שתף קטע נבחר

מדריך להשקעות: כך תבחרו את המניה הנכונה

הזדמנות להכיר את תחום המניות יותר לעומק: איך מעריכים חברה? איך בוחרים מניה? והאם השקעה במניות בכלל מתאימה לכם? פרק חמישי במדריך לעולם ההשקעות

בפרק הקודם פירטנו על תחום המניות בשוק ההון וכיצד מתנהל המסחר בהן. בפרק זה "נכנס עמוק יותר" לעולם המניות ונברר כיצד בוחרים מניה? מה הפרמטרים שכדאי לבדוק? ולא פחות חשוב - האם השקעה במניות מתאימה לכל אחד?

 

מדריך לעולם ההשקעות:

פרק ראשון: מי מפחד משוק ההון?

פרק שני: אגרות חוב? נעים להכיר

פרק שלישי: האם כדאי לקנות אגרת?

פרק רביעי: איך קונים מניות וכמה זה עולה?

 

המטרה העיקרית ברכישת מניה היא, כמובן, להרוויח כסף, כלומר לקנות בזול ולמכור ביוקר. הכוונה ברכישת מניה היא להשקיע בחברות שלדעתנו אינן מוערכות נכון על ידי השוק ונסחרות מתחת לשוויין הכלכלי. השווי הכלכלי הוא תוצאה של ניתוח מקיף של החברה וסביבתה העסקית. אסטרטגיה זו אינה מתאימה למחפשים תשואה מיידית בהשקעות לטווח קצר, או לאלה האוהבים להשקיע על פי "תחושות בטן" או "טיפים", מבלי להתעמק בהבנת החברה המיוצגת על ידי המניות.

 

בטרם נסביר כיצד ניתן להעריך אם מניה היא "טובה" להשקעה או לא, חשוב להדגיש כי מסחר במניות דורש ידע והבנה. מלבד זאת, מניות ,למרות הפוטנציאל הטמון בהם, הם כלי פיננסי בעל סיכון והתנודתיות בהן רבה. גם מי שמחליט להשקיע במניות, ההמלצות הן תמיד לפזר את תיק ההשקעות ולכלול בו מרכיבים שונים בכדי לפזר גם את הסיכון. 

 

האם כדאי לי להשקיע בחברה?

הבחינה הבסיסית כוללת את ניתוח החברה ובחינת מחיר המניה בשוק. ניתוח החברה כולל מחקר מקיף של פעילויותיה וסביבתה העסקית. שלב הערכת השווי נועד לקבוע מהו מחירה ה"אמיתי" של החברה, והאם היא נסחרת במחיר "נכון". זאת, לדעתו האובייקטיבית של המעריך.

 

החלטת ההשקעה מושווית למחיר השוק של החברה. מכאן, שעשויות להיות חברות בעלות חוסן ופוטנציאל גבוה, אך אינן כדאיות להשקעה מכיוון ששוויין בשוק בנקודת זמן מסוימת גבוה מדי. מנגד, עשויות להיות חברות בעלות תחזיות עסקיות טובות פחות - אך אטרקטיביות בנסיבות שוק ספציפיות מבחינת כדאיות השקעה.

 

בחירה של מניה היא, למעשה בחירה של חברה. משקיע לטווח ארוך (אסטרטגי) מחליט להשקיע בחברה מסוימת ולהפוך לבעל מניות בה, מתוך הנחה שהחברה תניב רווחים שלהם הוא יהיה שותף (חלוקת דיווידנד). לפיכך, קודם ההשקעה במניה יש לאמוד את ההכנסות העתידיות של החברה, תוך התחשבות במאפייניה הספציפיים, יחד עם אמידת הצמיחה בענף בו היא פועלת. ניתוח כזה מורכב ודורש ידע מקצועי, מידע רב וזמן.

 

איך מעריכים חברה?

קיימות גישות שונות להערכת חברות. השכיחות שבהן הן תחזית צמיחה והערכת שווי.

 

הגישה הראשונה היא השקעה לפי תחזיות צמיחה - יש להתמקד בחברות ששיעורי הצמיחה שלהן צפויים לעלות על שיעורי האינפלציה והצמיחה הכלכלית במשק. חברות אלה פועלות בדרך כלל בשווקים אינטנסיביים, כדוגמת ענף ההיי-טק. לחברות בצמיחה יש, בדרך כלל, מכפיל רווח (עליו נסביר בהמשך) גבוה מהמקובל בשוק, והן נוהגות להשקיע את רווחיהן בחזרה בחברה, במטרה לממן את התרחבות פעילותן.

