שתף קטע נבחר

האם כדאי לקנות אגרת? מדריך לשוק ההון

מה משפיע על התשואה באגרות החוב? כיצד נדע אם האגרת "מסוכנת"? מהו מח"מ ומה זה אג"ח זבל? על סיכונים והשקעה באגרות חוב - מדריך לשוק ההון, פרק שלישי

בפרק הקודם של המדריך לשוק ההון, הסברנו מהי אגרת חוב ופרטנו על סוגי אגרות החוב השונות. בפרק זה נסביר כיצד בוחנים את התשואה באג"ח, ומה משפיע על מחירי האג"ח.

 

מי מפחד משוק ההון? מדריך לעולם ההשקעות

 

תשואה באג"ח

על מנת לבחון את כדאיות ההשקעה באג"ח השונות, יש להתייחס הן לתשואה של האג"ח והן לסיכון הכרוך בהן. אג"ח של חברות בעלות סיכון נמוך ישאו תשואות נמוכות יותר מתשואות של אג"ח של החברות ה"מסוכנות". המילה "סיכון" מתייחסת ליכולת של החברה - מנפיקת האג"ח, לעמוד בהתחייבויותיה לתשלום. 

 

רק בשנה האחרונה, בעקבות המשבר הכלכלי, כולנו היינו עדים למספר חברות שהודיעו כי לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות שלהן לתשלומי הריבית או החזרי הקרן. אומנם בחדשות עסקו בעיקר בחברות הגדולות כגון אפריקה ישראל וצים, אך למעשה, במהלך ההתקופה האחרונה, ישנן לא מעט חברות הנמצאות בהליך של הסדר חוב, כשהסכום הכולל של חובות אלו מגיע למיליארדי שקלים. חברות מסויימות אף הודיעו כי לא יוכלו לפרוע כלל את התחייבויותיהם.

 

מהו הסדר חוב? זהו הליך במסגרתו הלווים (החברות) והמלווים (מחזיקי אגרות החוב) מנהלים ביניהם משא ומתן לקביעת תנאים חדשים להחזר ההלוואה (קרן וריבית). הלווים, בדרך כלל יבקשו דחיה או הפחתה בתשלומי הקרן ו/או הריבית. לעומתם ידרשו מחזיקי האיגרת פיצוי בצורה של ריבית גבוהה יותר, קבלת מניות ועוד.

 

נחזור לתשואות באגרות החוב. ישנם שני סוגים של תשואות באג"ח:

 

תשואת החזקה - מודד את הרווח בדיעבד שהיה למשקיע שהחזיק את איגרת החוב ממועד אחד למשנהו.

 

תשואה לפדיון - מודד את הרווח העתידי שיהיה למשקיע שיחזיק את האיגרת מיום קנייתה ועד למועד הפדיון שלה. חישוב התשואה לוקח בחשבון את כל התשלומים העתידים להתקבל מאג"ח, והוא פונקציה גם של גודל ההשקעה ואופק ההשקעה.

 

מהם הגורמים המשפיעים על התשואה?

ישנם גורמים שונים המשפיעים על התשואה. יש להדגיש עם זאת, שכל אחד מהגורמים יהיה מכריע רק אם הוא יהיה הדומיננטי בעוד שאר הגורמים יהיו זהים.

 

מחיר (עלות) - ככל שמחיר האג"ח נמוך יותר, התשואה השנתית גבוהה יותר.

 

שיעור ריבית נקובה - ככל שהריבית גבוהה יותר, התשואה השנתית גבוהה יותר.

 

אורך חיים - ככל שאורך חיי האג"ח קצר יותר, התשואה השנתית גבוהה יותר.

 

שיעור המס - ככל ששיעור המס נמוך יותר, התשואה השנתית גבוהה יותר.

 

תשלומי הריבית - ככל שמקבלים את הריבית ביותר תשלומים שנתיים, התשואה השנתית גבוהה יותר.

 

אינפלציה / פיחות - ככל ששיעור עליית המדד / דולר גבוה יותר, וכל שאר התנאים זהים, התשואה הנומינאלית השנתית תהיה גבוהה יותר.

