האופי המיוחד של העם היהודי מחייב לשלב בין הפן היהודי לפן הישראלי, אבל לא לערב את יהודי התפוצות בשאלות פנים-ישראליות. לגבי עצם ההצעה הנידונה כעת, היא מקובלת בכמה מדינות דמוקרטיות מתוך תפישה שיש הרבה אנשים שעבודתם מחייבת אותם לשהות תקופות ארוכות מחוץ למדינתם. ייתכן שכדאי להתנות את ההצבעה בביקורים אחת לזמן מסוים בארץ - מה שיעיד על כך שהקשר נשמר".

 


תגיות: יורדים | ynet | חו"ל

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as28-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©