 

הגישה השניה היא השקעה לפי הערכת שווי נכסי - יש להתמקד במניות שבנקודת זמן מסויימת, לדעת המשקיע, אינן פופולאריות מספיק בקרב המשקיעים ונסחרות במחירים נמוכים, לעיתים אף מתחת לשוויין הכלכלי. לחברות כאלה יכולים להיות נכסים רבים, שבמקרים רבים אינם מוערכים כראוי על ידי השוק. הדוגמה השכיחה ביותר היא בעלות החברה על נכסי נדל"ן או אחזקות בחברות פרטיות, שמוצגים בעלות היסטורית נמוכה בדו"חות החברה.

 

עוד גורמים שכדאי לשים אליהם לב

גורם חשוב בבחירת מניות הוא הנהלת החברה. משקיעים נוהגים לבחון את איכות הניהול בחברות, בהן הם שוקלים להשקיע, ואת יכולת ההנהלות להוביל את החברות להישגים ולרווחים. חשוב לבדוק עד כמה החברה משתפת את בעלי מניותיה ברווחיה, ולא מנצלת אותם רק למשיכת משכורות ובונוסים.

 

עוד חשוב לזכור את נושא התנודתיות בשווי המניות: לעיתים, חברה עשויה להיסחר בפרמיה (מחיר הגבוה מערכה הכלכלי ה"אמיתי"), ולעיתים היא יכולה להיסחר בניכיון (מחיר הנמוך מערכה הכלכלי ה"אמיתי"). המטרה היא קודם כל למצוא את החברות בעלות פעילות עסקית יציבה, ובשלב שני לקנות את מניותיהן במחיר הוגן. לעיתים, "חברה טובה" מדשדשת במחיר נמוך עד שהשוק "מגלה" את הפוטנציאל הגלום בה; ולהיפך - לעיתים מניות חברה נסחרות במחיר גבוה מדי, עד שהשוק "מגלה" את ה"בלוף". התיקון אז מהיר מאוד ובלתי צפוי.

 

כדי להשקיע נכון על פי ניתוח חברה, יש לנקוט בהשקעה לטווח ארוך, אורך רוח והרבה סבלנות.

 

איך מנתחים חברה?

קיימות מספר שאלות שיש לבררן בתהליך ניתוח חברה. להלן מספר דוגמאות:

 

1. מה מקורות הרווח של החברה? מהם תחומי העיסוק העיקריים שלה? האם הרווחים נובעים מגידול אמיתי בהיקף הפעילות, או שמא מהכנסות חד-פעמיות, כגון מכירת רכוש קבוע?

 

2. האם לחברה מוצר או שירות טובים? מה גודל השוק ומהם מאפייניו? מהו אופי התחרות בענף? האם לחברה יתרון תחרותי ייחודי? האם לחברה פטנט רשום או מעמד מונופוליסטי המבטיח לה הכנסות גם בעתיד? האם לחברה חוזים לטווח ארוך ו/או צבר הזמנות? האם מוצר החברה הינו מותג מוכר?

 

3. מהן התחזיות לעתיד - סיכונים וסיכויים? האם החברה רגישה לשינויים רגולטוריים? האם לחברה חובות גדולים ביחס להון המניות או ביחס למאזן? האם צפויים שינויים מהותיים בענף או בשוק בעתיד הנראה לעין? האם בבעלות החברה נכסים הרשומים בעלות היסטורית, כגון נדל"ן, שעשויים להניב רווח הון בעתיד?

 

4. מהו מבנה הבעלות בחברה? האם קיים סיכוי להשתלטות עוינת או לסכסוכים בין בעלי העניין (מחזיקי מניות בשיעור גבוה)? האם קיימות עסקאות בעלי עניין רבות? איזה אחוז מהרווחים מגיע לידי בעלי המניות (לדוגמא, שכר מנהלים מנופח, אי תשלום דיבידנד)? האם מנהלי החברה הינם אנשי מקצוע רציניים?

 

הכלים היכולים לסייע בניתוח החברה הם: 

• הדו"חות הכספיים של החברות.

• ניתוחים ענפיים המפורסמים לציבור.

