שתף קטע נבחר

ברגל ימין: הסבירו בחו"ל למה לא לוותר על שטחים

משרד ההסברה מבקש מכם להסביר בחו"ל שלא רוכבים כאן על גמלים, אבל גם שההתנחלויות אינן מכשול, שהגולן חיוני ושאיש לא נהרג באוקטובר 2000. אז את מי מסבירים פה בדיוק?

מדינת ישראל קוראת לאזרחיה לשמש מסבירים בצאתם לחו"ל, אבל את מי בדיוק הם מסבירים? כולנו נחשפנו בימים האחרונים ל"פרסומת הגמלים" ולשאר תשדירים מבית משרד ההסברה, שמזכירים לנו את תווית העולם השלישי שדבקה בנו בחו"ל, ונתבקשנו ללמוד באמצעות האתר המיוחד של המשרד כיצד לייפות את תדמית ישראל מחוץ לגבולותיה. אולם מעיון באתר עולה כי רבים מההסברים שהוא מנסה לגרום לנו לשנן מצדיקים עמדות שאינן בקונצנזוס, ושמייצגות בעיקר את צדה הימני של המפה הפוליטית, שכידוע חולשת כעת גם על המשרד הממונה.

 

כך, למשל, מוקדש באתר אגף נרחב לניפוץ "מיתוסים", כפי שמכנה זאת המשרד, שמציגים את ישראל באור שלילי, ו"מיתוס" בולט שכזה הוא הטענה כי בגלל ההתנחלויות אין שלום. לפחות מבחינת אנשי השר, לכם לא צריך להיות ספק - מדובר בטענה לא נכונה: "שורש הסכסוך הערבי-ישראלי אינו נעוץ בגודלה של המדינה כי אם בעצם קיומה. גם תל-אביב וירושלים עלולות להיתפס בעיני הערבים כהתנחלויות", הם מבקשים מכם להבהיר לזרים. המשרד מבקש מכם גם לציין לדוגמה את פינוי 25 היישובים במסגרת "תוכנית ההתנתקות" בשנת 2005, תוך הדגשה כי המהלך בוצע "למרות זכותנו ההיסטורית והרשמית על הארץ", ותוך התעלמות מוחלטת, כמובן, מעשרות ההתנחלויות שנותרו בשטח.

 

כשברקע הוויכוח בין ישראל לפלסטינים, וגם בתוך הציבור הישראלי, על ההקפאה הזמנית של ההתנחלויות, לכם - לפי משרד ההסברה - לא צריך להיות ספק לגבי הלגיטימיות שלהן. "ההתנחלויות מחדשות התיישבות יהודית עתיקת יומין, ואינן מוקמות תוך עקירת תושבים ערבים", מבקשים מכם במשרד להדגיש. "רוב הערים והכפרים הערביים ביהודה ושומרון נושאים שמות תנ"כיים, ומהווים עדות לשורשים היהודיים ביהודה ושומרון". המשרד אף מצייד את גולשי האתר בדוגמאות ליישובים ערביים שקמו על אדמות יישובים יהודיים קדומים, כדי להוכיח "מי היה פה קודם", כלשונו: א-דורא הוא אדוריים, ענתא הוא ענתות ובתיר הוא בית"ר.


ההתנחלות סוסיא. "יהודה ושומרון - הגולן של ת"א" (צילום: צפריר אביוב)

 

עוד אתם מתבקשים על-ידי המשרד להבהיר לבני שיחתכם הזרים, כי המושג "פלסטין" כלל לא היה קיים לאורך ההיסטוריה, כפי שהעיד - ומצוטט באתר - ההיסטוריון הערבי-אמריקני פרופ' פיליפ היטי נגד תוכנית החלוקה.

 

שננו: הגולן חיוני לישראל

באתר מכונים רכסי יהודה ושומרון "רמת הגולן של ירושלים, תל-אביב ושפלת החוף", ונכתב כי "יש הטוענים כי מאות טנקים ערביים בשפלת החוף יסתמו את הגולל על המדינה היהודית כולה" וכי "מכאן החיוניות הגוברת של רכסי יו"ש לבלימת פלישה אפשרית ולהענקת אורכה לגיוס המילואים". כן מובאת התבטאותו של ראש אגף המבצעים במלחמת ארה"ב-עיראק ב-1991, שאמר כי "אי אפשר להגן על ישראל ללא שליטה על רכסי יו"ש". הישראלים נקראים גם להמליץ לתיירים לבקר ביהודה ושומרון.

 

אחרי הנחת קווי היסוד לטיעון המרכזי, לפי אתר ההסברה, אפשר להפשיל שרוולים ולגשת לסוגייה החשובה מכל - מדוע ישראל אינה חוזרת לגבולות הקו הירוק? גם לשם כך רותמים הכותבים מבחר ציטוטים שאינם מעמידים בשאלה את זכותה להימנע מנסיגות. כך למשל, מובאים דברי נשיא ארה"ב לשעבר, לינדון ג'ונסון, מספטמבר 1968, אז אמר כי "ברור שחזרה לקווי 4 ביוני 1967 לא תביא שלום. הגבולות חייבים להיות בטוחים ומוכרים". במקרה אחר מובא ציטוטו של יוג'ין רוסטאו, ממנסחי החלטה 242, שאמר כי "ההחלטה מסמיכה את הצדדים להסכים על שינויים טריטוריאליים, אך אינה מחייבת נסיגה מכל, מרוב או מחלק מהשטחים הכבושים. הסכם השלום ישראל-מצרים העניק לערבים יותר מ-90% מהשטחים הכבושים".


הגולן מושלג. היסטוריה יהודית מההבטחה לאברהם (צילום: אורן יהודה)

 

ומה בדבר רמת הגולן, ששבה בשבועות האחרונים לכותרות על רקע חילופי האיומים בין ישראל לסוריה? מההיבט הזה, משרד ההסברה לא צריך לא משאל עם, ומסתבר שגם לא הצבעה בממשלה. "אפילו בעידן הטילים הבליסטיים, עדיין חיוני להחזיק בשטחי הגולן", הוא קובע, ומבקש מכם להסביר שמלחמת יום הכיפורים הוכיחה כי קו הרכס המרכזי של הרמה מהווה את התרומה הקריטית שלה לביטחון ישראל.

 

ולמי מכם שרוצה לרפד את הדברים במעט טיעונים ברוח "ארץ ישראל השלמה", מופנות השורות הבאות: "העלייה לגולן חיברה את ישראל מחדש אל המורשת היהודית ואל היסטוריה רבת השנים של העם היהודי בגולן. מההבטחה לאברהם, דרך התנחלות השבטים, גמלא, התיישבות יהודית צפופה בתקופה התלמודית, ועד בני יהודה בימי המושבות הראשונות ואדמות הברון בגולן המזרחי".

 

היו הרוגים במהומות אוקטובר?

גם "מילון המושגים המלא לסכסוך הישראלי-פלסטיני" חוטא להגדרתו, ומציג מציאות די חלקית. את מהומות אוקטובר 2000, זוכרים? גם במשרד ההסברה זוכרים. כלומר, לפחות חלקית: "אירועי האלימות של אינתיפאדת אל-אקצה הובילו במקביל להצתת מהומות גם בקרב ערביי ישראל לאות הזדהות. מהומות אלה נמשכו שלושה ימים רצופים ולוו בחסימת כבישים ראשיים ובזריקת אבנים", נכתב באתר. לאן "נעלמו" מהרישומים 13 ערבים שנהרגו באותם עימותים עם המשטרה? למשרד של אדלשטיין הפתרונים.

 

ומה עם ועדת אור שהוקמה בעקבות אותם אירועי דמים? "בין מסקנותיה לסיבות שהובילו לאלימות", נכתב באתר, "היו: הקצנה דתית בקרב ערביי ישראל, התגברות ההזדהות עם הפלסטינים והסתה של המנהיגות המקומית נגד ישראל". הקריאה הנגדית של הוועדה למדינה למחוק את כתם האפליה של ערביי ישראל, ולפעול בהקדם להשגת שוויון מלא לאזרחיה הערבים תוך מעורבות ישירה של ראש הממשלה - הושמטו ממילון המושגים.

 

מלשכתו של שר ההסברה והתפוצות, יולי אדלשטיין, נמסר בתגובה:

"צר לנו שבמקום לקחת חלק במאמץ הלאומי החשוב למען שיפור תדמיתה של ישראל, בו תמכו על-פי סקר 85% מאזרחי ישראל, בחרתם ללקט מספר ציטוטים ולעשות מהם קמפיין שלילי לישראל".

 

מלשכת השר נמסר עוד כי "האתר, שהושק אך לפני ארבעה ימים צבר כבר למעלה מ 130,000 כניסות ואנו זוכים לתגובות נלהבות ובקשות להזמנה להכשרות מצד אזרחים. עם זאת, כפי שמצוין בנייר העמדה המקצועי שמלווה את הקמפיין, האתר נתון לשינויים שייעשו במידת הצורך".

 

עמותת "שלום עכשיו" פנתה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדרישה להסיר את האתר מהרשת. "עמדות ישראל כפי שמוצגות באתר משקפות אידיאולוגיה ימנית קיצונית, ואינן עומדות בקנה אחד אפילו עם דברייך על הצורך בשתי מדינות בנאום בר אילן", כתב העומד בראשה, יריב אופנהיימר, לראש הממשלה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן לידור
מהומות אוקטובר. לאן נעלמו 13 הרוגים?
צילום: רונן לידור
פינוי בהתנתקות. "למרות הזכות על הארץ"
צילום: איי אף פי
רמת הגולן. לא חייבים לסגת
צילום: טל רבינובסקי
מומלצים