שתף קטע נבחר

קלינטון אופטימית; מיטשל ישוב לאזור במוצ"ש

קולות אופטימיים בוושינגטון ובירושלים באשר לחידוש המו"מ המדיני, בעקבות הודעת הליגה הערבית. השליח ג'ורג' מיטשל ישוב לאזור במוצאי שבת. מזכירת המדינה: "מקווים שהשיחות יתחילו בקרוב". נתניהו אמר מוקדם יותר: "התנאים מבשילים"

השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל, צפוי לשוב לאזור במוצאי שבת. כך מסר הערב (יום ד') גורם אמריקני רשמי. במקביל, נשמעים קולות אופטימיים מוושינגטון ומירושלים באשר לאפשרות שהמגעים בין הצדדים יתחדשו בקרוב. גם סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, יגיע לישראל ביום שני, ויישאר כאן עד ליום חמישי, כולל ביקור בן חצי יום ברשות הפלסטינית.

 

לא מן הנמנע שהאמריקנים פועלים להכריז באופן רשמי על פתיחת המשא ומתן העקיף בין ישראל לפלסטינים במהלך ביקורו של ביידן, אולם מקורות בוושינגטון העריכו כי הסיכויים לכך נמוכים.

 

"אנחנו מעריכים שסנאטור מיטשל ישוב לאזור בעתיד הקורב מאוד... כדי להמשיך את העבודה שלנו במטרה לחדש את המשא ומתן בהקדם האפשרי", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס גורם רשמי. הוא הוסיף כי "אנחנו הולכים ומתקרבים לעשות זאת", אך ציין שדבר עדיין לא סגור. גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה הערב בביקור בברזיליה בהתייחס להודעת הליגה הערבית: "אנחנו מרוצים מאוד מההודעה שיצאה מקהיר היום... אנחנו מקווים שהשיחות יתחילו בקרוב".

 

14 שרי חוץ של מדינות ערביות שהתכנסו בקהיר היום החליטו לתת גיבוי למשא ומתן במתווה שהציעה וושינגטון. "למרות שאיננו משוכנעים ברצינותו של הצד הישראלי, הוועדה החליטה לתת הזדמנות לשיחות הבלתי ישירות כניסיון אחרון וכדי לסייע לתפקיד האמריקני", אמר מזכ"ל הליגה הערבית, עמר מוסא. הוא הבהיר כי שרי החוץ הערבים גיבו את השיחות בתנאי שהן יימשכו ארבעה חודשים. "זה לא צריך להיות תהליך בלתי מוגבל", הדגיש.

 

הערבים: בלי תוצאות - נלך לאו"ם

השרים הערבים אמרו עוד כי אל למשא ומתן הבלתי ישיר להפוך למשא ומתן ישיר ללא הקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. מוסא הזהיר כי אם השיחות הבלתי ישירות לא יניבו תוצאות, הערבים יכנסו ישיבת חירום של מועצת הביטחון של האו"ם כדי לדון בסכסוך הישראלי-ערבי, ויבקשו מארה"ב שלא להשתמש בזכות הווטו שממנה היא נהנית במועצה.

 

מוקדם יותר נשמע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אופטימי: "נראה שמבשילים התנאים בחידוש השיחות בינינו לבין

הפלסטינים", אמר בנאום בכנסת. "אני חושב שהתנאים מבשילים לאור ההבנה, וחרף הביקורת ואני מבין אותה. פחות ופחות מדינות נותנות גושפנקא להתניית תנאים מוקדמים. יכול להיות שההבשלה תישא תוצאות. במזרח התיכון צריכים שניים לטנגו, אבל אולי צריכים שלושה. המכשול אינו מדינת ישראל. בעצם מי שמסתכל באופן הגיוני יודע זאת".

 

אגב, שר החוץ הסורי, וואליד אל-מועלם, הפריע למזכ"ל הליגה הערבית בזמן קריאת ההצהרה שלו, והתעקש כי ההחלטה אם להיכנס לשיחות בלתי ישירות או לא תלויה בפלסטינים: "הפלסטינים נמצאים בעמדה טובה יותר לדעת מה לעשות", טען. גם חמאס דחה את ההודעה, ואמר כי היא נותנת לישראל "הזדמנות להמשיך את ההתנחלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל ונתניהו בפגישתם הקודמת
צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב
קלינטון. מו"מ באופק?
צילום: AFP
מומלצים