• הודעות הבורסה של החברות. • העיתונות.

• השוואות לחברות דומות בענף (בארץ ובחו"ל).

• הצגת שאלות להנהלת החברה באופן ישיר.

• חברות שונות המפרסמות בתשלום דירוגים וניתוחים על החברות.

 

השיטות לקביעת מחיר מניה

לאחר שבחנו את החברה עצמה, עלינו לבדוק - האם מחיר המניה אטרקטיבי? השיטות המקובלות ביותר הן:

 

• מכפיל הרווח - מחושב על ידי חלוקת שווי השוק של החברה (מחיר החברה אם הייתה נמכרת היום) ברווח הנקי. יחס זה מהווה מעין "כלל אצבע" האם המניה נסחרת במחיר נמוך או גבוה מערכה ה"אמיתי". משמעות הנתון היא כמה שנים ייקח לחברה להחזיר את ההשקעה, בהינתן תשקיף הרווח העתידי שלה. דוגמה: אם שווי השוק של חברה א' הוא 25 מיליון שקל ורווחיה הינם 2.5 מיליון שקל, מכפיל הרווח שלה שווה ל-10. אם המניות של החברות הפועלות בתחומה נסחרות במכפיל 14, הרי שמכפיל הרווח של חברה א' נמוך מהממוצע הענפי. על פי מדד זה, מחיר המניה הינו נמוך והיא נחשבת "זולה" יחסית. נהוג לנכות הכנסות חד פעמיות ולא מייצגות מהחישוב. אך כמובן שיש לבחון היבטים נוספים לפני שמחליטים, ואין להשקיע במניה על בסיס המכפיל בלבד.

 

• מכפיל ההון העצמי - מחושב על יד חלוקת שווי השוק של החברה בהון העצמי (הנכסים בהם מחזיקה החברה בניכוי ההתחייבויות שלה). דוגמה: נניח כי מניות בענף מסוים נסחרות בממוצע במכפיל הון השווה ל-1. במקרה כזה, מניה של חברה בענף, הנסחרת במכפיל של 0.5 תחשב השקעה אטרקטיבית. שוב, חשוב לזכור כי יש לבחון היבטים כלכליים נוספים לפני קבלת החלטה.

 

מה צריך לעשות כדי להשתמש במכפילים כמכשיר הערכה?

מכפיל רווח - לבדוק מהו התשלום עבור יחידת רווח, באיזה מכפיל רווח נסחרת החברה ביחס לכלל השוק? באיזה מכפיל רווח נסחרת החברה ביחס לחברות אחרות הפועלות באותו ענף? באיזה מכפיל רווח נסחרת החברה ביחס למכפילים היסטוריים בהם נסחרה? כלומר: האם היא יקרה, או זולה, בהשוואה היסטורית.

 

מכפיל הון - לבדוק מהו התשלום עבור נכסי החברה, מהו מכפיל ההון? היכן עומד מכפיל זה בהשוואה לזה של חברות אחרות באותו ענף ובשוק בכלל?

 

• לבדוק האם המניה נמצאת בנקודת שפל או שיא, וכיצד התנהגה בעת האחרונה.

  

האם יש לכם את הידע הנדרש?

כפי שפירטנו, השקעה במניות באופן עצמאי, דורשת הקדשת זמן ומשאבים לבחירת המניות ה"נכונות". לא בהכרח יש לכולנו את הידע הנדרש בשוק ההון ויכולת לעקוב באופן שוטף אחר האירועים. כמו כן, ספק אם יש לנו נכונות לשאת בהפסדים הנובעים מקבלת החלטות לא נכונות (בדיעבד). המשקיע העצמאי עשוי גם להיתקל בקושי לפזר את ההשקעה, בשל העלויות הכרוכות בכל עסקה ומידת הסחירות במניות שונות.

 

השקעה משותפת הינה דרך נוחה וטובה להשקיע במניות - קרנות נאמנות או תעודות סל מהוות כלי השקעה נוח, יעיל ונזיל למשקיעים המעוניינים חלק מנייתי בתיק ההשקעות שלהם. בפרק הבא נפרט על כלי השקעה אלו, יתרונותיהם וחסרונותיהם.

 

נכתב בשיתוף מומחי בנק מזרחי-טפחות


פורסם לראשונה 16/02/2010 21:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוחר בבורסה בניו-יורק
צילום: AP
מומלצים