שתף קטע נבחר

מה רוצה משרד האוצר מעובדי הניקיון?

הממשלה מצהירה תחת כל עץ רענן על מחויבות לצמצום הפערים הקיימים בישראל. שזה יופי - עד שזה מגיע למעשים. רק תשאלו את האוצר למה הוא מונע הסכם קיבוצי שיעניק עוד 4 שקלים לעובדים החלשים. ניחשתם נכון - זה עולה כסף

ישראל היא אחת המדינות המערביות עם רמת הפערים הגבוהה ביותר בין אזרחיה. כך, למשל, בדו"חות שהוגשו לאחרונה לממשלת ישראל כהכנה לכניסת ישראל לחבר מדינות ה- OECD, הובהר כי רמת הפערים החברתיים בישראל היא הגבוהה ביותר מבין מדינות ה- OECD, וכי על ממשלת ישראל לגבש תוכניות אופרטיביות לצמצום פערים קשים אלו.

 

 

ממשלות ישראל האחרונות, ובכללן גם הממשלה הנוכחית, חרתו על דגלן, את הצורך לפעול לצמצום הפערים הקיימים בחברה הישראלית. אלא שמסתבר כי הצהרות וסיסמאות לחוד, ומעשים לחוד.בימים אלו מונח על שולחנו של שר התמ"ת הסכם קיבוצי ענפי שנחתם לאחרונה בענף הניקיון ותחזוקת המבנים.

 כמובן, שלאור ההצהרות הגיוני שהממשלה ומשרד האוצר יאמצו לליבם את ההסכם הקיבוצי המוצע. נכון? אז זהו שלא - שיפור תנאי עובדי הניקיון לא בנפשו של משרד האוצר.

 

4 שקלים נוספים

לפי ההסכם קיבוצי העובדים בענף הניקיון יהיו זכאים לשיפור תנאי שכרם והעסקתם - יונהג שכר מינימום ענפי הגבוה ב- 20% משכר המינימום הכללי במשק. כלומר – אם כיום שכר המינימום הכללי במשק עומד על סך של 20.7 שקל לשעה, הרי שאם ייכנסו הוראות ההסכם לתוקף, יעמוד שכר המינימום בענף הניקיון על סך של 24.84 שקל לשעה, תוספת של קצת יותר מ- 4 שקלים לשעה.

 

שר התמ"ת אמור להחליט בימים אלה האם להוציא צו הרחבה על הוראות הסכם קיבוצי זה. אם יוצא צו הרחבה יחולו הוראות ההסכם על כל העובדים והמעבידים בענף הניקיון בישראל. אך היה ולא יוצא צו הרחבה, לא ייכנסו הוראות ההסכם לתוקף, ועובדי הניקיון לא ייהנו מן ההטבות שהוסכמו. ברור, גם לאוצר, שאם יוחלו הוראות ההסכם בצו הרחבה על כל העובדים בענף הניקיון, הרי שללא ספק יהיה בכך שיפור ממשי במצבם התעסוקתי של העובדים המוחלשים ביותר במשק.

 

ובכן, כמו שכבר אמרנו, מסתבר שהצהרות לחוד, ומעשים לחוד. משרד האוצר כבר מיהר להודיע בכתב לשר התמ"ת על התנגדותו להרחבת הוראות ההסכם בענף הניקיון. מהם אם כן אותם נימוקים מוחצים של משרד האוצר להתנגדותו זו? ובכן, מכתב ההתנגדות, החתום על ידי פקיד בכיר באוצר, והמנומק כביכול בנימוקים מקצועיים, מצריך התייחסות מיוחדת. חייבים לקרוא כדי להאמין.

 

ואלה עיקרי נימוקי האוצר כנגד הרחבת הוראות ההסכם בענף הניקיון

1. "השלכות ההסכם... גידול משמעותי בעלויות המעסיקים בתחום שירותי הניקיון בכלל המשק". הבנת את זה ברוך? אם נשלם שכר גבוה יותר לעובדי הניקיון, הרי שהעסקתם תעלה יותר למעבידים בענף הניקיון. הפלא ופלא. מישהו מכיר דרך אחרת להעלות שכר של עובדים?

 

2. "חשש נוסף הוא הרחבה עתידית של ההסכם – אם לקבוצת עובדי השמירה והמאבטחים ... ואם לכלל קבוצת העובדים השכירים הלא מקצועיים בישראל". שומו שמיים. אם חלילה ייעלה שכר העובדים בענף הניקיון קיימת סכנה חמורה כי מחר יעודכן גם שכרם של עובדים חלשים נוספים במשק. אוי ואבוי, שוד ושבר.

 

3. "השפעה נוספת היא חשש להשפעה על רמת המחירים במשק ועל הצריכה. גידול בשכר עובדי הניקיון צפוי שיגדיל את הצריכה במשק". זה כבר כמעט ממש הזוי. ברור שכל תוספת שכר שיקבלו עובדי הניקיון תשמש את אותן שכבות חלשות לצריכה שוטפת שתחזור ישירות למשק. מה רע בזה בדיוק? חשבנו שהמשק הישראלי מנסה לצאת מן המיתון, מה שאומר שמשרד באוצר אמור לעודד הגדלת הצריכה במשק, לא?

 

4. ולסיכום – "..חשש להשלכות רוחב – הרחבת ההסכם למגזרים דומים אחרים בהם נדרשת מיומנות נמוכה, כמעט לא נדרשת הכשרה מקצועית, לא נדרשת השכלה על תיכונית כלשהי.." נו מה יש עוד לומר – משרד האוצר מאוד מוטרד מהאפשרות האיומה כי עובדים לא מיומנים וחסרי הכשרה, שאפילו לא השלימו השכלה על-תיכונית, יקבלו שכר קצת יותר גבוה משכר המינימום, מה שאולי יאפשר להם קצת יותר קיום אנושי בכבוד.

 

גבירותיי ורבותיי, זוהי עמדת האוצר בישראל של שנת 2010 לאפשרות של העלאת שכר עובדי הניקיון בארבע שקלים לשעת עבודה. האוצר פשוט מזועזע ונחרד מאפשרות זו. טוב נו, אז יש קצת פערים במשק, יש קצת עיוותים במשק, יש קצת חוסר שוויון במשק, אבל נו באמת, ארבעה שקלים שלמים לכל שעה לעובד ניקיון?! זה כבר באמת פשוט מוגזם.

 

 

הכותב, שי תקן, הינו היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הכללית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוצר לא מעוניין לשפר את מצבם של עובדי הניקיון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: צביקה טישלר
סיסמאות לחוד ומציאות לחוד. עובדת ניקיון
צילום: צביקה טישלר
מומלצים