שתף קטע נבחר

הכירו את הביומד - מדד חדש בבורסה הישראלית

הבורסה של תל אביב השיקה אתמול את מדד הביומד, בו כלולות 25 חברות העוסקות בתחום המוצרים הרפואיים ופיתוח התרופות. כמה דברים שכדאי לדעת על אחד התחומים המתפתחים שמעורר עניין רב בשוק ההון

אתמול (ג') הושק מדד חדש בבורסה הישראלית, המיועד למניות ענף הביומד. כיום, נסחרות בבורסה כ- 100 חברות בתחומי ההיי-טק ומתוכן 38 חברות עוסקות בתחומי הביומד. מדובר בחברות שעיקר פעילותן הוא בתחומי מחקר ופיתוח, בתחומי מדעי החיים, ביוטכנולוגיה, תרופות ומכשור רפואי.

 

את חברות הביומד אפשר לחלק באופן גס לחברות העוסקות בפיתוח מוצרים רפואיים וחברות העוסקות בפיתוח תרופות. כמו כן, ניתן לחלק אותן לחברות בעלות מוצר בשלבי פיתוח מתקדמים יחסית ועם מכירות במספר אזורים גיאוגרפיים בעולם ולחברות בשלבים מוקדמים יחסית של פיתוח, הנדרשות לעבור מספר נוסף של אישורים טרם מכירת המוצר.

 

שווי שוק מזערי של 50 מיליון שקל לכל חברה

כבר בשנת 2006, הגדירה הבורסה את ענף הביומד, המכיל את כלל ניירות הערך של החברות המשויכות אליו (למעלה מ- 80 ניירות ערך). השקת המדד, הינה צעד נוסף ומתאפשרת בשל הנפח שקיבל הענף מבחינת מספר החברות ושווי השוק שלהן. המדד החדש כולל היום 25 חברות (כאשר חברה נוספת תצטרף בימים הקרובים ואז יכיל המדד 26 חברות) בשווי שוק מצרפי של כ- 10 מיליארד שקל.

 

עקרונות המדד החדש יתבססו על אלו הקיימים במדדים הענפיים הוותיקים. המדד יכיל את כל המניות שתעמודנה בתנאי הסף הבאים: שווי שוק מזערי של 50 מיליון שקל, שווי החזקות ציבור מזערי – 25 מיליון שקל ושיעור החזקות ציבור של לפחות 20%. כמו כן, משקל מניה במדד לא יעלה על 9.5%.

 

למרות הפיזור על פני 26 חברות, שבע חברות תופסות כיום משקל במדד הגבוה מ- 60%. מדובר בחברות: גיוון אימג'ינג, קמהדע, קומפיוג'ן, אבוג'ן, ביוליין, כלל ביוטכנולוגיה וביוסל.

 

סיכון גדול מול פוטנציאל אדיר

ענף הביומד הינו אחד הענפים המתפתחים בעולם. לצד הגידול בהשקעות, פותחו בעולם מכשירים פיננסיים להשקעה במדדי ביומד הכוללים בין היתר גם תעודות סל / קרנות סל.

 

בארה"ב נסחרים שני מדדים עיקריים שהושקו כבר בתחילת שנות ה-90:

1. American Stock Exchange Biotech Index – מדד אמקס ביוטק, המשמש כמדד ייחוס לענף הביוטכנולוגיה ובעל שווי שוק הגבוה מ- 800 מיליארד דולרים.

2. Nasdaq Biotechnology Index – מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה, המורכב ממניות של חברות הרשומות לבורסת הנאסד"ק בארה"ב ומסווגות כעוסקות בביוטכנולוגיה או פרמצבטיקה. המדד בעל שווי שוק מצרפי של כ- 360 מיליארד דולרים.

 

תחום הביומד אטרקטיבי בשל ביקוש הולך וגדל לתרופות ומכשור רפואי ויקבל תאוצה עם גידול בפקיעת הפטנטים בתעשיית הפארמה בשנים הקרובות. העליות החדות של חברות הביומד בישראל בשנה האחרונה, גם אלו שעדיין נמצאות בשלבים התחלתיים של פיתוח, התבססו בין היתר על הערכה, כי חברות הפארמה הגדולות ירכשו אותן ו/או את הפיתוחים של מוצריהן.

 

למרות העליות החדות של מניות הביומד בשנה האחרונה, קיים קושי רב לתמחר את שוויין. הערכת השווי של חברות בשלבים המוקדמים של פיתוח אינה פשוטה על פי המודלים המימוניים. מדובר בחברות עם סיכונים גדולים, אך מנגד גם פוטנציאל אדיר. ההשקעה במדד הביומד תאפשר למשקיע הפשוט חשיפה סקטוריאלית, תוך פיזור על פני מספר רב של חברות ועל פני מספר רב של מוצרים בשלבי פיתוח שונים. נכון להיום, אפשר להשקיע במדד זה על ידי רכישת המניות המרכיבות אותו. בעתיד, צפויות השקות של מוצרים פיננסיים העוקבים אחר מדד זה, שיאפשרו נגישות גבוהה יותר להשקעה בתחום.

 

הכותב הוא אנליסט ראשי בתכלית בית השקעות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים