שתף קטע נבחר

מאבק למימון ספרי לימוד: "אין הזדמנות להצלחה"

למרות תוכנית "השאלת ספרי לימוד", משפחות עדיין מוציאות אלפי שקלים. במשרד החינוך מתכננים להרחיב את התוכנית מהשנה הבאה, אך הורים יצאו למאבק ובין היתר קראו לשר סער להרחיב את התוכנית לכיתות הגבוהות

גם לכם נמאס לשלם הון עתק על ספרי לימוד לילדים? יש תקווה להקלה - אולי מהשנה הבאה. משרד החינוך מבטיח לפעול להרחבת היקפו של פרויקט "השאלת ספרי לימוד" המאפשר לתלמידים לקבל ספרים במחיר מסובסד, ובינתיים, הורים לתיכוניסטים באשקלון יוצאים למאבק כדי לזכות לסבסוד שמקבלים התלמידים הצעירים יותר, וטוענים: "קשה לנו להעניק לילדים את ההזדמנות הבסיסית להצליח".

 

שוק ספרי הלימוד פרוץ כבר שנים. בתי ספר רבים ברחבי הארץ "משתוללים" בריבוי דרישותיהם, והוצאות הספרים גובות מחירים מופקעים. על-פי הנתונים האחרונים שתועדו בנושא בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2007 לבדה הוציאו משקי הבית בישראל כ-450 מיליון שקל על ספרי לימוד, כשההוצאה הממוצעת למשק בית עומדת על מעל 1,000 שקל בשנה, ומשפחות עם כמה ילדים במערכת החינוך נגררות להוצאות של אלפי שקלים מדי שנה.

 

מאז 1994, מסייעת המדינה באמצעות תוכנית "השאלת ספרי לימוד" המשותפת למשרד החינוך והרשויות המקומיות. במסגרת התוכנית, המקיפה כיום 1,200 בתי ספר - מתבצעת רכישה מרוכזת של הספרים על ידי המשרד והרשות (המתחלקים באופן שווה בעלות), והם מושאלים לתלמידים למשך השנה בכשליש ממחירם. כיום מקיף הפרויקט 1,200 בתי ספר, רק ברשויות שהסכימו להשתתף בה, ורק בכיתות א' עד ט'. עד כה לא הורחב הסיוע, בין היתר בשל חוסר ודאות לגבי התקציב.

 

התוכנית אינה מקיפה בשלב זה את התלמידים מכיתה י' ומעלה, בעיקר משום שמגוון הספרים הנחוץ לשנים אלה גדול בהרבה, בשל התפצלות התלמידים למגמות. כמו כן, התוכנית מקיפה רק ספרים מסוימים - הנפוצים ביותר בשימוש - שאושרו על ידי ועדה. ברבים מבתי הספר מעדיפים המנהלים והמורים ספרים אחרים, שאינם נכללים בתוכנית.

 

מנתונים עדכניים שנאספו באגף המחקר בכנסת - לפי בדיקה מדגמית אחרונה של משרד החינוך - עולה כי קרוב ל-30 אחוז מספרי הלימוד שבהם נעשה שימוש בשנות הלימוד הרלוונטיות אינם מאושרים לתוכנית, וכי בכמחצית משכבות הגיל נעשה שימוש גם בספרי לימוד שאינם מאושרים. שיעור הספרים שאינם מאושרים הולך ועולה ככל שמתקדמים לכיתות הגבוהות יותר, ומגיע לבסוף ל-80 אחוז. 

  

ללמוד לבגרות בלי ספרים

קבוצת הורים באשקלון החליטה לפעול לשינוי את המצב - ולצאת למאבק מול משרד החינוך, בתביעה להרחיב את התוכנית, ולהחילה על כל שנות הלימוד. מצבן הכלכלי של חלק מהמשפחות בעיר כה קשה, שבחלק מהמקרים לא מצליחים ההורים לרכוש לילדיהם ספרי לימוד לבחינות הבגרות.

  

בראש המאבק עומדת היידי דאבוש, אם חד הורית מאשקלון המייצגת את הורי התלמידים. במכתב לשר החינוך, גדעון סער, היא מבקשת: "אני פונה אליך בתור אם חד הורית לארבעה ילדים בכיתות ב',ח',י ו-יב' . אני מייצגת קהילה הולכת וגדלה של משפחות חד-הוריות שמתקשות לממן את ספרי הלימוד הנדרשים על ידי משרד החינוך, ולכן אינן יכולות להעניק לילדיהן את ההזדמנות הבסיסית להצלחה בלימודים".

 

עוד כותבת דאבוש: "דווקא התלמידים הלומדים לבחינות הבגרות נדרשים לקנות את ספרי הלימוד בכוחות עצמם. יוצאים מן הכלל מספר מועט של בתי ספר המאפשרים השתתפות בתוכנית זאת גם לאחר כיתה י', אך גם הם אינם מאפשרים השאלת ספרי הכנה לבגרות, שהם היקרים והמשמעותיים ביותר מבחינה לימודית, והחשובים ביותר להצלחתו של התלמיד בעתיד".

 

ומה אומרים במשרד החינוך? ככלל, עמדתו של אגף ספרי הלימוד במשרד היא כי בידי משרד החינוך יש אמצעים לטיפול מעמיק בסוגיית קביעת מחירי הספרים, וכי ביכולתו להוביל מהלך של הגדרת קריטריונים ברורים לתמחור ספרים מבלי לקבוע מראש, באמצעות מכרז, את מחירו המרבי של כל ספר וספר כנהוג כיום.

 

מהמשרד נמסר כי החל כבר לפעול לשינוי החקיקה בעניין, כדי שמשנת הלימודים הבאה, תשע"א, יוכלו להצטרף גם החטיבות העליונות. 

במסגרת החקיקה, אמור התקציב המוקדש לתוכנית לגדול לחמישה מיליון שקל - כמעט כפול מהסכום הנוכחי. עם זאת, מזכירים במשרד כי מאחר שבבתי הספר העל-יסודיים יש ריבוי מגמות, הדבר מצריך התארגנות מיוחדת מצד בתי הספר, לעומת כיתות א'-ט' שבהן הספרים כמעט זהים.

 

בד בבד, בשנה האחרונה מקדמת ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו) - בעצמה אם לשמונה ילדים - הצעת חוק למתן ספרי לימוד לתלמידים במסגרת חוק חינוך חינם. ההצעה עברה בקריאה טרומית ועברה לוועדה, אולם היא עדיין רחוקה ממימוש, ולא ברור בשלב זה מה יהיה היקף החוק בסופו של דבר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספרי לימוד (ארכיון)
צילום: הרצל יוסף
מומלצים