שתף קטע נבחר

דו"ח גולדסטון חוזר לאו"ם: באן יתבקש לדווח שוב

בניסיון להשאיר את הדו"ח השנוי במחלוקת על סדר היום, ינסו המדינות הערביות לשכנע את העצרת הכללית לאשר הצעת החלטה שדורשת ממזכ"ל האו"ם לדווח בעוד חמישה חודשים על התקדמות החקירות הפנימיות בישראל וברשות הפלסטינית

העצרת הכללית של האו"ם תתכנס כנראה כבר ביום שישי הקרוב כדי להצביע על מתן ארכה של חמישה חודשים נוספים לחקירה הפנימית המתנהלת בישראל ולזו שהרשות הפלסטינית הודיעה על תחילתה בעקבות דו"ח גולדסטון.

 

על פי הצעת ההחלטה שיזמו מדינות ערב, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון יידרש לשוב ולדווח למדינות החברות על התקדמות החקירות הפנימיות בעוד חמישה חודשים.

 

המהלך הערבי נועד בעיקר להשאיר על סדר היום הבינלאומי את דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל וחמאס בביצוע פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה". בניגוד לחששות הרבים בישראל, הדו"ח אינו צובר תאוצה ושלוש מחמשת החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארה"ב, בריטניה וצרפת - מתנגדות להביאו לדיון במועצה.

 

ההחלטה הראשונה של העצרת הכללית, אשר התקבלה ב-5 בנובמבר, הורתה למזכ"ל האו"ם לדווח על החקירה המתנהלת בישראל ואצל הפלסטינים. התשובה של באן ב-4 בפברואר הייתה כי החקירה הפנימית הישראלית נמצאת בעיצומה וכי הרשות הפלסטינית פתחה בחקירה ולכן אין לו בעצם מה לדווח.

 

חלק גדול מדו"ח המזכ"ל למדינות האו"ם הכיל את המסמך שהגישה ישראל בתשובה לדו"ח גולדסטון. ישראל הסבירה במסמך את מערכת המשפט הישראלית, את הקשר של הפרקליט הצבאי הראשי למערכת המשפטית האזרחית, את אי-תלותו במערכת הפיקודית של הצבא ואת החקירות שבוצעו ומבוצעות בישראל.

 

החלטה פוליטית או טכנית? 

הערבים שקלו להגיש טיוטה שבה יתבקש מזכ"ל האו"ם לדווח פעם נוספת בתום שלושה חודשים, אך הגיעו למסקנה כי הם צריכים לתת ארכה נוספת. הם מתלבטים בין נוסח החלטה פוליטית תוקפנית לבין מסמך טכני יותר. נראה כי ההחלטה הצפויה בכינוס הקרוב של העצרת תהיה כנראה פחות פוליטית ויותר טכנית, בניסיון לצרף אליה תמיכה של המדינות האירופיות ואפילו מדינות אפריקניות שהצביעו נגד או נמנעו בהצבעה הראשונה, בגלל ההסתייגות מדו"ח גולדסטון.

 

הנוסח שהערבים הפיצו בקרב מדינות האו"ם חוזר על הקריאה לישראל לנהל "חקירה עצמאית, אמינה

ובהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים, של הפרות חמורות של החוק ההומניטרי הבינלאומי, כפי שדיווחה הוועדה לחקירת העובדות כדי להבטיח נשיאה באחריות וצדק".

 

דרישה דומה מופנית על פי הנוסח הזה גם "לצד הפלסטיני", מבלי שמצויין אם מדובר ברשות הפלסטינית או בחמאס. על פי הנוסח המוצע, מזכ"ל האו"ם נדרש "לדווח לעצרת הכללית בתוך חמישה חודשים על היישום של ההחלטה, במטרה לשקול צעדים נוספים, אם יהיה צורך, על ידי הגופים של האו"ם הנוגעים בדבר, לרבות מועצת הביטחון". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפה בעזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה"
צילום: AP
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון
צילום: AFP
מומלצים