 

כיצד משפיעים שיעורי הריבית על מחירי האג"ח?

בכדי להמחיש זאת, ניתן דוגמה: 

אג"ח מונפקת ל-20 שנה, במחיר של 1,000 שקל, ומשלמת 6% ריבית. חלפו שנתיים ובעלי האג"ח המקורי מבקשים למכור אותה. אך במקביל, עלתה הריבית ועתה אגרות חוב חדשות משלמות 8% ריבית. מובן מאליו כי איש לא ישלם 1,000 שקל עבור אג"ח של 6% כאשר ניתן לרכוש איגרת של 8% תמורת אותו הסכום. אבל אם המוכרים ידרשו 750 שקל בלבד, הקונים ישיגו ריבית אפקטיבית של 8% (ריבית של 6% מ-1,000 שקל = 60 שקל. על פי מחיר של 750 שקל, הרי ש-60 שקל שווים לתשואה של 8%).

 

לחילופין, במידה והריבית היתה יורדת, המוכרים יכולים היו לדרוש יותר מ-1,000 שקל.

 

מח"מ -משך חיים ממוצע של אג"ח

אורך חיים של אגרת חוב נגזר משלושה גורמים: זמן הפירעון הסופי, גובה הריבית המשולמת ופדיונות לשיעורין של האגרת (הקרן). המח"מ אם כן, הינו זמן ממוצע משוקלל של זרם המזומנים (קרן וריבית).

 

המח"מ יהיה תמיד נמוך מאורך החיים הסופי עד לפדיון האגרת (פרט למקרה שבו מדובר באיגרת שאינה משלמת ריבית, עם פדיון קרן חד-פעמי בסוף תקופה).

 

בעזרת המח"מ ניתן לחשב את התשואה השנתית לאגרת, וכך ליצור בסיס השוואה בין איגרות שונות. המח"מ מסייע בקביעת  מידת הסיכון הטמונה באג"ח. ככל שהמח"מ גבוה הוא מעיד על רגישות גבוהה יותר לתשואת האגרת ביחס לזעזועים בשוק. מח"מ נמוך מעיד על מצב בו האגרת שומרת על תנודתיות קטנה יותר.

 

כאמור, המח"מ שימושי בעיקר כאשר הקרן משולמת מעת לעת, מכיוון שבאיגרות חוב המשלמות ריבית חד-שנתית, המח"מ יהיה קרוב לשנות חיי האגרת.

 

מה זה "אג"ח זבל"?

אג"ח זבל הינו אג"ח הנותן תשואה גבוהה מאוד באופן יחסי. לרוב מגדירים אג"ח זבל ככזה הנושא תשואה לפדיון של יותר מ-15% לשנה, ככל שהתשואה גדלה כך גדל הסיכון. הסיכון הטמון באג"ח כזה הוא הסיכון של אי יכולת הפירעון של האגרת על ידי החברה שהנפיקה. זאת בשל חשש לקשיים הצפויים לחברה. 

 

כיצד רוכשים אג"ח?

לרוב, המשקיע ה"קטן" אינו רוכש אג"ח ישירות מהמנפיק. רכישות של אגרות חוב מתבצעות בשוק המשני - בבורסה. כפי שפירטנו בפרקים הקודמים, אגרת חוב נסחרת בשוק ההון ולכן מחירה יכול להשתנות בכל שעות המסחר. בחירה מושכלת של אג"ח כמו גם בחירת מניות (להן נקדיש פרק נפרד בהמשך) דורשת ידע ולכן יש לבצע אותה בתבונה. קיימים מגוון כלים בשוק ההון, לרכישת אג"ח, לא באופן ישיר. מוצרים פיננסים שונים כגון קרנות נאמנות ותעודות סל (עליהם נרחיב בפרקים הבאים), מאפשרים החזקה באג"חים שונים, בין הייתר, לפי פילוח כגון, סקטור מסויים, צמוד או לא צמוד, אג"ח של חברות או אג"ח שמנפיקה המדינה וכו'. 

 

המדריך נכתב בשיתוף מומחי בנק מזרחי-טפחות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה גובה הריבית?
צילום: רויטרס
מומלצים