רק לא אוזני המן: מתוקים עם פרג
חג פורים הוא חגם הגדול של המכורים לפרג, אבל לא חייבים להסתפק באוזני המן. הקונדיטור עמר זרניצקי-דרומי מציע לכם לגוון את שולחן החג עם עוגה בחושה, קראנץ, דניש או פרסבורגר - כולם על טהרת הגרגירים השחורים
דניש פרג
המרכיבים:
לבצק:500 גרם קמח (1/2 3 כוסות)
25 גרם שמרים טריים/שמרית (חצי קובייה או חצי שקית שמרית)
125 גרם ביצים (2 ביצים וחצי)
1 מקל וניל מגורד או 1 כפית תמצית וניל איכותית
קליפה מגוררת מלימון אחד
3/4 כוס חלב
75 גרם סוכר (1/2 כוס פחות כף)
קורט מלח
200 גרם חמאה
למילוי:
3/4 כוס חלב
1/2 כוס סוכר
3 כפות דבש
קליפה מגוררת מלימון אחד
1/2 כוס פירורי עוגה/פתי בר
50 גרם חמאה
200 גרם פרג טחון (כוס ושתי כפות)
2 כפות צימוקים

(צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- הבצק: בקערת המיקסר שמים חצי מכמות הקמח ואת השמרים. מכסים בשארית הקמח ומוסיפים את שאר החומרים לבצק, חוץ מהחמאה. מערבבים במיקסר עם וו לישה עד שמתקבל בצק אחיד.
- מוסיפים את החמאה ולשים עד שכל החמאה נבלעת בבצק והבצק הומוגני ואלסטי.
- מעבירים את הבצק לקערה מקומחת קלות, מכסים בניילון נצמד ומקררים לילה במקרר.
- המילוי: מרתיחים בסיר את החלב, הסוכר, הדבש וגרידת הלימון. מוסיפים את פירורי העוגה, החמאה, הפרג והצימוקים, בוחשים ומבשלים 5 דקות. מסירים מהאש ומצננים לטמפרטורת החדר.
- העוגה: לאחר לילה במקרר מרדדים את הבצק עם מעט קמח לריבוע בעובי של כ-4 מ"מ (הבצק נוח לעבודה, לא להגזים עם הקמח).
- מורחים את מילוי הפרג בעזרת מרית על חצי בצק ומכסים במחצית הבצק השנייה, כמו סנדוויץ'. מרדדים מעט ובעדינות עם המערוך כדי להדק את הבצק.
- חותכים את הבצק למלבנים בגודל 4X8. במרכז כל מלבן חותכים חתך לאורך (מקפידים להשאיר שוליים מכל צד ולא לחתוך לצמות).
- מכניסים את הקצה הראשון לחתך ומושכים החוצה. מכניסים את הקצה השני לחתך ומושכים החוצה. מותחים בעדינות ומניחים על מגש עם נייר אפייה.
- מורחים בביצה טרופה ומעבירים לתפיחה לשעה עד שעה וחצי.
- אופים בתנור בחום של 170 מעלות כ-15-12 דקות. מומלץ למרוח בסירופ סוכר כשהדנישים יוצאים מהתנור.
עוגת פרג בחושה
המרכיבים:
1/2 2 ביצים מופרדות
125 גרם סוכר (1/2 כוס ועוד שתי כפות)
3 כפות אגוזי מלך
1 כף קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
3 כפות ברנדי
125 גרם חמאה
3 כפות סוכר
135 גרם פרג טחון (1/2 כוס ועוד 2 כפות)

עוגת פרג בחושה (צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- מקציפים את החמאה והסוכר כ-8 דקות במערבל.
- מוסיפים את החלמונים בהדרגה.
- טוחנים את הקמח, אבקת האפייה, האגוזים והפרג במעבד מזון עד לקבלת אבקה אחידה.
- מקציפים את החלבונים עם 3 כפות סוכר.
- מקפלים את קצף הביצים לתערובת החמאה ואחר כך בוחשים פנימה את היבשים הטחונים.
- משמנים תבנית אינגליש קייק, שופכים לתוכה את התערובת ואופים בתנור בחום של 165 מעלות במשך 30-25 דקות.
קראנץ' פרג
המרכיבים:
לבצק:
500 גרם קמח (1/2 3 כוסות)
25 גרם שמרים טריים/שמרית (חצי קובייה או חצי שקית שמרית)
125 גרם ביצים (2 ביצים וחצי)
1 מקל וניל מגורד או 1 כפית תמצית וניל איכותית
קליפה מגוררת מלימון אחד
3/4 כוס חלב
75 גרם סוכר (1/2 כוס פחות כף)
קורט מלח
200 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
למילוי:
3/4 כוס חלב
1/2 כוס סוכר
3 כפות דבש
קליפה מגוררת מלימון אחד
1/2 כוס פירורי עוגה/פתי בר
50 גרם חמאה
200 גרם פרג טחון (כוס ושתי כפות)
2 כפות צימוקים בהירים
לציפוי:
1 ביצה טרופה

קראנץ פרג (צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- הבצק: בקערת המיקסר שמים חצי מכמות הקמח ואת השמרים. מכסים בשארית הקמח ומוסיפים את שאר החומרים לבצק, חוץ מהחמאה. מערבבים במיקסר עם וו לישה עד שמתקבל בצק אחיד.
- מוסיפים את החמאה ולשים עד שכל החמאה נבלעת בבצק והבצק הומוגני ואלסטי.
-
מעבירים את הבצק לקערה מקומחת קלות, מכסים בניילון נצמד ומקררים לילה במקרר.
- המילוי: מרתיחים בסיר את החלב, הסוכר, הדבש וגרידת הלימון. מוסיפים את פירורי העוגה, החמאה, הפרג והצימוקים, בוחשים ומבשלים 5 דקות. מסירים מהאש ומצננים לטמפרטורת החדר.
פרסבורגר פרג
המרכיבים:
לבצק:
500 גרם קמח (1/2 3 כוסות)
25 גרם שמרים טריים/שמרית (חצי קובייה או חצי שקית שמרית)
קורט מלח
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
ביצה וחצי
1/2 כוס חלב
תמצית וניל
קליפה מגוררת מלימון אחד
250 גרם חמאה
למילוי:
3/4 כוס חלב
1/2 כוס סוכר
3 כפות דבש
קליפה מגוררת מלימון אחד
1/2 כוס פירורי עוגה/פתי בר
50 גרם חמאה
200 גרם פרג טחון (כוס ושתי כפות)
2 כפות צימוקים בהירים
לציפוי:
1 ביצה
1 חלמון

פרסבורגר (צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- הבצק: בקערת המיקסר שמים חצי מכמות הקמח ואת השמרים. מכסים בשארית הקמח ומוסיפים את שאר החומרים לבצק, חוץ מהחמאה. מערבבים במיקסר עם וו לישה עד שמתקבל בצק אחיד.
- מוסיפים את החמאה ולשים עד שכל החמאה נבלעת בבצק והבצק הומוגני ואלסטי.
- מעבירים את הבצק לקערה מקומחת קלות, מכסים בניילון נצמד ומקררים לילה במקרר.
- המילוי: מרתיחים בסיר את החלב, הסוכר, הדבש וגרידת הלימון. מוסיפים את פירורי העוגה, החמאה, הפרג והצימוקים, בוחשים ומבשלים 5 דקות. מסירים מהאש ומצננים לטמפרטורת החדר.
- העוגה: לאחר לילה במקרר מרדדים את הבצק עם מעט קמח לריבוע בעובי של כ-3 מ"מ (הבצק נוח לעבודה, לא להגזים עם הקמח).
- בעזרת רינג או כוס בקוטר 12 סנטימטר קורצים עיגולים מהבצק ומניחים בתבנית אפייה.
- מניחים בעזרת כפית 2 כפיות מילוי פרג במרכז כל עיגול בצק, מקפלים צד אחד של הבצק מעל המילוי ומהדקים תוך יצירת שפיצים דקים.
- מורחים את הבצק בתערובת של ביצה וחלמון ומתפיחים במשך שעה עד שעה וחצי.
- אופים בתנור בחום של 170 במשך 15-10 דקות.
שף קונדיטור עמר זרניצקי-דרומי הוא ראש מגמת פטיסרי בבית הספר הגבוה לקולינאריה - בישולים