שתף קטע נבחר

הפלת הממשלה בהולנד: טוב לימין, מכה לארה"ב

הבחירות במדינה צפויות להיערך כבר בחודש יוני הקרוב. סקרים אחרונים הראו כי גוש התומכים בנסיגה מאפגניסטן גדל - מה שעשוי להפוך את מפלגת הימין במדינה למנצחת הגדולה. את המכה הגדולה עלולה לספוג דווקא ארצות הברית

שעות לאחר ההודעה הבוקר (שבת) על פירוק הממשלה בהולנד בעקבות המחלוקת העמוקה בין מפלגות הקואליציה בשאלת המשך הלחימה באפגניסטן, נראה כי בחירות כלליות קרובות במדינה הן צעד בלתי נמנע - והן צפויות להיערך שם כבר בחודש יוני הקרוב.

 

מפלגת הלייבור ההולנדית, השותפה הגדולה בקואליציה שהודיעה על החלטתה לפרוש מהממשלה, אמנם צפויה להתחזק לנוכח ההתנגדות הציבורית הגדולה במדינה להמשך הפעילות באפגניסטן - אך נראה כי המנצחת העיקרית תהיה דווקא מפלגת החרות בראשות חירט וילדרס, סיעת ימין הידועה בקו האנטי-מוסלמי שהובילו אנשיה.

 

סקרים במדינה העלו כי רוב מוחץ בשיעור של 76 אחוזים מאזרחי הולנד מתנגדים לתגבור כוחות צבאם באפגניסטן, והצביעו על חוסר אמון שהעניקו לקברניטי הממשלה המתפרקת, בראשות המפלגה הנוצרית-דמוקרטית.

 

על פי ההערכה, התנגדות הלייבור לכך תסייע לה להגביר את שיעור התמיכה בה, בהמשך להחלטת הפרלמנט בהאג משנת 2007 להסיג את הכוחות מאפגניסטן עד לשנה הנוכחית. עם זאת, תומכים ראשי המפלגה בהמשך פעילות חיל האוויר שלהם במדינה ובמתן סיוע בשיקום ופיתוח אפגניסטן.

 

היחסים עם נאט"ו וארצות הברית ייפגעו

סקר שנערך בהולנד ביום שישי הצביע כי לו היו נערכות הבחירות שם כיום, הייתה זוכה הלייבור במושב נוסף בפרלמנט - בעוד המפלגה הנוצרית-דמוקרטית השלטת כיום צפויה לאבד שני מקומות שם. הנוצרים-דמוקרטים בראשות ראש הממשלה הנוכחי, יאן פטר בלקננדה, תומכים בהמשך הארכת פעילות החיילים באפגניסטן בהתאם לבקשה מנאט"ו. 21 חיילים נהרגו בפעילות שם מאז אוגוסט 2006, וכ-1,600 חיילים הולנדים מוצבים שם כיום.

 

אבל נראה כי מי שיוכל להפיק את הרווח הגדול ביותר ממערכת בחירות חדשה שם יהיה לא אחר מאשר מנהיג מפלגת החרות, חירט וילדרס, המהווה סיעת ימין הידועה בהתנגדותה להמשך הלחימה באפגניסטן ובקו האנטי-מוסלמי של אנשיה.

 

נראה כי כך או כך, תהפוך הקלחת הפוליטית בהולנד את נסיגת כוחותיהם מהמדינה בחודש אוגוסט הקרוב לעובדה, בין היתר בעקבות כך שלא סביר כי ממשלת מעבר תוכל לקבל החלטה הרת גורל כמו הארכת זמן המשימה שם.

 

העובדה כי הדבר ייעשה בניגוד לבקשת נאט"ו עלולה להוביל להידרדרות היחסים בין הברית לבין הולנד. למרות שהדבר לא צפוי לגרום להשפעה ניכרת על פעילות כוחות הברית באפגניסטן, הוא מהווה מכה לארצות הברית - שפועלת דווקא להגדיל את סדר הכוחות של בנות הברית שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חירט וילדרס. המנצח הגדול?
צילום: AFP
תומכי מפלגת החרות (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים