שתף קטע נבחר

בדרך: תקציב דו-שנתי גם ב-2012-2011

התקציב הנוכחי הדו שנתי נקבע כחד-פעמי, אולם שר האוצר כבר סיכם עם ראש הממשלה נתניהו על הגשת תקציב שנתי גם בעתיד. לטענת שטייניץ, "התקציב הדו שנתי יאפשר לממשלה תכנון ארוך טווח, ויסייע בהשגת היציבות והצמיחה"

שר האוצר יובל שטייניץ סיכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על הגשת תקציב דו-שנתי גם לשנים 2012-2011. מתכונת התקציב מחייבת החלטת ממשלה, מאחר שהתקציב הנוכחי נקבע כחד-פעמי. שטייניץ מבקש להפוך את המתכונת הדו-שנתית לקבועה. הנושא יונח על שולחן הממשלה לדיון בימים הקרובים.

 

 

יחד עם מתכונת התקציב יציע שטייניץ לשנות בתקציב הבא גם את הכללים הפיסקליים לקביעת הגידול בהוצאה השנתית הממשלתית, במעבר מתקציב לתקציב כיום הגידול מוגבל בחוק ל-1.7%. על פי הכלל החדש המוצע, שיעור הגידול בהוצאה ייקבע בכפוף ליחס שבין שיעור הצמיחה ויחס החוב-תוצר הממוצעים ב-10 השנים האחרונות.

 

ככל ששיעור החוב יפחת תוכל הממשלה להגדיל את מסגרת ההוצאה עד לשיעור המירבי של ממוצע הצמיחה באותה תקופה. תקרת הגירעון הפוחתת שנקבעה בחוק – לא תשתנה. הכלל המוצע התגבש בחצי השנה האחרונה בצוות משותף לאוצר, בנק ישראל והמועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה.

 

שטייניץ מציין כי הקו המנחה שמאחורי הכלל החדש הוא שימוש בהתפתחויות הכלכליות בפועל של המשק בניגוד לכלי הקיים של שימוש בתחזיות. הוא מדגיש כי המאפיין את הכלל המוצע הם הפשטות והשקיפות. הכלל יחליף את המדיניות המחזורית הקיימת של הגדלת ההוצאות בתקופת צמיחה וצמצום בתקופת האטה, שבתקופת משבר כלכלי עלולה להחריף את המימון.

 

את המעבר לתקציב הדו שנתי מצדיק שטייניץ ביתרונות שנחשפו בהפעלתו הראשונית: יכולתו של כל משרד ממשלתי לתכנן את פעילותו לטווח מוגבל בהתאם לתקציבו; הוספת אלמנט של ודאות; ופינוי זמן ניהולי ואנרגיה ניהולית לחשיבה אסטרטגית ותכנון לטווח ארוך. לדעתו יתרונות אלה משפיעים לטובה על יכולת העבודה של גופים לא ממשלתיים מול משרדי הממשלה או גופים הנתמכים מתקציבה.

 

שטייניץ אמר הערב כי "התקציב הדו שנתי יאפשר לממשלה תכנון ארוך טווח, ויסייע בהשגת היציבות והצמיחה. הכלל הפיסקלי החדש יאפשר שילוב נכוון בין השאיפה לשפר את השירותים הממשלתיים והתשתיות בהתאם לצמיחת המשק יחד עם הצורך לשמור על משמעת תקציבית ברורה מראש ולהקטין את רמת החוב הלאומי לממדים סבירים שיתרמו לחוסן הכלכלי והלאומי לאורך זמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: ניר לנדאו
מומלצים