שתף קטע נבחר

היריון בדרך לתואר: לסטודנטיות בטן מלאה

סטודנטים המשרתים במילואים זוכים להקלות והטבות מיוחדות, ומה קורה עם סטודנטיות בהיריון? בדיקה שערכה התאחדות הסטודנטים הארצית מוכיחה כי מוסדות רבים אינם מעודדים היריון או לידה במהלך התואר, ובמקרים רבים - אף מקשים על כך

נשים בהיריון? עדיף שלא יהיו באקדמיה. באריאל, שבקרוב תהפוך לאוניברסיטה, נמשכת חופשת הלידה שבוע אחד בלבד, ואם את לומדת באוניברסיטת בן-גוריון, בר-אילן או העברית - תשכחי משיעורי עזר.

 

מנתונים שנחשפים על-ידי התאחדות הסטודנטים לקראת יום האשה הבינלאומי, שיצוין ב-8 במרס, עולה כי מצבן של הנשים ההרות והיולדות הטריות באוניברסיטה אינו מזהיר. הבדיקה מעלה תמונה עגומה באשר ליחסם של מוסדות להשכלה גבוהה לסטודנטיות בהיריון וסטודנטיות לאחר לידה. בשונה משירות מילואים - המחייב היעדרות ארוכה מצד גברים רבים - מוסדות הלימוד אינם מעודדים נשים ללדת במהלך התואר, ובמקרים רבים אף מקשים עליהן.

 

נשים מהוות כיום יותר ממחצית מכלל הסטודנטים בישראל - גם בתארים מתקדמים. 56 אחוז מכלל הסטודנטים הן נשים, שהן כ-157 אלף סטודנטיות בקירוב. בהיעדר נתונים מדויקים המתייחסים לשיעור הילודה בקרב סטודנטיות, מעריכה מחלקת המחקר של את מספרן של הסטודנטיות היולדות בכמה אלפים מדי שנה. ההערכה מתבססת, בין היתר, על גיל הלידה הממוצע בישראל שעומד על 27.

 

פער גדול בין התקנון לנעשה בפועל

השוואה שערכה התאחדות הסטודנטים מקיפה כ-20 מוסדות לימוד אקדמיים ובהם אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת בר-אילן, ומכללות שונות כמו מכללת ספיר, המכללה למנהל, המרכז הבינתחומי, מכללת תל אביב-יפו ועוד. נציגי אגודות הסטודנטים הם שהשיבו לשאלות הסקר.

  

מוסדות לימוד רבים בחרו להתייחס לנושא ההיריון והלידה בתקנון הרשמי, אך ברוב המקרים - ניכר הבדל גדול בין הרשום בתקנון לבין המצב בפועל. תוצאות הבדיקה המקיפה שערכה התאחדות הסטודנטים מעידות על כך שבמציאות הכל אישי. ברוב המקומות נקבע היחס לאמהות הצעירות על-פי רצון המרצה, ולא על פי תקנות קבועות מראש. "דוגמה טובה היא מכללת ספיר", מסביר אורון דב, ראש המחלקה האקדמית בהתאחדות הסטודנטים. "חובת הנוכחות בשיעורים לסטודנטיות לאחר לידה נקבעת ישירות בין המרצה או המחלקה לבין הסטודנטית, אין נוהל אחיד. אותו דבר קורה במכללת רופין, במכללת אחוה, בסמינר הקיבוצים ומכללת שנקר - שם הכל נעשה מול מתאמת המחלקה".

 

חופשת לידה - אותם שלושה חודשים להם זכאית כל אישה אחרי לידה - לא זוכים למשנה תוקף כשמדובר בסטודנטיות. במכללת אריאל מסתפקים בשבוע אחד בלבד, בלוינסקי ובעמק יזרעאל שלושה שבועות, באוניברסיטת בר-אילן בבית ברל ובמכללה האקדמית תל אביב-יפו מאפשרים חופשה של ארבעה שבועות ובאוניברסיטה העברית מפרגנים שישה שבועות. לעומתם, באוניברסיטת תל-אביב אין כל אזכור לחופשת לידה ובמכללת קיי מחשיבים את הזמן שלאחר הלידה במניין ההיעדרויות שניתנות לכל סטודנט.
חופשת לידה

