שתף קטע נבחר

סערה באוגנדה: חוק דרקוני נגד הומואים יעבור?

מזה כמה חודשים מקדם חבר פרלמנט הצעת חוק שתטיל מאסרי עולם ועונשי מוות על יחסים חד-מיניים. המדינות התורמות לאוגנדה מאיימות להפסיק הזרמת הכספים, אך באוגנדה רבים תומכים בהצעה. הפגנה נגד החוק טורפדה על-ידי המשטרה

הצעת חוק דרקונית נגד הומואים ולסביות עומדת במרכזו של משבר ביחסי אוגנדה עם הקהילה הבינלאומית. על-פי ההצעה, שלפי שעה זוכה לרוב בפרלמנט האוגנדי, יוטלו עונשי מאסר עולם על חד-מיניים ובמקרים מסוימים ייגזרו גם עונשי מוות. כל זאת על-מנת "למגר" את התופעה מהמדינה. המדינות התורמות לאוגנדה מאיימות בתגובה להפסיק את הזרמת הכספים למדינה הענייה אם יאושר החוק. המתח במדינה הולך וגובר לקראת הדיונים בנושא בפרלמנט בסוף החודש.

 

על-פי ההצעה, ייאסרו יחסי מין חד-מיניים באופן גורף ומי שייתפס יסתכן בעונש מאסר עולם. הומואים ולסביות שיורשעו ב"הומוסקסואליות חמורה" אף יישלחו אל הגרדום. תחת ההגדרה הזו נכללים מקרים כמו: קיום יחסי מין עם קטינים מתחת לגיל 18, מקרים בהם אחד המעורבים הוא נשא איידס, יחסי מין חד-מיניים בתוך המשפחה, או שימוש בסמים על-מנת לשדל אדם ליחסי מין כאלה.

 

הצעת החוק אינה מסתפקת רק בעונשים על הומואים ולסביות. היא מטילה אחריות גם על הטרוסקסואלים העוזרים לחד-מיניים או על ארגוני סיוע זרים. כך לדוגמא: מי שלא ידווח למשטרה תוך 24 שעות על הומו, לסבית, ביסקסואל או טרנסג'נדר - יסתכן במאסר של עד שלוש שנים, ניתן יהיה להגיש כתבי אישום נגד ארגונים המסייעים או מייעצים לחד-מיניים, הדיון הציבורי בהומוסקסואליות תיאסר, ואפילו השכרה במודע של נכסי נדל"ן להומואים או לסביות תיחשב לעבירה פלילית.


"דו-מיניות היא רשע". הפגנה באוגנדה (צילום: AFP) 

 

"אנו נחושים להגן על מסורת המשפחה שלנו ולעצור את גיוס הילדים להומוסקסואליות", אמר חבר הפרלמנט דיוויד בהטי, שהוא יוזם הצעת החוק. עמדתו של בהטי אינה מייצגת דעת שוליים. היא זוכה לרוב בקרב המחוקקים וגם לתמיכתו של שר האתיקה והלכידות החברתית, נסבה בוטורו. לדברי השר, העובדה שהומוסקסואליות נתפסת במקומות שונים בעולם כדבר מקובל, אינה אומרת שכך צריך להיות גם באוגנדה. "אנו נגיד בדרך מכובדת לכל אלה שחושבים אחרת, שלאוגנדה יש מידה של כבוד. איומים לא יעזרו. יש לנו את הדרך שלנו לעשות דברים".

 

גם נשיא אוגנדה, יווארי מוסבני, הביע במשך תקופה ארוכה תמיכה בהצעת החוק, עד שלאחרונה שינה את עמדתו לטובת פשרה. הסיבה לשינוי בעמדת הנשיא היא המשבר שפרץ בין אוגנדה לבין הקהילה הבינלאומית, ובעיקר עם המדינות התורמות. מדינות אלה, רובן אירופיות - אחראיות לשליש מתקציב אוגנדה - מאיימות להפסיק את תמיכתן בתוכניות פיתוח והסיוע ההומניטארי.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כינה את הצעת החוק "דוחה", ואילו הפרלמנט האירופי אישר בדצמבר את הפסקת הסיוע לאוגנדה

אם תאושר הצעת החוק. גם באו"ם מביעים מורת רוח ונציבת זכויות האדם, נבי פיליי, הזהירה כי הצעת החוק אינה עומד ברוח ההצהרה האוניברסלית בדבר שיוויון וכבוד לכל אדם באשר הוא.

 

על אף המגעים לפשרה מסוימת בנוסח החוק, בממשל האוגנדי לא מתרגשים מהביקורת הנוקבת. "כשהייתי בוועידת חבר העמים הבריטי, בא אליי ראש ממשלת קנדה ועל מה הוא דיבר איתי? הומואים. בא אליי ראש ממשלת בריטניה, ועל מה הוא דיבר איתי? הומואים. כשהייתי בניו-יורק צלצל אליי דיפלומט אמריקני, מה היה נושא השיחה? סומליה והומואים. בהזדמנות אחרת, צלצלה אליי הגברת קלינטון עצמה, ועל מה היא דיברה? הומואים", צוטט הנשיא מוסבני בעיתון הגרמני "די וולט". "לאוגנדה יש זכות להחזיק בערכים משלה".

 

"הפגנת המיליון" טורפדה

הצעת החוק צפויה לעלות בפרלמנט האוגנדי בסוף החודש, ולקראת הדיונים הולכת וגוברת הפעילות הציבורית בעד ונגד ההצעה. פעילי האגף השמרני מקיימים ברחבי המדינה עצרות התומכות בחוק, ואילו כמרים רבים מטיפים בכנסיות נגד הומוסקסואליות. אחד מהם הגדיל לעשות והקרין היום בפני כ-300 מאמינים שקופיות פורנוגרפיות של סקס בין הומוסקסואלים ובין לסביות כדי לעורר את סלידתם.

 

ארגוני זכויות האדם באוגנדה והפעילים למען ההומואים והלסביות מאיימים לפנות לבית המשפט החוקתי אם יתקבל החוק. המתנגדים היו אמורים לקיים היום הפגנה בבירה קמפלה, אשר זכתה לכינוי "תהלוכת המיליון". ואולם, ההפגנה טורפדה על-ידי המשטרה "מסיבות ביטחוניות".

 

"איש לא ירצה לקבל אותנו או לשרת אותנו. חברתי מפחדת כל כך", סיפרה אשה לסבית לסוכנות AFP בעילום שם. "עמיתיי לעבודה יודעים שאני לסבית. חלקם קיבלו אותי, חלקם לא, אך כולם התייחסו אליי בצורה נורמלית. כעת אני נכנסת לעבודה, והשיחות מפסיקות. אנחנו חושבות לעבור לגור בכפר עד יעבור זעם, אינני יודעת מה יהיה עלינו".

 

אוגנדה אינה המדינה היחידה ביבשת השחורה ששוקלת להחמיר את החקיקה בנוגע ליחסי מין חד-מיניים. בניגריה כבר היום ניתן להטיל על הומואים ולסביות עונש מוות, בבורונדי הוחרפה הענישה וגם רואנדה נמצאת בתהליך דומה. במלוואי נאסרו לפני כחודשיים שני הומואים שערכו חתונה פומבית וכעת הם עלולים להישלח ל-14 שנות מאסר. ב-36 מתוך 53 המדינות האפריקניות מוגדרת ההומוסקסואליות כלא חוקית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בקמפלה. אובמה נגד החוק
צילום: AFP
האזרחים מתבקשים לדווח על הומואים
צילום: AFP
מומלצים