שתף קטע נבחר

סבא"א משנה כיוון: חשש שאיראן בדרך לפצצה

בדו"ח הראשון שלו כמנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, משנה יוקיה אמנו את עמדת סוכנות הגרעין ואומר בצורה חדה וברורה: "קיים חשש שאיראן פועלת להשגת ראש קרב גרעיני". השגריר האיראני לסוכנות: בדו"ח אין כל חדש

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית חוששת כעת שאיראן פועלת לפתח "ראש קרב גרעיני" שיוצב על-גבי טיל - כך עולה מדו"ח סודי שהגיע לידי סוכנות הידיעות "רויטרס". מהדיווח עולה כי בדו"ח הראשון שלו, נוקט מנהל סוכנות הגרעין החדש יוקיה אמנו, בלשון שאינה משתמעת לשני פנים ביחס להעשרת האורניום האיראנית. אמנם לא מדובר ב"אקדח מעשן", אך זו הפעם ראשונה שדו"ח הסוכנות מעלה חשד ברור שאיראן פועלת להשגת נשק גרעיני.

 

המסמך הסודי מאשר את הודעת איראן לפיה החלה להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוז במתקן התת-קרקעי בנתנז, אך מדגיש כי הדבר נעשה ללא דיווח מוקדם לפקחי הגרעין. במהלך תקופתו של מנהל הסוכנות הקודם, מוחמד אל-בראדעי, דיברו דו"חות הסוכנות על "רכיבים גרעיניים" ו-"העשרת אורניום" בתוכנית האיראנית, וכעת מדובר בפעם הראשונה על "ראש קרב" המיועד עבור טיל.

 

שגריר איראן בסוכנות הגרעין, עלי אסגר סולטניה, הגיב לדו"ח ואמר כי הוא "מוכיח שתוכנית הגרעין האיראנית נועדה לצרכי שלום ולא לצרכים צבאיים". בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות אירנ"א הוסיף סולטניה כי "למעשה, הדו"ח שב אישר את כל הדו"חות שפורסמו בשש השנים האחרונות". ארה"ב מסרה בתגובה לדו"ח כי הוא "מעמיק את החשש סביב פעולותיה הגרעיניות של איראן" וכי על איראן "לעמוד במחוייבויותיה או להתייצב בפני ההשלכות".

 

"מידע נרחב, אמין ועקבי"

בדו"ח עצמו נכתב כי "בידי הסוכנות נמצא מידע נרחב, עקבי ואמין במונחים טכניים, במונחים של השתלשלות הפעולות ובנוגע לארגונים ולאנשים שלוקחים חלק בתוכנית. בסיכום הנתונים, עולה החשש מקיומן בעבר ובהווה של פעולות הקשורות לפיתוח מטען גרעיני עבור טיל. חיוני שאיראן תשתף פעולה עם הפקחים ללא שהיות".

 

הדו"ח שהודלף כעת, יובא בתחילת החודש הבא למועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 מהמסמך עולה כי איראן הגדילה מאז חודש נובמבר את כמות האורניום המועשר שלה בדרגה נמוכה (כ-5%) ב-300 ק"ג ליותר משני טונות בסך הכל. מדובר בכמות המספיקה ל-1-2 פצצות, אם החומר מועשר לדרגה של 90%. 

 

עוד עולה כי במתקן התת-קרקעי בנתנז מותקנות בסך הכל 8,610 צנטריפוגות, אולם רק 3,772 מהן פועלות. דיפלומטים בווינה אמרו לרויטרס כי האיראנים כנראה נתקלים בבעיות טכניות, עקב השימוש בצנטריפוגות מדור ישן. גורם אחר אמר כי איראן מעבירה את יותר ויותר מפעילותה למתקן בקום, שאמור לשמש כ"מתקן גיבוי" לזה בנתנז - אם יופצץ.

 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן הגרעיני באיספהאן
צילום: רויטרס
אמנו. לשון חריפה יותר
צילום: AFP
מומלצים