לכמה חופש זכאית היולדת
המוסד משך החופשה
מכללת אריאל שבוע
מכללת לוינסקי, מכללת עמק יזרעאל שלושה שבועות
אוניברסיטת בר-אילן, בית ברל והמכללה האקדמית תל אביב-יפו ארבעה שבועות
האוניברסיטה העברית שישה שבועות
אוניברסיטת תל-אביב אין אזכור לחופשת לידה

מכללת קיי

היעדרות לאחר הלידה כלולה במניין ההיעדרויות הכללי

 

חדר הנקה? מספיק חדר החתלה

חובת הנוכחות בשיעורים גם היא משתנה מקמפוס לקמפוס. במכללת אורנים דורשים נוכחות בשני-שליש מהשיעורים ואישור רופא על היעדרויות, בבר-אילן מאפשרים היעדרויות ומספקים הקלות בכפוף לאישורים ובמכללה האקדמית תל אביב-יפו מאפשרים הרשמה מחודשת לקורס ללא-תשלום ודחייה בהגשת עבודות למשך שישה שבועות.

 

סטודנטית שבוחרת להגיע עם הרך הנולד ללימודים, תצטרך בוודאי מקום להנקה. בחלק ממוסדות הלימוד היא תוכל למצוא מקום כזה - במקומות אחרים תיאלץ להסתפק בחדר החתלה. במכללת עמק יזרעאל ובאוניברסיטת בן גוריון קיים חדר הנקה, אך פתיחתו מותנית בתיאום מראש.

 

מי שבונה על הקלות מיוחדות - כמו אותן הקלות להן זוכים חיילי המילואים - צפויה להתאכזב. במכללה האקדמית תל אביב-יפו מספקים שיעורי עזר ומועדי בחינות מיוחדים, במכללת ספיר מעניקים 10 שעות עזרה בכפוף לאישורים רפואיים, 20 צילומים על כל יום היעדרות והנחה על קורסים חוזרים. במכללת עמק יזרעאל מאפשרים הקלות בבחינות ובהיעדרויות - וכך גם ברופין, באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת תל אביב ובבר-אילן.

 

במכללת אורנים ובאוניברסיטת חיפה מעניקים 50 צילומים, כשהאחרונים מאשרים גם שיעור עזר. במרכז הבינתחומי מסתפקים במועדי ג'. חיילי המילואים, לשם השוואה, זוכים על-פי חוק במועדי בחינה מיוחדים, דחיית מועדי הגשת עבודות, השלמת חומרי הלימוד ומטלות הקורס, ומתן קדימות ברישום לקורסים.
הקלות מיוחדות

הקלות מיוחדות

המוסד

הקלות מיוחדות
המכללה האקדמית תל אביב-יפו שיעורי עזר ומועדי בחינות מיוחדים
מכללת ספיר שעות עזרה בכפוף לאישורים רפואיים, 20 צילומים על כל יום היעדרות והנחה על קורסים חוזרים
מכללת רופין, מכללת עמק יזרעאל, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל-אביב ואוניברסיטת בר-אילן הקלות בבחינות ובהיעדרויות
אוניברסיטת חיפה צילומים ושיעור עזר
מכללת אורנים 50 צילומים
המרכז הבינתחומי בהרצליה מועדי ג' בלבד

 

"התקנון לא מתייחס להיריון"

א', סטודנטית שילדה במהלך תקופת הלימודים, סיפרה ל-ynet על הקשיים שחוותה. א' נכנסה להיריון לקראת סיום התואר השני בפקולטה למתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת חיפה. כשחזרה מחופשת לידה נדרשה לשלם אלפי שקלים נוספים כדי לסיים את התזה - ללא התחשבות במצבה בתום חופשת לידה. "לפי התקנון, לא מצאנו שום התייחסות להיריון", היא אומרת.

