שתף קטע נבחר

המצאה חדשה תבטל הצורך בניסויים בבעלי חיים

הקץ לניסויים בבעלי חיים? מודל ממוחשב שפותח באוניברסיטת תל אביב יאפשר למצוא את הקשר בין פצעים לתפקוד מכאני של תאים ויבטל את הצורך בניסויים אכזריים בבעלי חיים

עד היום, על מנת לחקור פצעים כרוניים כגון פצעי לחץ נאלצו החוקרים לבצע ניסויים לא נעימים בבעלי חיים, שהיו כרוכים בגרימת פציעות חמורות לחיות המורדמות. מחקר ישראלי פורץ דרך המתפרסם בכתב העת הבינלאומי הנחשב Journal of Biomechanics עתיד לשנות את התמונה:

 

פרופ' עמית גפן מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת ת"א והדוקטורנטית בהנחייתו, גב' סלומקה, פיתחו מודל ממוחשב שמאפשר לדמות את העיוותים הנגרמים בתא עקב פצעים ולבחון כיצד יתנהג בתגובה ללחצים שונים.

 

האלגוריתם הממוחשב פועל באמצעות סריקה של תא חי במיקרוסקופ לייזר, והוא מאפשר להמשיך ולבצע על המודל התלת מימדי של אותו תא ניסויים רבים, במקום על גופם של בעלי החיים. כך ניתן לבדוק סיבולת של רקמות לעומסים מכאניים שנגרמים עקב פצעים כרוניים, לשפר את איכות הניסויים הרפואיים ולחסוך בחייהם של בעלי חיים רבים.


מודלים מבוססי מיקרוסקופיה קונפוקאלית של תאי שריר אמיתיים, שהועברו למחשב לצורך בדיקות מכאניות (צילום: פרופ' עמית גפן, אוניברסיטת ת"א)

 

חוקרים רבים מייחלים כי בדרך זו תיפתר הבעיה האתית שעומדת בפניהם בתחום חקר הרקמות, וכי כמות הניסויים שהם נאלצים לבצע בבעלי חיים תפחת באופן משמעותי. פרופ' גפן מקווה כי השיטה החדשה שפיתח תהפוך לשיטה גנרית לחקר השפעות חיצוניות על תאים לא רק בתחומי המחקר בהם עוסקת מעבדתו אלא במגוון רחב של תחומים הקשורים בחקר התא.

 

הגילוי צפוי להניב כמובן גם ידע חדש בתחום המחקר הרפואי של פצעים כרוניים שהסכנה הטמונה בהם רבה: פצעי לחץ וכיבים בכפות הרגליים של חולי סכרת הם הגורם הראשון לקטיעה של רגליים. פצעי לחץ מופיעים גם אצל חולים הסובלים מהפרעות מוטוריות או סנסוריות, החל מפגים, דרך נפגעי תאונות דרכים שהפכו משותקים ועד לאנשים בריאים שסובלים מפצעי לחץ כתוצאה מניתוח. התקווה היא כי המודל הממוחשב יסייע להבין את התופעות הללו בצורה טובה יותר ולמצוא להן פיתרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Jupiter
ניסויים בבעלי חיים נערכים לרוב בחולדות
צילום: Jupiter
מומלצים