 

"שלושה חודשים וחצי לפני הלידה הגשתי את התזה. השופטים התקשו למצוא את העבודה ולכן לא השיבו על התזה. רק כעבור חודשיים וחצי קיבלתי את הערות השופטים. המנחה העבירה לי את ההערות על התזה ארבעה שבועות לפני הלידה - אמרו שיש תיקונים". בשלב זה, א' הייתה בחודש התשיעי להיריונה, והתקשתה להעביר את התיקונים. שכר הלימוד שולם עוד לפני הגשת התזה, ולכן מבחינת האוניברסיטה - א' סיימה את הלימודים.

 

תיקון העבודה ארך כשנה, במהלכה הייתה א' בחופשת לידה. כשסיימה ונבחנה, קיבלה מהאוניברסיטה חשבון בסך 3,300 שקלים: "אמרו לי שזה חישוב של כספים שעל פי התקנון עלי לשלם עבור התזה, לפי השנים האקדמיות שלקח לי לכתוב אותה. עד שלא אשלם את שכר הלימוד, לא אקבל את התואר". עד היום, לא קיבלה א' תשובה מהאוניברסיטה המתייחסת לנושא ההיריון, ולא מסמכים המעידים כי סיימה את התואר בהצלחה.

 

בקרוב - חוק שישווה התנאים לחיילי המילואים

בהתאחדות הסטודנטים הארצית הביעו דאגה מהממצאים והבטיחו לפעול כדי לגבש תוכנית שתחייב את המוסדות האקדמיים להתייחס לנושא. יו"ר ההתאחדות, בועז טופורובסקי, אמר כי "ההשוואה מעלה ממצאים מדאיגים באשר להתייחסותם של מוסדות להשכלה גבוהה כלפי סטודנטיות בהיריון וסטודנטיות לאחר לידה. הנתונים מצביעים בבירור כי טיפול באוכלוסיה זו לוקה בחוסר חשיבה ותכנון מצד המוסדות. העובדה היא שחלק מהמוסדות האקדמיים כלל לא מתייחסים לנושא בתקנון, ואינם נותנים הטבות בסיסיות כמו שיעורי עזר, תלושי צילום והנחה בתשלומי שכר הלימוד. הדבר מעיד על חוסר רצון להתוות כללים מחייבים בנושא, תוך התנערות מצרכיהן של הסטודנטיות".

 

בתגובה לטענותיה של א', נמסר מאוניברסיטת חיפה כי "האוניברסיטה מברכת

 את הסטודנטית לרגל הלידה. אנו מתחשבים ככל הניתן בנשים יולדות, ועד היום כל בקשה של יולדת טופלה באופן פרטני ואישי על ידי רשויות האוניברסיטה לשביעות רצונן של הסטודנטיות. מטעמי צנעת הפרט, לא נוכל להתייחס לפרטים האישיים של המקרה הספציפי, אך נדגיש כי תקנון האוניברסיטה מנחה את הסטודנטים כיצד לנהוג בבקשה לחופשה, כמו גם לגבי הפסקת לימודים. הדבר מתייחס גם לפרק הזמן במהלכו עליהם להגיש עבודת תזה לאחר השלמות ותיקונים. הסטודנטית רשאית, כפי שנמסר לה, לפנות לוועדת חריגים כדי לדון בבקשתה, אך טרם התקבלה מצדה כל פנייה מסוג זה".

 

בימים האחרונים נודע ל-ynet כי סגנית השר גילה גמליאל, האחראית על קידום צעירים, סטודנטים ונשים במשרד ראש הממשלה, פועלת לקדם הצעת חוק שתעגן את חופשת הלידה לסטודנטיות. החוק יסדיר את מעמדה של הסטודנטית ההרה, באופן שלא יפגעו לימודיה האקדמיים. בצורה כזו, יוכלו האמהות הצעירות לעכב את הלימודים והמבחנים מבלי שנקודות הזכות האקדמיות שלהן ייפגעו - בדומה לחיילי המילואים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטים בקמפוס. אין התייחסות לאמהות צעירות (ארכיון)
צילום: עופר עמרם
צילום: ניב קלדרון
אין התייחסות מצד המוסדות. טופורובסקי (ארכיון)
צילום: ניב קלדרון
צילום: צביקה טישלר
תקדם חוק דומה לחוק המילואים. גמילאל (ארכיון)
צילום: צביקה טישלר
מומלצים